Veilingen in België
In Brussel zijn twee veilinghuizen actief: Boekhandel Simonson n.v., Charleroise Steenweg 227, 1060 Brussel met het accent op moderne, vooral Franstalige boeken en Boekhandel Louis Moorthamers, Lesbroussartstraat 124, 1050 Brussel, die overwegend oude boeken onder de hamer brengt. Bij beide veilingen dient 21% opgeld betaald te worden. De eerste veilt nagenoeg maandelijks een 400-tal nummers, de laatste houdt het bij drie à vier aucties van ongeveer 300 items, per jaar.
Boekhandel L. Moorthamers heeft het veilingjaar 1985 in februari fors ingezet met het aanbod van Boeken voortkomende uit de bibliotheek van Graaf de Launoit. Eerste deel: oude boeken en documentaire werken, en in een afzonderlijke cataloog van slechts tien nummers Belangrijke atlassen. Boeken met koperprenten.
Ortelius' Theatrum Orbis Terrarum, Antwerpen, J. Moretus, 1601, fo, kalfslederen band uit de tijd met op de rug resten van beschilderd papier, met 152 van de 153 kaarten, alle mooi gekleurd in de tijd, opende de dans voor 1.700.000 bf. Voor Mercators Atlas sive Cosmographicae Meditationes de Fabrica Mundi, Amsterdam, J. Hondius, 1619, fo, getrokken perkamenten band uit de tijd, 156 ongekleurde kaarten, Franse tekst, werd ondanks de restauraties, de plooien, de bruine bladen, de scheuren, het gat in de wereldkaart 1.200.000 bf neergeteld. In perfecte staat bevond zich La Germanie Inférieure, Amsterdam, P. Keere, 1621, klein fo, achttiende-eeuwse kalfslederen band, rug versierd met verguldwerk. De 25 niet gekleurde kaarten - met de ‘Leo Belgicus’ - haalden op zachte poten de denderende som van 1.050.000 bf. Het kan verkeren. De veilingmeester had een - waarschijnlijk Duits - bod van 3 miljoen bf voor de 400 in de tijd gekleurde kaarten, plans en gezichten uit M. Seutters Atlas, Augsburg, 1749-56, plano, 2 kartonnen banden. Een mooi exemplaar van de Atlas méthodique et élémentaire van Buys de Mornas, Paris, 1761-62, vier vergulde kalfslederen banden in folio, met 263 gedeeltelijk gekleurde kaarten mocht bogen op 170.000 bf.
Een verzameling van 102 prachtige gekleurde en met goud gehoogde godsdienstige gravures, marges afgesneden langs de plaatrand en gemonteerd, uit de zestiende en zeventiende eeuw onder andere door J. en R. Sadeler naar M. de Vos, Ph. Galle naar Strada, in een 4o oblong Lortic-varkenslederen band met het wapen van Masséna, prins van Essling, zal de nieuwe bezitter ongetwijfeld veel kunstgenot verschaffen, in ruil voor 1.100.000 bf. Nog een raak resultaat tenslotte - van een crisis willen de bibliofielen niet horen - voor de eerste druk van de Pompa introitus... Ferdinandi Austriaci, Antwerpen, A. Thulden, ‘1641’, vergulde kalfslederen band uit de tijd, dat zijn intrede deed voor een luisterrijke 250.000 bf.
De te koop aangeboden boeken uit de collectie van Graaf de Launoit waren meer bescheiden, maar ook hier vallen een paar uitschieters te noteren. De Franstalige literatuur - Nederlandstalige was niet present - kreeg een gulle belangstelling: 30.000 bf voor Les oeuvres de Maistre Alain Chartier, Paris, P. Le Mur, 1617, 4o, in vergulde rode marokijnband van de Samblanx en Weckesser, 50.000 bf voor de Receuil des oeuvres poétiques de Ian Passerat samengebonden met zijn Eloquentiae, Paris, L'Angelier, 1606, 8o, in vergulde blauwe marokijnband van Trautz-Bauzonnet, 30.500 bf voor de poëzie ter gelegenheid van Napoleons huwelijk: l'Hymen et la Naissance, Paris, F. Didot, 1812, 8o, in een vergulde rode langnervige marokijnband van Bozerian le Jeune, en ook nog 64.000 bf voor Voltaires La pucelle d'Orléans, Londres, 1775, 8o, vergulde groene marokijnband uit de tijd, met 21 illustraties van Decaris en de ‘suite anglaise’ ofte de 18 afbeeldingen van Marillier.
Deze prijzen kunnen als voltreffers betiteld worden, maar welk superlatief moet men over de lippen brengen om de 400.000 bf te beschrijven die Maitre François Rabelais met zijn Oeuvres, Amsterdam, F. Bernard, 1741, drie vol. klein 4o naar binnen haalde? De drie frontispicen, het kaartje, de 15 buitentekstplaten ontbraken uiteraard niet, evenmin trouwens als in het exemplaar dat enige jaren geleden bij Van Gendt à f 800,- van eigenaar wisselde. Was het het rode marokijn uit de tijd dat de gemoederen van de bieders in vuur en vlam zette? Het feit dat de ruggen verkleurd waren en dat deel twee door een paar roestvlekken ontsierd werd, heeft de rage niet aan banden kunnen leggen.
Johannes Tritheim en zijn Polygraphiae Libri Sex, Francforti, 1550, klein 4o, sleepte dankzij een originele vergulde wild kalfsleren paneelstempelband - met monogram W.S. - 85.000 bf in de wacht. Het manuscript ‘Camps et ordres de Marches de l'Armée du Roy commandée par le M. le Maréchal de Luxembourg en Flandres. Et les camps de l'Armée des Alliez commandée par le Prince d'Orange’, 1691, klein