Mededelingen
Biografisch Woordenboek van Nederland op Internet
In november 1994 verscheen het vierde deel van het Biografisch Woordenboek van Nederland (BWN). Sindsdien is verdergewerkt aan het samenstellen van een volgend deel, dat in het jaar 2000 zal verschijnen. Tot nu toe bleven de door de redactiecommissie goedgekeurde en afgehandelde minibiografieën in portefeuille totdat er voldoende kopij voorhanden was om een nieuw deel te vullen. Hierdoor moest niet alleen de auteur vaak enkele jaren wachten voordat zijn bijdrage werd gepubliceerd, maar diende ook de gebruiker veel geduld te hebben alvorens hij van nieuwe biografieën kennis kon nemen.
Door de nieuwe mogelijkheden van de elektronische informatieverschaffing behoort deze lange wachttijd inmiddels tot het verleden. Sinds 1 december 1995 is het BWN namelijk aangesloten op het internationale computernetwerk Internet (http://www.konbib.nl/ infolev/ing/rgp/ werkbest/ bwn/ welkom.htm). Voortaan kunnen de in deel 5 op te nemen biografieën in hun definitieve versie op beeldscherm worden geraadpleegd. Het gaat hierbij om een tussentijdse vorm van openbaarmaking, die de publikatie in boekvorm niet vervangt, maar erop vooruitloopt. Het op elektronische wijze beschikbaar stellen van informatie heeft bovendien het voordeel dat relatief gemakkelijk illustraties aan teksten kunnen worden toegevoegd. Speciaal voor de presentatie op Internet zijn daarom bij de biografieën portretten van de beschreven personen afgebeeld.
Op dit moment kunnen al ongeveer 35 van de ongeveer 300 levensbeschrijvingen die in BWN 5 een plaats zullen krijgen, worden geraadpleegd. Daaronder bevinden zich de biografieën van de liberale politica Haya van Someren-Downer, de acteur Paul Steenbergen, de promotor van het toerisme dr. L. van Egeraat, de concertzangeres Julia Culp, de communistische verzetsman Gerben Wagenaar, de jazzmusicus Peter Schilperoort, de hockeycoach Wim van Heumen, de schilderes Suze Robertson, de Haagse burgemeester F.M.A. Schokking, de organisatiedeskundige B.W. Berenschot en de danseres Corrie Hartong. Dit aantal zal zich in de loop van de tijd geleidelijk uitbreiden. Verder treft men op de Internet-pagina's informatie aan over de voorgeschiedenis en de opzet van het BWN en over de redactiecommissie en het redactiesecretariaat. Daarnaast is ook de cumulatieve index op de gepubliceerde delen 1 tot en met 4 opgenomen. Hierin kan men vinden welke 1626 beroemde en minder beroemde Nederlanders reeds van een minibiografie zijn voorzien. Ten slotte biedt een reactiepagina de gebruiker de mogelijkheid op- en aanmerkingen te maken bij de geboden informatie.
A.J.C.M. Gabriëls