[Biografie Bulletin, zomer 2006]
Woord vooraf
Met dit themanummer speelt de redactie van het Biografie Bulletin in op twee wensen van veel lezers: hun wens meer te weten over iemands privé-leven en hun verlangen naar de kindertijd, toen zij, zonder zich nog langer bewust te zijn van de werkelijkheid, konden worden meegevoerd in een niet minder reële wereld van ridders, sprekende poezen, draken en boskabouters.
Maar wie zijn de scheppers van die wereld? Hoewel de biografie in Nederland tegenwoordig zó in de mode is dat het weekblad Elsevier er naast een fictie- en een non-fictie-toptien ook een biografie-toptien op nahoudt, is de aandacht voor de levens van kinderboekenschrijvers nog maar aarzelend op gang gekomen. Nynke van Hichtum heeft een biografie en Annie M.G. Schmidt heeft er zelfs al drie, maar C. Joh. Kieviet, Chr. van Abcoude, Thea Beekman en Leonard Roggeveen moeten het voorlopig zonder doen.
De redactie van Biografie Bulletin heeft een aantal ingewijden uitgenodigd om over deze lacune te schrijven, en over de vele andere aspecten van de biografie van kinderboekenschrijvers. Joke Linders, die op dit terrein een lange staat van dienst heeft, opent het nummer met een beschouwing over de huidige stand van zaken. Een ander artikel van haar hand gaat over het leven en werk van een van onze grootste jeugdboekenauteurs: Tonke Dragt. Rob van Essen belicht het boegbeeld van de protestants-christelijke jeugdliteratuur: W.G. van de Hulst, en Dik van der Meulen doet verslag van een gesprek met de archivaris van Paulus de Boskabouter. Monica Soeting neemt het leven van Cissy van Marxveldt als uitgangspunt voor een beschouwing over een vorm van ongelijkheid die nog altijd in de jeugdliteratuur heerst: jongensboeken worden hoger aangeslagen dan meisjesboeken, iets wat vaak overslaat op de auteurs ervan. Daarnaast komen twee wetenschappers op het gebied van kinderliteratuur aan het woord en wordt de biograaf van Top Naeff geïnterviewd.
De recensies in dit bulletin gaan vanzelfsprekend over kinderboeken, hun schrijvers en hun helden. Maar ook voor de volwassenen is ruimte gemaakt: zo bevat dit nummer de recensie van Herman Langevelds Colijn-biografie. De bespreking is geschreven door Jeroen Koch, de biograaf van Colijns antirevolutionaire voorganger Abraham Kuyper.
Ten slotte verheugt het de redactie te kunnen berichten dat een oude rubriek in ere is hersteld: Dagboek van een biograaf.
De redactie