Mededelingen
De boom der wijsheid
Jubileumsymposium van de Werkgroep Biografie
Na de feestelijke symposium met Hella Haase op zondagmiddag 14 mei in De Balie, houdt de Werkgroep Biografie op vrijdag 15 december 1995 een groot jubileumsymposium.
De biografie geldt in Nederland inmiddels als een volwaardige discipline, maar anders dan bijvoorbeeld in omringende landen wordt haar ethische en filosofische component hier vaak nog veronachtzaamd.
In haar lustrumsymposium wil de Werkgroep Biografie een bijzonder aspect van de levensbeschrijving centraal stellen: de biografie als bron van levenswijsheid. Voor deze dag zullen verscheidene deskundigen op het gebied van de filosofie, de ethiek, de psychologie, de theologie en de politiek worden gevraagd naar de betekenis van de biografie voor hun vak, voor hun leven - voor ons leven.
Het jublileumsymposium van de Werkgroep Biografie zal het slotstuk vormen van de Week van de biografie, die van 11 t/m 15 december 1995 aan de Letterenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam gehouden wordt.
Inlichtingen over het symposium van de Werkgroep Biografie, De boom der wijsheid: telefax. 020-6269645
Week van de Biografie van 11 tot 15 december 1995
Universiteit van Amsterdam i.s.m. Werkgroep Biografie
Wanneer een universiteit dezer dagen in het nieuws komt is dat niet of nauwelijks nog als plaats van kennis en kennisuitwisseling, maar steeds als ‘instelling’. Het gaat dan niet om de precieze activiteiten van zo'n instelling, maar om de omstandigheid dat deze zich in een benarde financiële situatie bevindt. Verkorting van de studieduur, verlaging van beurzen en reorganisaties scheppen een beeld van de universiteit als een tempel in verval waar niets bijzonders meer gebeurt.
De Faculteit der Letteren van de Universiteit van Amsterdam vormt geen uitzondering: de studentenaantallen lopen met honderden per jaar terug, studierichtingen worden opgeheven en docenten ontslagen.
Tegen deze achtergrond is bij een groep studenten van die faculteit het idee ontstaan om de faculteit wat nieuw leven in te blazen door het organiseren van een themaweek, een week waarin alle vakgroepen - van alfa-informatica tot scandinavistiek en kunstgeschiedenis - zich vanuit de eigen invalshoek richten op hetzelfde thema. De colleges in die week zouden de studenten vooral de gelegenheid moeten geven om kennis te maken met de rest van de faculteit, zowel in inhoudelijk als in persoonlijk opzicht. Losse lezingen en hoorcolleges aan de ene kant, en korte cycli van werkcolleges aan de andere zouden iedereen een week lang uit de tredmolen van tentamens, studiepunten en tempobeurzen moeten halen.
Maar een interdisciplinaire themaweek heeft vóór alles een goed thema nodig, in dit geval een zo breed mogelijk thema. Al snel diende ‘biografie’ zich aan als beste