De Nederlandse Leeuw
Een electronische gids naar biografische naslagwerken
Betty van Wonderen
Een zoektocht naar biografische gegevens van Nederlandse personen begint vaak met de raadpleging van algemene biografische naslagwerken, zoals Wie is wie in Nederland en het Biografisch Woordenboek van Nederland.
Als die weinig soelaas bieden zijn er ook nog de meer gespecialiseerde werken. Om een paar voorbeelden te noemen: het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme, Acteurs- en kleinkunstenaarslexicon en de Dictionaire van Belgische en Hollandse Bloemenschilders geboren tussen 1750 en 1880.
Tenslotte behoort ook de raadpleging van electronische bestanden tegenwoordig tot de mogelijkheden. Zo zijn onder meer het vijfde deel van het Biografisch woordenboek van Nederland, Poortmans Repertorium de Nederlandse Wijsbegeerte en Wie is wie in het Nederlandse Parlement via Internet voor iedereen in te zien.
Via de server van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek is sinds kort een bestand beschikbaar dat de weg opent naar al deze verschillende bronnen voor biografische informatie over Nederlandse personen: De Nederlandse Leeuw (DNL). Een zoektocht naar biografisch gegevens met behulp van DNL begint bij de Nederlandse Basisclassificatie. Dit is een indelingssysteem dat door alle Nederlandse wetenschappelijke bibliotheken wordt gebruikt. DNL gaat uit van de hoofdrubrieken in dit systeem. Is de gezochte persoon bijvoorbeeld een filosoof dan kan het beste eerste worden gezocht in rubriek 08, de basiscode voor filosofie. Gaat het om een politicus, dan komt 89, politicologie, in aanmerking. Rubriek 01 noemt de werken die niet zijn gebonden aan een bepaald vakgebied. Op de beginpagina van DNL staat een lijst met alle gebruikte basiscodes. Door de betreffende code aan te klikken komt men in de gewenste rubriek. Grote rubrieken hebben vaak nog een onderverdeling, bijvoorbeeld in ‘algemeen’ en ‘regio’.
De titelbeschrijvingen in de diverse rubrieken komen uit verschillende bestanden en zijn dus niet uniform. Wel uniform is de behandeling van de titelbeschrijvingen; na elke titelbeschrijving volgen de signatuur in de UB Amsterdam met eventueel een korte annotatie. Wordt in een werk een beperkt aantal personen behandeld, dan worden ook hun namen in de annotatie genoemd. Het is de bedoeling dat deze annotaties binnenkort kunnen worden doorzocht met behulp van een zoekfunctie. Vooralsnog kan de ingebouwde zoekfunctie van Netscape voor dit doel worden gebruikt.
DNL kent twee belangrijke beperkingen: de eerste is dat de nadruk ligt op boeken die na 1900 zijn verschenen. De oudere biografische naslagwerken zijn immers