Ten geleide
Voor u ligt het eerste nummer van De Boekenwereld, een tijdschrift dat zich zal gaan bezighouden met boeken, prenten en al datgene dat daarmee samenhangt. Het is niet het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat in het recente verleden op dit omvangrijke terrein uitkomt. Tussen 1969 en 1974 verscheen De Antiquaar, een blad op het gebied van het antiquarische boek dat met name voor en door leden van de Nederlandse Vereniging van Antiquaren werd geschreven. Het bestreek evenwel een beperkt gebied. Het Boekenzoekblad, dat aan het einde van de jaren zeventig verscheen, leek een belofte in te houden, maar het tijdschrift heeft slechts enkele jaren bestaan. Een zelfde lot trof het blad Ars Grafica (verschenen in 1978/'79), waarin de prentkunst centraal stond. Nederland kent thans alleen het Engelstalige blad Quaerendo, dat zich bij uitstek richt op specialisten op het terrein van het oude boek. In de ons omringende landen bleek het mogelijk goede periodieken als The Book Collector, de Antiquarian Book Monthly Review, Das Antiquariat en het Bulletin du Bibliophile uit te geven. In Nederland en Vlaanderen ontbreekt een dergelijk tijdschrift nog steeds. De Boekenwereld hoopt in die lacune te voorzien en richt zich dan ook vooral op de liefhebber, de geïnteresseerde, de verzamelaar en de handelaar. Maar ook de vakman zal er veel lezenswaardigs in kunnen vinden.
De voorgeschiedenis van De Boekenwereld is als volgt: nadat in 1982 de eerste Haarlemse Antiquarenbeurs - gehouden onder auspiciën van de Stichting Haarlem Boekenstad - een succes was geworden en duidelijk in een behoefte bleek te voorzien, rees de vraag of er niet naast een beurs ook een periodiek voor de verzamelaar zou moeten komen. Overleg tussen gelijkgestemden en een enthousiaste uitgever zorgden voor een concept van het blad. Een wervingsactie resulteerde in een groot aantal abonnees van het eerste uur.
In De Boekenwereld zullen artikelen over verschillende aspecten van boeken, prenten en papier elkaar afwisselen. Zo komen onder werpen aan bod als: eerste drukken, private presses, boekbanden, watermerken, exlibris, verzamelaars, bibliotheken, autografen, alba amicorum, knipkunst, plaatjesalbums fotografie enz. Verder zullen interviews met of levensberichten van boekverkopers, veilinghouders en verzamelaars opgenomen worden. Bovendien zal het blad van tijd tot tijd aandacht besteden aan antiquariaten met een specialisme, of in een bepaalde stad of streek van ons land. De Boekenwereld heeft enkele vaste rubrieken zoals nieuws over antiquariaten, bibliotheken enz.; besprekingen en opsomming van pas verschenen catalogi en recensies van boeken; aankondiging van veilingen, beurzen en tentoonstellingen en een rubriek Vraag en Aanbod. Uiteraard zijn in dit eerste nummer deze vaste rubrieken nog bescheiden van omvang. Het welslagen van De Boekenwereld hangt voor een belangrijk deel af van de medewerking van onze lezers. Wij hopen en vertrouwen erop dat wij van uw kant veel artikelen, reacties, suggesties, oproepen enz. mogen krijgen. Immers dan zal blijken dat De Boekenwereld duidelijk in een behoefte voorziet.
De redactie