In memoriam Ludi van Essen (1913-2013)
Op 10 februari 2013 overleed op bijna honderdjarige leeftijd ons veeljarig, sedert 1954, Verenigingslid Ludi van Essen. In 1965 nam zij van mej. Henriëtte J. van Gelderen het penningmeesterschap over, dat zij, tot de overdracht in 1983 aan Heleen Gall, achttien jaar met grote inzet heeft behartigd. Haar rondgang met de koektrommel zette de ledenvergaderingen steeds een huiselijke, gezellige sfeer bij. Ze was een uiterst bescheiden vrouw, die zelfs dit stukje waarschijnlijk al als overdreven had weggewoven.
Drs. Jantje Lubbegiena van Essen werd op 28 maart 1913 te Rotterdam geboren in een gereformeerd gezin. Na een gymnasium-opleiding studeerde zij van 1932 tot 1943 Nederlandse letteren (inclusief geschiedenis) bij de hoogleraren J. Wille, A. Goslinga en A.A. van Schelven aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 1943 werd zij door Goslinga aangenomen als assistent van hem en van professor C. Gerretson voor de
Ludi van Essen (rechts) met haar zuster. Foto 9 januari 1995: Hans van Hattum-Tanis.
uitgave van de correspondentie van de antirevolutionaire staatsman mr. Guillaume Groen van Prinsterer in de Rijks Geschiedkundige Publicatiën. Later heeft zij dit werk alleen voortgezet en werd deze taak haar levenswerk. Het werd in 1992 voltooid. Vanwege haar bijzondere verdiensten voor de protestants-christelijke geschiedbeoefening is zij in 1990 tot erelid van de Vereniging van Christen-Historici benoemd.
De Bilderdijk-studie werd door haar verrijkt met drie opstellen: ‘Bilderdijk en Capadose’ (1964), ‘Bilderdijk en Groen van Prinsterer’ (1984) en ‘Bilderdijk en zijn jongste zoon’ (1985). Samen met andere studies van haar hand werden zij herdrukt in haar bundel Een ziel van vuur. Opstellen over Groen van Prinsterer en zijn omgeving (Uitgeverij J.J. Groen en Zoon, Leiden 1992).
Marinus van Hattum