Uit de tijdschriften
In Boek en Band 3 (1987) 2 schrijft Saskia de Bodt een artikel over De borduurwerkers van het Sint Lucasgilde. Textiele boekbanden uit de 17e eeuw naar aanleiding van een door haar ingerichte tentoonstelling van zeventiende-eeuwse borduursels in het Amsterdams Historisch Museum, waarop ook tien Nederlandse geborduurde boekbanden te zien waren. Prachtig is de band om een bijbeltje uit het bezit van Anna Maria van Schurman, dat misschien door de hooggeleerde vrouwe zelf gemaakt is. Saskia de Bodt bereidt een grote tentoonstelling voor van geborduurde boekbanden. Dit type band kan men in Nederland vooral in de KB Den Haag, het Rijksmuseum Amsterdam en 't Coopmanshûs in Franeker vinden en bewonderen.
In Optima 5 (1987) 1 begint Boudewijn Buch een veelbelovende rubriek Index Lexicorum, waarin hij wil proberen ‘enig licht te scheppen in de omvangrijke wereld van het naslagwerk’. Hij belooft onder andere in de toekomst aan te geven in welke boeken je de adressen van de beste boekhandels en antiquariaten in buitenlandse steden kunt vinden.
Eveneens in Optima publiceert Ad Hodinius het eerste deel van een artikel over E. du Perron en zijn uitgevers. In dit deel beschrijft hij Du Perrons contacten met uitgevers vanaf zijn eerste publikaties, die hij onderbracht in een circuit van noodlijdende eenmansuitgeverijen in Brussel en Antwerpen, tot zijn gedesillusioneerde vertrek in 1936 naar Indie. Centraal staat de liefde/haat-relatie tussen Du Perron en A.A.M. Stols. De contacten tussen de auteur, die hoge eisen aan de vormgeving en exploitatie van zijn boeken stelde en ingrijpende revisies in de proeven doorvoerde, en de uitgever, die door Geert van Oorschot eens gekarakteriseerd werd als een ‘poetische idioot die het zakelijk niet als uitgever heeft kunnen bolwerken’ moesten wel tot grote spanningen leiden. Hodinius beschrijft verder de onderhandelingen tussen Du Perron en de uitgevers Nijgh & Van Ditmar, Van Kampen, Boucher en Querido.
P. Schuurman, die een proefschrift voorbereidt over de Amsterdamse muziekuitgevers in de achttiende eeuw, schrijft in Spiegel Historiael 22 (1987) 4 - een themanummer gewijd aan muziek in de republiek - een artikel over Estienne Roger en de Amsterdamse muziekuitgeverij in de 18e eeuw. Estienne Roger ontvluchtte na de herroeping van het Edict van Nantes in 1685 Frankrijk en vestigde zich in Amsterdam, waar hij bij Antoine Pointel en Jean-Louis de Lorme het drukkersvak leerde. Van 1695 tot 1697 was Roger medefirmant van De Lorme, waarna hij zich in de Kalverstraat vestigde als uitgever met muziekwerken als specialiteit. Tot zijn dood in 1722 drukte Roger zo'n vifhonderd bundels muziek. Zijn succes is te danken aan een aantal factoren: hij was een pionier in het gebruik van drukplaten uit piauter, waarop de muzieksymbolen met behulp van metalen stempels werden ingeslagen. Hij bouwde een fraai fonds op, met bijdragen van grote componisten als Corelli en Vivaldi; deze werken werden via een netwerk van agenten door heel West-Europa verspreid. Hoewel Roger zelf de edities van andere uitgevers nadrukte, nam hij effectieve maatregelen tegen concurrenten die hetzelfde met zijn uitgaven probeerden uit te halen.
Liefhebbers van grote bibliotheken en hun geschiedenis maak ik graag attent op het Harvard Library Bulletin 34 (1986) 1 dat als special issue geheel gewijd is aan The first 350 years of the Harvard University Library. Kenneth E. Carpenter beschrijft een aantal hoogtepunten uit de geschiedenis van deze schitterende bibliotheek. Een in linnen gebonden exemplaar van deze aflevering met 8 extra kleurenfoto's is verkrijgbaar bij The Office of the Director, Harvard Unversity Library, Wadsworth House, Cambridge MA 02138 (prijs: $ 20), of bij de Nederlandse distributeur: A. Gerits, Raadhuisstraat 52iii, 1016 DG Amsterdam.
Biblia, dat is De Gantsche H. Schrifture. Leiden, Paulus Aertsz. van Ravesteyn, 1645. Dit boekje, met een geborduurde band van lichtgroene zijde, is afkomstig uit de nalatenschap man Anna Maria van Schurman. Of het door haar geborduurd is, zoals de overlevering wil, is niet met zekerheid vast te stellen. Illustratie uit het artikel van Saskia de Bodt.