Signalementen
Wam de Moor, Dit is de plek. De betekenis van plaats en emotie in het werk van schilders en schrijvers. Gaillarde Pers (Zutphen 1992). 168 pp.
In reisgidsen is het een bekende methode: schrijvers vertellen over een plek. Maar interessanter is het omgekeerde: wat zegt een plek over een schrijver? Onder leiding van Wam de Moor maakten zes studenten Overdrachtskunde (‘een vorm van wetenschapsjournalistiek,’ stelt de verantwoording gerust) vraaggesprekken met schilders en schrijvers die een bijzondere band voelen met een zekere omgeving: het dorp van hun geboorte, de stad van hun jeugd, het Indië dat ze verlieten, het hoge Noorden dat ze ontdekten. Geuren, herinneringen, wijsheden over schoonheid en moraal, alles krijgt verbanden met die plek. Hun plek.
Armando opent de rij met een uiteenzetting over het ‘schuldig landschap’ uit zijn werk, grofweg alfabetisch gevolgd door de verhalen van H.H. ten Balk, H.C. ten Berge, Jeroen Brouwers, Guillaume van der Graft, Willem van Toorn, Jan Siebelink en nog zes anderen. De keuze werd mede bepaald door hun affiniteit met Gelderland, maar de gedachten zwerven wijd uit, want de landschappen waar het hier uiteindelijk om gaat zijn de landschappen achter het oog. Veel van de gesprekken hebben nog steeds iets van een reisgids, maar nu voor reizen door het hoofd van de kunstenaar. De plek van een schrijver, zoals Armando zegt, dat is zijn thema.
De plaatsen waar de dertien van vertellen blijken een wezenlijke rol te spelen in hun leven zowel als hun werk. De plek vormt wat je noemt een scharnier tussen beide, en biedt daarmee aanknopingspunten voor een antwoord op de centrale en altijd weer hachelijke vraag van kunstenaarsbiografieën: hoe staat het leven tot het werk? De Moor en de zijnen vinden hier dus prachtig methodisch gereedschap uit voor de biografie. Het is jammer dat de inleiding daar de mogelijkheden niet van uitdiept, jammer ook dat de gesprekken stilistisch niet allemaal even scherp zijn opgeschreven en jammer tot slot dat de mindere kunstenaars zich onmiddellijk laten betrappen op nostalgie van de goedkope soort, naar ongerepte natuur en geluk in eenvoud - maar het boek als geheel, mooi uitgegeven trouwens, smaakt beslist naar meer.
HG