Mededeling
Uitnodiging
Collectieve biografie en identiteit
Woensdag 9 maart, 15.00 uur, Spinhuis, O.Z. Achterburgwal 185, Amsterdam. Toegang: €2,-
Naast individuele biografieën bestaan er ook collectieve biografieën, bijvoorbeeld van de Bloomsbury-groep of van de protestgeneratie van de jaren '60. Het schrijven van een collectieve biografie vraagt een andere manier van werken dan van een individuele biografie. Net als bij individuele biografieën wordt er in collectieve biografieën meestal gebruik gemaakt van kwalitatief materiaal en methoden. Maar dit is, zoals wij bij deze bijeenkomst van de werkgroep ‘Biografie en Identiteit’ zullen laten zien, beslist niet de enige manier.
Paul de Beer, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, vertelt over zijn onderzoek naar generaties en solidariteit. De Beer maakt uitsluitend gebruik van kwantitatieve methoden, zoals enquêtes en statistische analyses.
Francis Gouda, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, gaat in op haar onderzoek naar de artistieke en intellectuele elite in het voormalig Indië.
Gouda baseert zich op kwalitatieve methoden.
In de inleidingen wordt uitvoerig gesproken over de vraag wat je zichtbaar kunt maken met een collectieve biografie, wat met de levensbeschrijving van individuele mensen achterwege blijft. Welke mogelijkheden en onmogelijkheden biedt de collectieve biografie? Vraagt de collectieve biografie een andere manier van werken? En wat zijn de voor- en nadelen van een kwantitatieve respectievelijk kwalitatieve aanpak bij het schrijven van een collectieve biografie?
Op 9 maart organiseert de werkgroep ‘Biografie en Identiteit’ een bijeenkomst waarin het thema van de collectieve biografie centraal zal staan. De bijeenkomst wordt ingeleid door Paul de Beer en Francis Gouda. Vervolgens worden alle aanwezigen van harte uitgenodigd zich in de discussie te mengen.
De werkgroep ‘Biografie en Identiteit’ is een onafhankelijke werkgroep die zich tot doel heeft gesteld biografisch onderzoek te stimuleren door middel van een kritische bezinning en voortdurende discussie.
De werkgroep is bijna tien jaar geleden voortgekomen uit een themanummer van het tijdschrift Comenius. Tijdens de bijeenkomsten, die drie of vier maal per jaar plaats vinden, besteden we aandacht aan verschillende aspecten van biografisch onderzoek. Soms worden resulaten van onderzoek gepresenteerd, bij andere gelegenheden gaat het om ‘werk in uitvoering’.