kenkast te raadplegen kan ik mij er in een minuut nadenken al een stuk of dertien voor de geest halen die aan de basiseisen voor bekroning voldoen. Waarom deze insinuatie? Het is niet verstandig en weinig kies bovendien van biograaf Hanssen om Open Domein en de Arbeiderspers ter sprake te brengen en al helemaal niet op de wijze waarop hij dat doet.
Ja meneer Hanssen, er zijn soms ook andere belangen in het geding of u en ik dat nu aangenaam vinden of niet. Wie sponsorgelden wil verwerven, zal zijn sponsor iets moeten bieden. De gemeente Dordrecht heeft met een aantal bedrijven in de afgelopen tien jaar een aardig bedrag in onder meer de Dordtprijs gestoken, maar daar betrekkelijk weinig voor teruggezien vrees ik. Toen dus onze tienjarige sponsorcontracten in 1999 afliepen stond men bepaald niet te springen deze te verlengen. Helaas is niet iedereen een particuliere biografiegek zoals ondergetekende. Dat de Dordtprijs in eerste instantie voor tien jaar zou zijn was voor iedereen al elf jaar geleden bij de oprichting van de Stichting Dordtse Academie duidelijk.
Nee, het gebrek aan publiciteit ligt vanzelfsprekend niet aan de biografie maar aan het gebrek aan belangstelling bij de media beste meneer Hanssen. Het genre lijkt mij nu juist zoveel meer publicitaire mogelijkheden te bieden dan bijvoorbeeld een roman of poëziebundel.
Ja meneer Hanssen, zoals onze voorzitter bij de prijsuitreiking heeft gezegd, voelde het bestuur zich inderdaad op enkele punten enigszins gefrustreerd. Ondermeer vanwege de geringe aandacht voor de Dordtprijs maar bijvoorbeeld ook vanwege het feit dat wij er ondanks niet geringe inspanningen niet in zijn geslaagd samenwerking met Vlaanderen te realiseren. Dat kan men de Stichting verwijten maar wij hebben ons best gedaan.
Bij het antwoord op de vraag of het doel van onze Stichting bereikt is, meneer Hanssen, moet het ijkpunt liggen in de in onze stichtingsakte geformuleerde doelen, niet in wat u allemaal van belang vindt, al kan ik het persoonlijk met uw beknopte analyse van de positie van de biografie wel eens zijn. Toen het bestuur in de gegeven omstandigheden eenmaal besloten had te stoppen is besloten dat in 2000 te doen, dat vonden we een mooi getal.
De opmerking dat het u verbaast dat voormalig Academielid Harry Prick niet genomineerd werd, verbaast mij op mijn beurt weer buitengewoon. Wie was het die in Biografie Bulletin, het eerste nummer van 1998, een poging deed het in mijn ogen prachtige en unieke boek van Harry Prick tot de grond toe af te breken? En nu vindt u dat Prick genomineerd had moeten worden? Dat riekt wel erg sterk naar hypocrisie.
Jammer dat u uw teleurstelling (die ik met u deel) over het verdwijnen van de Dordtprijs niet wat evenwichtiger, minder insinuerend en beter geïnformeerd vorm en inhoud hebt willen geven.
Inmiddels zijn verschillende mensen en instanties een beetje geschrokken van het besluit van het bestuur om te stoppen. Het is niet denkbeeldig dat de Dordtprijs wordt gered, wie weet door een conservenfabrikant? Ik hoop het. Op welke wijze, onder welke naam, met welke doelstelling, met welk prijzengeld, met welke jury, met welk reglement, ik