Agenda
Tentoonstellingen Meesters der zwarte kunst
In het Rijksprentenkabinet is tot en met 16 december nog het overzicht van de recente aanwinsten op het gebied van prenten en tekeningen te zien. Van 21 december 1984 tot en met 3 maart 1985 zal een tentoonstelling gehouden worden over de zwartekunstprent, ook wel mezzotint genoemd. Met deze techniek kunnen fluweelachtige effecten en fraaie overgangen van donker naar licht bereikt worden.
Aan de wieg van de zwartekunst-techniek staat de naar Holland uitgeweken Duitse edelman Ludwig von Siegen, die dit nieuwe grafische procédé in 1642 voor het eerst toepaste. Door toedoen van Prins Ruprecht van de Palts heeft de mezzotint in Holland grote bekendheid gekregen. Samuel van Hoogstraten schreef in 1678 in zijn Inleyding tot de hooge Schoole der Schilderkunst dat hij van ‘Prins Robbrecht Paltsgrave, of van yemant anders voor hem’, voor het eerst van de zwartekunst gehoord had. In zijn boek beschreef hij het nieuwe grafische procédé als volgt:
de plaeten wel geschaeft zijnde, worden heene en weder kruiswijs overschrabt, wel dicht over een, zoo dat de gansche plaet, alsmenze liet drukken, al geheel zwart zoude zijn; hier op sponsien sy haer voorgenomen werk, en beginnen dan, met bruineeryzers, de plaetsen, die lichtst moeten zijn, geheel te effenen, en de rest na vereisch minder; in manier als of men het gout op zwarten toets teykende, of liever met licht Kryon op zwart papier: en dezen vond wort de zwarte kunst genoemt’.
De belangrijkste zeventiende-eeuwse meesters van de zwartekunst in ons land zijn de Vaillants, Abraham Bloteling, Pieter Schenk, Cornelis Dusart, Jacob Gole en de Verkoljes. In Engeland werd de mezzotint in de achttiende eeuw vooral bekend door de portretten van de hand van Godfried Kneller, Josua Reynolds en John Zoffany. De tentoongestelde werken zijn gekozen uit het rijke bezit van de nationale grafiekverzameling. De zwartekunst-verzameling van het Rijksprentenkabinet berust hoofdzakelijk op twee collecties, namelijk de achttiende-eeuwse verzameling van P.C. Baron van Leyden en de collectie van dr. P. Verloren van Themaat die in 1906 door het Rijksprentenkabinet werd aangekocht.
adres: Stadhouderskade 42 (rechter hoofdingang), Amsterdam.
geopend: dinsdag tot en met zaterdag 10.00-17.00 uur; zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur.