Van Mensen en Boeken
Te Florence overleed de hoogbejaarde Nederlandse schrijfster
Margo Scharten-Antink.
Margo Scharten-Antink
Ze werd geboren te Zutphen op 7 september 1869, was aanvankelijk lerares in de Franse taal en huwde in 1902 met de letterkundige Carel Scharten. Het echtpaar vestigde zich in 1924 te Florence, waar Carel Scharten in 1950 overleed. Margo Antink debuteerde met realistische verhalen, waaronder vooral het markante
Sprotje bekendheid verwierf. Haar latere prozawerken, die zij in samenwerking met haar man schreef, liggen veeleer in de neo-romantische lijn. Ze zijn doorgaans in Italië gesitueerd. Het is voortreffelijke vertelkunst, waarin de ideeën de levensvisie van Scharten verraden doch die haar artistieke waarde in hoofdzaak dankt aan het onbetwistbaar kunstenaarstemperament van de thans overleden schrijfster.
Te San Francisco overleed de bekende Amerikaanse schrijver van ontspanningsverhalen
Peter B. Kyne. Hij werd aldaar geboren op 12 oktober 1880. Een dertigtal van zijn werken verschenen in Nederlandse
Maurits Daisomont
vertaling. Hij oogstte vooral succes
Peter B. Kyne
met zijn populaire held Cappy Ricks.
Rector Daisomont zeventig Onze trouwe medewerker Dr
Maurits Daisomont werd op Kerstdag j.l. zeventig jaar. De Zeereerw. Heer Daisomont is doctor in de wijsbegeerte en rector van de Zusterkens der Armen te Stene. Sedert vele jaren telt Boekengids deze aktieve geleerde onder zijn meest stipte medewerkers. Rector Daisomont is niet enkel een onderlegd bijbelkundige en godsdienstpedagoog; hij is tevens een bekwaam astronoom en een beproefd historicus. Hij schreef tal van werken op verschillende domeinen, waaronder zijn historische studie De strijd van Hendrik VIII om Anna Boleyn, dat destijds heel wat stof deed opwaaien. ‘Boekengids’ feliciteert Rector Daisomont zeer hartelijk en hoopt nog tal van jaren zijn steeds even degelijke besprekingen te mogen publiceren.
Literaire Prijzen
De Interprovinciale Prijs voor Letterkunde toe te kennen aan een toneelstuk verschenen tijdens de periode 1952-1956 viel te beurt aan Achilles Mussche voor zijn werk Christoffel Marlowe. De prijs bedraagt F 30.000.