Nummer 1 zesendertigste jaargang januari 1958
Zeereerw. Heer Xaveer de Win
Direkteur van het A.S.K.B.
Op 3 december j.l. werd door de Kerkelijke Overheid als opvolger van Zeereerw. Heer V. Geerts
aangesteld: Zeereerw. Heer Xaveer de Win, direkteur van het Sint-Stanislaskollege te Berchem.
Xaveer de Win werd geboren te Blaasveld op 8 september 1909. Na zijn humaniorastudiën aan het O.-L.-Vrouwkollege te Boom voelde hij zich geroepen tot het priesterschap. Als seminarist werd hij onmiddellijk naar de universiteit te Leuven gestuurd om er aan het Filosofisch Instituut van Kard. Mercier in de Thomistische Wijsbegeerte te gaan studeren. In 1930 legde hij zijn doctoraatsexamen af. Daarna deed hij zijn theologische studiën aan het Groot Seminarie te Mechelen. Hij werd tot priester gewijd op 11 februari 1934. Na te Mol een kortstondige leraarsopdracht te hebben vervuld, zette hij te Leuven zijn studiën voort; hij behaalde in 1936 de kandidatuur in de wijsbegeerte en letteren (klassieke filologie). In hetzelfde jaar benoemd aan het Sint-Stanislaskollege te Berchem was hij aldaar achtereenvolgens klasseleraar van de Derde, de Poësis en de Retorica. In 1948 volgde zijn benoeming tot direkteur. Door zijn bekwaam, wijs en minzaam beleid wist hij op enkele jaren tijds de goed befaamde onderwijsinstelling van de Antwerpse randgemeente tot een ongekende bloei te brengen.
Ondanks het feit dat hij een grote aktiviteit aan de dag legde als leraar en als direkteur, was hij ook nog als lesgever werkzaam aan het H. Familie-Instituut te Berchem benevens aan de Katechistenschool en de Katholieke Sociale School voor Vrouwen te Antwerpen.
Sedert bijna tien jaar neemt hij het voorzitterschap waar van de Davids-fondsafdeling te Berchem, een funktie waaruit ten volle zijn belangstelling blijkt voor de kultuurspreiding onder het volk.
Tenslotte heeft de Zeereerw. Heer De Win uit de vrije uren die hem restten steeds het hoogste rendement weten te halen. Allengs verwierf hij zich een onbetwiste wetenschappelijke reputatie als classicus, inzonderheid als Plato-kenner. Van zijn hand verschenen - in de bekende ‘Klassieke Galerij’ - een aantal voortreffelijk ingeleide en streng verantwoorde vertalingen uit het onsterfelijk oeuvre van de Griekse