Agenda
Tentoonstellingen
Le magasin de l'univers
In het Koninklijk Paleis op de Dam te Amsterdam wordt in het kader van ‘La France aux Pays-Bas’ een tentoonstelling gehouden over Franstalige boeken die in ons land zijn uitgegeven. Tot de vroegste werken die op een Hollandse drukpers zijn gemaakt, behoort een grammatica in de Franse taal: Les vin parties doraison (1470-1480). Deze uitgave staat aan het begin van een lange reeks Franstalige werken die in de loop der eeuwen, vooral in de zeventiende en in de eerste helft van de achttiende eeuw, zijn uitgegeven. Veel Franse werken werden hier in Holland gepubliceerd, aangezien onze drukkerijen kwalitatief hoogwaardige produkten leverden. Uitgevers als Blaeu en Elzevier waren een begrip. Maar belangrijker nog was het klimaat van geestelijke vrijheid dat van oudsher ons land kenmerkte en waarover Descartes in een brief aan één van zijn vrienden opmerkte: in welk land ter wereld geniet men zo'n volledige vrijheid?
Op de tentoonstelling die van 14 juni tot en met 8 september gehouden wordt, is een scala aan Franse boeken te zien die in de loop der tijden in ons land gepubliceerd zijn. Vanzelfsprekend wordt een belangrijke plaats ingeruimd voor het werk van een aantal grote geleerden die in de zeventiende eeuw in ons land werkzaam waren. Van hen genoot onder meer René Descartes grote bekendheid. Zijn Discours de la méthode kan beschouwd worden als een fundamenteel boek voor de moderne filosofie. Maar ook Pierre Bayle was een wijsgeer van wereldformaat. Hij verbleef in Rotterdam en gaf daar onder andere zijn Dictionnaire historique et critique uit, één van de eerste encyclopedieën in een landstaal (het Frans). De artikelen in dit werk waren alfabetisch gerangschikt en voorzien van voetnoten en glossen.
Op de tentoonstelling wordt ook ruime aandacht besteed aan het werk van de filosofen van de Verlichting, die weliswaar in Frankrijk woonden, maar die hun geschriften toch via Hollandse uitgevers op de markt brachten. Voltaire, Rousseau en Montsquieu publiceerden allen verschillende van hun belangrijkste werken bij Hollandse uitgevers.
Ook de Franse literatuur zal op de tentoonstelling goed vertegenwoordigd zijn. Eén van de beroemde Franse romans uit de achttiende eeuw, Manon Lescaut van l'abbé Prevost, is niet alleen in ons land uitgegeven maar ook geschreven. Nog steeds wordt veel Franse poëzie in Nederland gepubliceerd. Zelfs ten tijde van de tweede wereldoorlog ging deze produktie, weliswaar clandestien, nog door. Zo zijn Baudelaire's Les fleurs du mal, Rimbauds Le bateau ivre en Mallermé's L'après-midi d'un faune in de oorlogsjaren in Nederland gedrukt.
Tenslotte zijn op de tentoonstelling ook veel voorbeelden te zien van goed verzorgde uitgaven van reisbeschrijvingen, atlassen en dergelijke die ons land in de zeventiende eeuw - om met Voltaire te spreken - maakten tot le magasin de l'univers.
adres: Paleis op de Dam, Amsterdam geopend: dagelijks van 12.30-16.00 uur.
1. De gazettier J.A. de la Font (? - 1685) toont La Gazette ordinaire d'Amsterdam. Tot ca. 1680 werden de meeste gazettes in Amsterdam uitgegeven, maar met de komst van de hugenoten ontstonden ook in Leiden (1680), Rotterdam (1683), Den Haag (1690) en Utrecht (1710) gazettes, die alle tot in de jaren 1780-1790 zouden voortbestaan. Onder Franstalige leiding beleefden deze kranten een ongekende bloei.
Gravure door P. Lombart naar H. Gascard.
Bibliotheek van de Vereeniging ter bevordering van de belangen des boekhandels, Amsterdam