Biopics
In het voorafgaande heb ik audiovisueel materiaal vooral als bron voor de schrijvende biograaf beschouwd. Daar staat een omgekeerde benadering tegenover, die van de biografische film, waarin het beeld in het middelpunt staat en de tekst secundair is. Er zijn in de loop der tijd mooie biografische speelfilms gemaakt, in Amerika ‘biopics’ geheten, zoals Nixon van Oliver Stone. Die kunnen het beste vergeleken worden met een geschreven vie romancé. Maar ik denk nu vooral aan de biografische documentaire. Mijns inziens kan een goede biografische documentaire gelijkwaardig naast een geschreven biografie staan. Ze vertegenwoordigen twee verschillende, geheel eigen manieren om hetzelfde onderwerp te benaderen. De taal heeft de mogelijkheid van de abstractie, de beredeneerde uitwerking van allerlei verbanden, de literaire vorm. De specifieke mogelijkheden van het beeld zitten hem in het directe, het onbemiddelde, het onbewuste, de visuele vormgeving, die bij de toeschouwer een intense, gevoelsmatige relatie met de hoofdpersoon kunnen bewerkstelligen. De ideale biografie lijkt mij dan ook een boek plus een DVD, waarbij die laatste geen bijvoegsel met illustraties is, maar een zelfstandig werk.
Ik ben begonnen met een televisiefragment, laat ik besluiten met een stukje uit een ouderwets boek, Voetsporen van Richard Holmes. Hij beschrijft daarin hoe hij in Parijs voor het eerst het fotoarchief van de fotopionier Félix Nadar onder ogen kreeg.
‘De grote verscheidenheid van deze eerste serie portretten, gemaakt tussen 1854 en 1860, was een openbaring voor me. De literaire en artistieke generatie na die van Shelley en Byron was hier plotseling weer tot leven gewekt - hun kapsels, hun rimpels, hun dichtgeknoopte jassen, hun versleten schoenen, hun horlogekettingen of halssnoeren, hun pince-nez, hun gerafelde manchetten, de lachrimpels rond hun ogen, de zorgenrimpels op hun voorhoofd, hun mondhoeken vol verwachting omhoog- of vol teleurstelling omlaaggetrokken - op een manier die hen bijna volkomen modern maakte. [...] Ik bedacht ineens dat er vanaf 1850 dankzij de fotografie een heel nieuw soort biografie mogelijk was. Want hier lag het begin van de “moderne tijd”: deze mensen zouden nooit in de “geschiedenis” ondergaan. Hier waren ze, levend als wij, van vlees en bloed, en door het leven getekend.’
Praktische gegevens:
Filmmuseum
Vondelpark 3, Amsterdam
Postadres:
Postbus 74782, 1070 BT Amsterdam
Tel: 020 - 5891400
Nederlands Audiovisueel Archief
Mediapark, Audiocentrum en Filmcentrum
Sumatralaan 45, Hilversum
Postadres:
Postbus 1060, 1200 BB Hilversum
Tel: 035-6775937,
vragen naar bibliotheek en studiecentrum
José Kooijman, Gids voor Historisch Beeld- en Geluidsmateriaal
Amsterdam, 1999, Uitgave Stichting Beheer IISG