journalistiek, intellectueel of anti-snob. Nog steeds heeft het biografische genre aan de vaderlandse universiteiten geen vaste voet aan de grond gekregen; nog steeds kijken uitgevers liever de kat uit de boom als een kandidaat zich aanmeldt met een onderwerp waarmee niet meteen te scoren valt.
Intussen draait de lopende band op volle toeren.
Welke biografieën werd het afgelopen decennium de eer vergund door de Dordtse Academie van die band te worden geplukt? Het gaat mij niet om auteursnamen, maar om die van uitgeverijen. Van de vijf bekroonde titels - in 1997 werd de prijs in onvervalste Nobelstijl toegekend aan twee auteurs - zijn er liefst drie afkomstig uit één fonds en één reeks: ‘Open Domein’ van De Arbeiderspers. Of dat louter toeval is, wie zal het zeggen, meneer Leentvaar? Maar zeker is wel dat Open Domein lang niet meer die biografieënmachine is van weleer. Onder de genomineerden voor 23 maart zit geen biograaf meer uit deze reeks.
Gaat het wel zo goed met de biografie in Nederland? Aan het slot van het geciteerde artikel in NRC Handelsblad van 11 februari jongstleden komt de heer Leentvaar met de aap uit de mouw. ‘De promotie van de stad Dordrecht die wij ook voorstonden met de prijs, is wellicht een beetje tegengevallen’.
Wellicht een beetje, of beslist een beetje erg? Moeten we zeker nog medelijden krijgen ook! Die verduvelde biografie toch. Zelfs voor vijf maal vijfentwintigduizend gulden bleek zij niet in staat de stad Dordrecht ‘op te stoten’, in de heerlijke woorden van Lodewijk van Deyssel (ik mis trouwens zijn biograaf Harry G.M. Prick, voormalig jurylid van de Dordtprijs, onder de thans genomineerden, maar dit tussen haakjes), ‘in de vaart der volkeren’.
Zou je dan ook niet de pijp aan Maarten geven?
Het waren tien mooie jaren, meneer Leentvaar. Op de nominatie voor 23 maart staan de biografieën; van respectievelijk een schrijver, een kardinaal en een majesteit. Wie van de drie er gaat winnen? Ach, U vindt vast wel een koninklijke weg om het afscheidsfeestje van de Dordtprijs op te fleuren.
Heus, we zijn niet boos, alleen een beetje verdrietig.
Maar wie geeft ons nu eindelijk een echte biografieprijs?
Noot van de redactie
Dit artikel werd geschreven vóór de toekenning van de Dordtprijs 2000 aan Cees Fasseur