Drie genealogische collecties bij Van Stockum en Van Gendt; aanbod en vraag van manuscripten en documenten
Amateur-historici hebben de neiging een eigen handbibliotheek te willen aanleggen. Zij werken immers meestal op momenten dat bibliotheken gesloten zijn en hebben - in tegenstelling tot beroepshistorici - geen instituut achter de hand waar het gewenste even kan worden opgeslagen. Dit geldt in nog sterkere mate voor genealogen. Er is eigenlijk slechts één echte genealogische bibliotheek in ons land: bij het Centraal bureau voor genealogie in Den Haag. Des te belangrijker om handboeken en naslagwerken thuis in de kast te hebben staan.
Om die reden is er altijd vrij veel belangstelling voor veilingen van genealogica en de in juni 1985 gehouden veilingen van de collecties van een drietal overleden genealogen waren daarop geen uitzondering. En dit ondanks het feit dat geen van de drie bibliotheken nu echt fraai genoemd mocht worden.
Bij Van Stockum werd de bibliotheek geveild van de Rotterdamse genealoog W.A. van Rijn en de collectie (voornamelijk handschriften) van de Utrechtse genealoog Joh. Zandleven. Een week later kwam bij Van Gendt een deel van de bibliotheek van wijlen Jhr. mr. C.C. van Valkenburg onder de hamer. Van Stockum hield zich aan de goede gewoonte om de namen van de overleden eigenaren van de te veilen collecties op de omslag van de catalogus te vermelden. Van Gendt deed dit niet (of mocht dit niet doen), maar uit brieven en aantekeningen in de verkochte boeken was de herkomst zonder twijfel af te leiden.
W.A. van Rijn was een Rotterdamse beroeps-genealoog die, vanuit genealogisch oogpunt terecht, meer aan archiefonderzoek deed dan aan literatuurstudie. Zijn bibliotheek was daardoor slechts een onbelangrijk onderdeel van zijn collecties, die vooral bestonden uit handschriften van zijn eigen hand, een uitvoerig kaartsysteem met aantekeningen over duizenden families en een reusachtige verzameling familieannonces uit couranten, gerangschikt op familienaam. Deze onderdelen werden al vóór de veiling via de Stichting Nederlands patriciaat verworven door het reeds genoemde Centraal bureau voor genealogie, de enige juiste bestemming voor dit unieke materiaal. Bij Van Stockum kon het Centraal bureau overigens nog enkele verdwaalde onderdelen van deze collectie aankopen.
Johan Zandleven, in het dagelijks leven een administrateur in Utrecht, was amateur-genealoog. Hij publiceerde onder andere in Gens Nostra en in de Stichtse Heraut, van welk laatste blad hij een aantal jaren redacteur was. Zijn verzameling omvatte veel handschriftmateriaal, waarover hieronder meer.
Jhr. mr. C.C. van Valkenburg tenslotte was, naast zijn dagelijkse werkkring als assuradeur, een van de meest vooraanstaande amateur-genealogen in ons land. Voorzitter van de Hoge raad van adel, voorzitter van het Centraal bureau voor genealogie, bestuurslid van het Koninklijk Nederlands genootschap voor geslachten wapenkunde en van de Stichting iconographisch bureau en naast dat alles publicist van diverse artikelen over familiegeschiedenis, heraldiek en de Nederlandse adel.
Opvallend was op beide veilingen dat er wel veel genealogen aanwezig waren, maar dat ‘de handel’ toch met de meeste nummers naar huis ging. Het aantal genealogen dat bij antiquariaten koopt is dus vele malen groter, dan dat der veilingbezoekende genealogen. Vooral voor de lots met grotere aantallen boeken was veel belangstelling van antiquariaten als De Tille, Gijsbers en Van Loon en De Slegte. Hoge prijzen werden bij Van Gendt betaald voor een setje van zeven jaargangen van de Indische navorscher (f 800,-), voor een complete set van de Genealogische en heraldische bladen (f 750,-), voor een complete Nederlandsche heraut (f 800,-), voor de ‘omgekeerde Rietstap’: Renesse's Dictionnaire des figures héraldiques (f 900,-). Goedkoop waren bijvoorbeeld de acht delen archiefinventarissen van de, genealogisch interessante, familie-archieven Van Sypesteyn, Van Beresteyn en Wittert met aantekeningen en correspondentie van jhr van Valkenburg (f 70,-) en een goed exemplaar van de Vroedschap van Zierikzee van P.D. de Vos (f 80,-), maar aan dit laatste zal het feit dat het restant van de herdruk van dit werk enkele weken geleden - ook bij Van Gendt - aan Gijsbers en Van Loon werd verkocht, niet vreemd zijn. Het bekende Stam- en wapenboek van aanzienlijke Nederlandsche familiën van Vorsterman van Oyen in drie delen en met, zoals ge-