Het Theo Thijssen Museum in Amsterdam. Foto: Paul Spies
seerd. De collectie kun je niet spectaculair noemen, maar dat is bij aan schrijvers gewijde musea wel vaker het geval. Wat kun je van een schrijver laten zien? Manuscripten, foto's, schooldiploma's, geboorte- en overlijdensberichten, bladen waarvoor de schrijver werkte, en natuurlijk de zaken waaraan de man of vrouw in kwestie het museum te danken heeft: de door hem of haar geschreven boeken. Maar geëxposeerde boeken maken meestal een wezenloze indruk, omdat ze door hun status als tentoonstellingsobjecten van hun voornaamste functie - opengeslagen te worden - lijken te zijn beroofd.
Bij schrijversmusea gaat het minder om de objecten dan om een herinnering die levend gehouden moet worden. Het is aardig dat er een plek is waar het sdap-speldje van Thijssen te bewonderen valt, maar het gaat er toch vooral om dat er een ergens een concrete locatie is die aan Thijssen is gewijd, als daad van rechtvaardigheid, als herinnering aan een goede schrijver. In aan schrijvers gewijde musea zijn de boeken van de schrijver die voor de bezoekers te koop zijn, belangrijker dan de tentoongestelde eerste drukken.
Dit alles wil niet zeggen dat er niets interessants in het museum te zien is. Helaas is er van de originele inrichting niets meer over, zodat je je nauwelijks een idee kunt vormen van hoe hier in de tweede helft van de negentiende eeuw werd geleefd; aan de andere kant, de tafel, de stoelen en de kast die het hoekje vormen waar de vrijwilliger van dienst zich ophoudt, maakten vroeger deel uit van het meubilair van Theo Thijssen. Ze zijn speciaal voor hem vervaardigd door de schrijver Jan Mens, die door Thijssen werd bewonderd en gesteund. Ook het ontwerp van het door Jan Wolkers gemaakte Theo Thijssenmonument dat in 2005 op de Amsterdamse begraafplaats ‘De Nieuwe Ooster’ werd onthuld, is te bezichtigen. Verder kan de bezoeker een programma bekijken waarin herinneringen aan Thijssen worden opgehaald door oud-leerlingen, een van zijn dochters en een oud-Tweede Kamerlid dat met Thijssen in de sdap-fractie heeft gezeten. Wie de tijd heeft, kan naar een dvd van de verfilming van Kees de jongen kijken.