Bijdragen en mededeelingen. Gelre, Vereeniging tot Beoefening van Geldersche Geschiedenis, Oudheidkunde en Recht. Deel 44
(1941)– [tijdschrift] Bijdragen en mededeelingen. Gelre, Vereeniging tot Beoefening van Geldersche Geschiedenis, Oudheidkunde en Recht– Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermdBijdragen en mededeelingen. Gelre, Vereeniging tot Beoefening van Geldersche Geschiedenis, Oudheidkunde en Recht. Deel 44. S. Gouda Quint, Arnhem 1941
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
-
gebruikt exemplaar
exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: T 572
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Bijdragen en mededeelingen. Gelre, Vereeniging tot Beoefening van Geldersche Geschiedenis, Oudheidkunde en Recht. Deel 44 uit 1941.
De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren beijvert zich voor het verkrijgen van toestemming van alle rechthebbenden; eenieder die meent enig recht te kunnen doen gelden op in dit tijdschrift opgenomen bijdragen, wordt verzocht dit onverwijld aan ons te melden (mailto:dbnl.auteursrecht@kb.nl).
Deze tekst is in DBNL gepubliceerd in het kader van het NWO-onderzoeksproject Chronicling Novelty. New knowledge in the Netherlands, 1500-1850, dat van 2018-2023 wordt uitgevoerd onder leiding van Judith Pollmann (Universiteit Leiden) en Erika Kuijpers (Vrije Universiteit).
redactionele ingrepen
De eindnoten zijn in deze digitale editie direct bij de bijbehorende nootverwijzingen geplaatst. De volgende pagina’s zijn hierdoor komen te vervallen: 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 170, 171, 172.
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (II, XX, XXVIII, t.o. 86, t.o. 98, t.o. 116, t.o. 130, t.o. 183, 224) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[pagina I]
BIJDRAGEN EN MEDEDEELINGEN.
deel xliv.
[pagina III]
GELRE.
VEREENIGING TOT BEOEFENING VAN GELDERSCHE GESCHIEDENIS, OUDHEIDKUNDE EN RECHT.
BIJDRAGEN
EN
MEDEDEELINGEN.
DEEL XLIV.
ARNHEM.
S. GOUDA QUINT.
1941.
[pagina IV]
N.V. Drukkerij G.J. Thieme, Nymegen
[pagina 225]
UITGAVEN VAN DE VEREENIGING ‘GELRE’, 1898-1940.
De uitgaven van vóór 1935 zijn voor de leden tegen ⅕ van den prijs verkrijgbaar, de latere tegen den halven prijs, ook door tusschenkomst van den boekhandel.
Het meerendeel der boeken is ook gebonden verkrijgbaar tegen f 1.85* verhooging.
Bij alle prijzen is de omzetbelasting inbegrepen.
BIJDRAGEN EN MEDEDEELINGEN.
Deel I. 1898
Uitverkocht
Inhoud: J.S. van Veen, Uit de uitwendige en inwendige geschiedenis der voormalige Geldersche hooge school. Met 2 zegels. - A.J.C. Kremer, Hameland. (Gelderland benoorden den Rijn tot het jaar 1100). - L.H.C. Beijens, De inval der Orangisten in Gelderland in September 1799. - Jac. Anspach, Dreumel, Wamel, en het geslacht van Wamel. - W. van de Poll, Het leengoed de Dukenburg in het schependom van Nijmegen. - J. Gimberg, Iets over de Hemony's en den uurwerkmaker Juriaan Sprakel. - J. Gimberg, Een bouwcontract van 1392. - J.H. Hofman, De stad Groenlo en haar wigbold. - H.D.J. van Schevichaven, Vrijgeleide voor heidens. - J.S. van Veen, Stukken betreffende plannen tot aanleg eener waterleiding te Arnhem in het midden der 16de eeuw. - H.D.J. van Schevichaven, Historische aanteekeningen van Diederik van der Voordt. - H. de Jager, Bijzonderheden uit de kerkeraadsacta der hervormde gemeente te Borculo, van de jaren 1666-1721.
Deel II. 1899.
