Catalogi
Van oude en nieuwe antiquariaten
In de afgelopen periode publiceerden maar liefst vier antiquariaten hun eerste catalogus. De Bremberg in Aalst-Waalre kwam met een catalogus moderne Nederlandse literatuur, die uitstekend geschikt is voor beginnende verzamelaars en studenten Nederlands. Van de bijna duizend boeken zijn er slechts twintig duurder dan f 50,- (waaronder een aantal delen uit de reeks Bibliofiele Bijenkorf Bibliotheek, die in het warenhuis onverkoopbaar bleek) en de meeste nummers kosten tussen de f 10,- en f 20,-. Antiquariaat Aioloz in Leiden mikt hoger. In de catalogus staat bijvoorbeeld de in 200 exemplaren gedrukte eerste uitgave van Radar van Gerrit Achterberg (f 360,-), Rood Paleis van Bordewijk (f 250,-), De berg van licht van Couperus (f 450,-) en Nescio's Dichtertje, De uitvreter, Titaantjes met een bedankbriefje van de auteur (f 1150,-). De eigenaars, de heer en mevrouw Van Winden, hebben de naam van hun antiquariaat ontleend aan de Griekse god der winden Aiolos, waarbij de verandering van eens in een z de brede orientatie (‘van a tot z’) moet symboliseren. Men is in Leiden tevreden over de verkoop; opvallend was dat de meeste vraag bestond naar nr. 30, Godfried Bomans, Denkend aan Vlaanderen (Den Haag 1967; f 30,-). In de winkel zijn ook de categorieen kunstgeschiedenis, topografie, geschiedenis en buitenlandse literatuur goed vertegenwoordigd. Antiquariaat Verzameld Werk in Nijmegen komt met 310 nummers taal- en letterkundige studies met onderafdelingen Goethe, Shakespeare en toneel. In voorbereiding is een catalogus over de typograaf Karel Beunis.
Antiquariaat Bavink in Baarn heeft de voorraad van Panochthus overgenomen, nu de heer Hell in Rijssen zich na 35 jaar activiteit uit de zaken heeft terug getrokken. De nieuwe eigenaar, de neerlandicus Verhoeven, is een vurig liefhebber van het werk van Nescio; hij organiseert regelmatig Nescio-tochten en tijdens een van deze tochten maakte hij de mooie foto van het beeld van de Titaantjes in het in nevelen gehulde Amsterdamse Oosterpark, die nu op de omslag van de eerste catalogus prijkt. Uiteraard staat er een rubriek Nesciana in, maar origineel en geestig is een onderdeel Pseudo-Nesciana met titels als Aardige Jongens, Drie Kwajongens, Rare Snaken, Titanenstrijd 1939-1945, van Dr. J. Koekebakker Kinderen onder toezicht en van Bernhard Bavink, Ergebnisse und Probleme der Naturwissenschaften. Wij wensen deze nieuwe antiquariaten veel succes toe!
Catalogi met erotica verschijnen in Nederland sporadisch. Ik herinner mij uit de laatste jaren alleen catalogue 161 van Beijers (op de beurs in Haarlem voor f 40,- bij Knuf verkrijgbaar). Opeens echter verschenen kort na elkaar drie catalogi met erotica en curiosa. Het verschil tussen deze twee categorieèn heb ik blijkbaar nooit begrepen en snap ik nog niet, want tot nu toe heb ik curiosa altijd als preuts eufemisme beschouwd. Van Sabben noemt echter zijn tweede catalogus uitdrukkelijk Erotica & Curiosa. Dit is een originele, fraai uitgegeven catalogus, uitgevoerd in de vorm van losse kaarten in een mapje. De catalogus is in 175 genummerde exemplaren gepubliceerd en bijzonder mooi geïllustreerd, zodat het doorbladeren een lust voor het oog is. In de catalogus staan de te verwachten bijzondere uitgaven van klassieken als Apollinaire, Aretino, Louys, Poggio en Petronius maar ook bijvoorbeeld Placaet tegens concubinaetschap, hoerenje en ehebreuke (Groningen 1723; f 80,-), De boosaardige en bedriegelike huisvrou vertoonende haar aardige schijnheiligheid, wispelturige sinnen, geile hartstogten enz. enz. (Amsterdam 1682; f 395,-).
Catalogus 29 van De Rijzende Zon is eenvoudiger uitgevoerd maar niet minder interessant. Deze catalogus (335 nummers) is onderverdeeld in de rubrieken sexuologie, geschiedenis van de sexualiteit, letterkunde, het Oosten, éditions du cercle du livre précieux, geillustreerde boeken, naslagwerken en tijdschriften. Er staan ook enige seksuele voorlichtingsboeken in, een terra incognita, dat een prachtig verzamelgebied vormt. Voor heel weinig geld kan men, als men goed zoekt, op dit terrein een interessante collectie bijeenbrengen.
Tenslotte staan in catalogus 9 van antiquariaat Zeno 116 nummers erotica, verdeeld in de rubrieken cultuurgeschiedenis/psychologie, film en fotografie, flagellantisme, kunst, literatuur, pornografie en prostitutie.
Frits Knuf publiceerde een mooie catalogus 146 over typografie. Opvallende nummers zijn onder andere 172, een plano met Het gebed des Heeren in zeven Taalen, gedrukt in de typen van Enschedé maar verder met door Knuf in de literatuur getraceerd (f 1500,-) en de beroemde letterproef van 1768 van Enschedé (f 7000,-). Hieraan ontbreekt een blad met de Canon Hebreeuwsch. Knuf verwijst verontschuldigend naar Ch. Enschedé, Typefoundries in the Netherlands, waar volgens hem te lezen staat dat vele exemplaren dat blad missen. In werkelijkheid staat daar dat een aantal exemplaren in Haarlem onvolledig is, wat natuurlijk heel iets anders betekent. Nr. 217 is een fragment, bijna een half folium, op perkament uit de 48-regelige bijbel die in 1462 in Mainz door Fust en Schöffer werd gedrukt. Het fragmentje moet f 450,- kosten, niet veel als men bedenkt dat in de - in een vorige aflevering genoemde - catalogue 4 van Winter Farm Books een perkamenten blad uit het drie jaar eerder gedrukte Rationale van Durandus maar liefst