Nieuwe Nederlandse bibliofiele reeks
Nederland ziet de laatste jaren een opleving van het bibliofiel gedrukte boek. Veel actieve leden binnen de stichting Drukwerk in de marge zorgen voor een gestage stroom van min of meer fraaie drukwerken in beperkte oplagen. Naast deze ‘zelfdrukkers’ kunnen bijvoorbeeld Dijl en P.v. Dijk genoemd worden als niet-drukkende uitgevers van bibliofiele boeken. Al deze drukkers/uitgevers werken met variërende oplagen, onder het motto ‘wie het eerst komt...’, al zullen velen hun vaste afnemers hebben.
Als enige na-oorlogse bibliofiele gemeenschap werkt de nog immer actieve stichting De Roos met een vast aantal intekenaren van honderdvijftig, ieder met een eigen nummer, alhoewel het me van het hart moet, dat er van veel titels nogal wat Hors Commerce-exemplaren op de markt zijn verschenen.
Naast de stichting De Roos is er sinds kort een in organisatorisch opzicht vergelijkbare reeks in het leven geroepen, de ‘AσƬƞϱ-reeks, waarvan U het vignet hierbij ziet afgebeeld. Het initiatief is van de heren B.M.M. Hosman, J.B.W. Polak en G. Kleis. De eerste twee bekend van de Atheneum boekhandel en Atheneum Antiquarian booksellers, de laatste vervaardiger van reeds vele bibliofilia onder het impressum Sub signo libelli. Genoemde heren vormen samen de redactie. Ieder van hen heeft het veto-recht bij voorstellen van de anderen. Zodoende hoopt men louter tot uitgaven te komen waar de gehele redactie achter staat. De typografische verzorging berust bij G. Kleis.
In december 1982 werd de aankondigingsprospectus verstuurd; na drie weken was de serie met honderd intekenaren geheel voltekend. De wachtlijst is lang. De redactie benadrukt, dat men strikt de hand zal houden aan het aantal van 125 exemplaren, waarvan 100 voor intekenaren. De overige 25 zullen niet in de handel komen. De intekenaren bepalen zelf in welke uitvoering zij de boeken geleverd wensen: gebrocheerd, linnen, leder of perkament. De luxere uitvoeringen kunnen ook nog op naam gedrukt worden.
Zou men de naamgeving van de reeks eventueel als wellicht niet al te bescheiden kunnen betitelen, de eerste uitgave ziet er inderdaad ingetogen stralend uit. Het boek en het tempo van verschijnen beantwoorden geheel aan de eerste zin van de verantwoording der redactie in de aanbiedingsprospectus:
teksten van kleine omvang en meer dan courante betekenis, gepresenteerd in pure typografie, waaraan gemakzucht vreemd is, die buiten inspraak van de meerderheid in ongedwongen tempo zich schikken tot gesternte aan een betrekkende avondhemel.