Van Mensen en Boeken
Op 12 april overleed te Bonheiden de bekende volkskundige
Pol Heyns. Hij werd te
Pol Heyns
Herentals geboren op 17 oktober 1906. Hij studeerde wijsbegeerte en letteren te Leuven en was gedurende enkele jaren verbonden aan de radio-omroep als reporter en volkskundig commentator; later was hij werkzaam als hoofdredacteur van het weekblad ‘Ons Volk’. Hij debuteerde als schrijver van sociaal georiënteerde verhalen, doch - zonder daarom zijn belangstelling voor de literatuur prijs te geven - wijdde zich hoe langer hoe meer aan de studie van het volksleven, studie die hij beoefende met een grote wetenschappelijke nauwgezetheid. Daarvan getuigen zijn publicaties, o.m.
Antieke Kalenderprenten, en vooral de merkwaardige vergelijkende studie
Volksliederen. Hij had de eerste hand gelegd aan de vormgeving van een groots-opgevat werk over de ‘folklore van het leven’ toen de ziekte hem aangreep. Hij was een fijn, naar binnen gekeerd en in-goed mens, een man van de studeerkamer, bezield met een diepe liefde voor zijn volk, waaraan hij maar al te vroeg werd ontrukt. Sporadisch verleende Pol Heyns zijn medewerking aan ons tijdschrift; zo huldigde hij in het oktobernummer van 1955 Ernest Claes bij diens 70ste verjaardag. ‘Boekengids’ betuigt aan mevrouw Tine Heyns-Janssens en haar kinderen zijn christelijk rouwbeklag.
De populaire Nederlandse journalist en letterkundige
Piet Bakker overleed schielijk te R'dam op 1 april. Hij werd geboren te R'dam op 10 augustus
Piet Bakker
1897. Na een paar jaar werkzaam te zijn geweest in het lager onderwijs, ging hij in 1921 over naar de journalistiek. Hij was jarenlang verbonden aan het socialistische blad ‘Het Volk’; na de oorlog werkte hij als vrij journalist. Hij publiceerde boeiende reisreportages en gaf in zijn humaan gekleurde romans blijk van ongewoon rijke vertellersgaven. Met zijn Ciske-trilogie - vooral met het eerste deel ervan ‘Ciske de rat’ - oogstte hij een zeer groot succes.
Te Bussum stierf op 11 maart de hoogbejaarde schilderes en schrijfster Marie Cremers. Zij werd geboren te A'dam op 12 januari 1874. Zij studeerde aan de Academie voor beeldende kunsten in haar geboortestad en verwierf vooral naam met haar landschappen en kinderportretten. Zij publiceerde fijne Jeugdherinneringen en gedichtenbundels, waarin haar katholieke levensvisie tot uiting komt.
Op 25 maart kwam te De Bilt bij een verkeersongeval om het leven de katholieke publicist W.M. van de Pas. Hij werd geboren te Westerhoven in 1901. Hij was werkzaam in het onderwijs en schreef o.m. een levensverhaal van Mgr. Alfons Ariëns en een waardevol werk voor verruiming van de kennis der moedertaal: Taal en Leven.
Op 6 april werd uit Nijmegen het overlijden gemeld van
Ernest Michel. Hij werd te Eindhoven geboren op 25 november 1899 en behoorde tot de rumoerigsten onder de katholieke jongeren uit de twintiger jaren. Aanvankelijk theosoof, bekeerde hij zich tot het katholicisme, doch wegens zijn zeer persoonlijke mystiek kwam hij wegens de theologisch betwistbare
Louis Sourie
inhoud van zijn geschriften herhaaldelijk in botsing met de kerkelijke overheid. Een van zijn brochures liep zelfs destijds een lectuurverbod op voor de gelovigen van het bisdom 's-Hertogenbosch. Tijdens de oorlog verwijderde hij zich meer en meer van het katholicisme. Naar wij vernemen zou hij zich op het einde van zijn leven met de Kerk hebben verzoend. Te Milaan stierf op 6 april de Italiaanse romanschrijver
Orio Vergani. Hij werd aldaar geboren in 1899. Een van zijn romans ‘Recita in collegio’ - een tragisch eindigend psychologisch liefdesverhaal uit het gymnasiumleven - werd onder de titel
Mario's eerste liefde in het Nederlands vertaald.
Louis Sourie vijftig
Op 24 mei wordt onze trouwe medewerker Louis Sourie vijftig jaar. ‘Boekengids’ feliciteert hem van ganser harte.