Uitverkocht
Inhoud: A.J.C. Kremer, Ente. Inleiding tot de geschiedenis van den Gelderschen Achterhoek. Eerste gedeelte. Van de vroegste tijden tot het jaar 1339. Met kaart. - H. Portheine Jr., De St. Maria-, O.L. Vrouwe- of Groote kerk te Harderwijk. Met 4 platen en plattegrond. - J.H. Hofman, Het Huis te Vorden en zijne bewoners. - G.J. Brenkman, Het heilige-kruisgild te Lienden. - H.J.H. Groneman, Iets over de oude Nieuwstads- of Diezerpoort te Zutphen. Met 3 platen. - Jac. Anspach, Iets over papiermolens op de Veluwe. - J. Gimberg, Zutphensche opschriften uit vorige eeuwen. - P.N. van Doorninck, Drie oorkonden betrekking hebbende op Reinald I, graaf van Gelre (1281-1293). - J.S. van Veen, Uitspraak van bisschop Guy van Utrecht in een geschil tusschen die van Groenlo en die van Goor. - H.D.J. van Schevichaven, Ordinancie van het kremerenampt te Nijmegen. - J.S. van Veen, Een veede- of ontzegbrief. - J.H. Hofman, Beleg en ontzet der stad Huissen. - J.H. Hofman, Tocht van Alba's troepen naar Jemmingen. - J.S. van Veen, Correspondentie van Andries van Anderlecht als gouverneur van Tiel (1573-1575). - F.A. Hoefer, Een pardon te Hattem in 1588. - L.H.C. Beijens, Brieven over het beleg van Groenlo in 1627. Met kaart. - J.J.S. Sloet, Het Speulderbosch in het midden der 17de eeuw. - H.D.J. van Schevichaven, Gerechtelijke trouwing bij contumacieele absentie van een der partijen.
Deel III. 1900
f 4.45
Inhoud: J. Gimberg, Eene Geldersche stad in de middeleeuwen (Zutphen). Met kaart. - J.S. van Veen, Hengelo en Zelhem op het Gooi. - H.D.J. van Schevichaven, Het Rijk van Nijmegen, zijn dorpen en heerlijkheden. - J.H.
[pagina 226]
Hofman, Het geslachtboek der heeren van Dorth. - J.H. Hofman, De landdrosten van den Bergh. - J.A. Heuff Az., Het ambtmanschap in Neder-Betuwe. - J.H. Hofman, Winterswijk. Een stukje dorpsgeschiedenis. - J.H. Hofman, Dr. Arend van Slichtenhorst. - G.J. Brenkman, Het gieten der torenklokken te IJzendoorn en te Echteld. - H.J. Schouten, Aanvulling en verbetering op de verhandeling van den heer H. Portheine Jr. over de O.L.V. kerk te Harderwijk. - J.H. Hofman, Duistervoorde in het ambt van Voorst. - V.G.A. Bosch, De Arnhemsche plateelbakkerij van Johan van Kerckhoff. Met 14 figuren, handteekeningen, wapen en plaat. - Overzicht van de verschillende besturen in Gelderland tusschen 1795 en 1813. - J.A. Heuff Az., Overblijfselen van het kasteel Buren. Met afbeelding. - G. Busken Huet, Klachten van graaf Reinald I van Gelre bij koning Philips van Frankrijk over handelingen van graaf Guy van Vlaanderen. - P.N. van Doorninck, Leenacten betreffende Geldersche goederen, 1313-1334. - B.H. Klönne, Brief van den schout van Amersfoort aan Willem den Zwijger. - J.S. van Veen, Aanvulling der correspondentie van Andries van Anderlecht als gouverneur van Tiel (1573-1575). - F.A. Hoefer, Uit het archief der classis van Harderwijk. - Jac. Anspach, Nog iets over papiermolens op de Veluwe.
Deel IV. 1901
f 5.-
Inhoud: H.D.J. van Schevichaven, Nijmegen en Karel van Egmond. - J.A. Heuff Az., Oude toren te Kerk-Avezaath. Met plaat. - H.J.H. Groneman, Een oudheid uit het klooster Sint Jans Dal of 's Heeren Loo, bij Harderwijk. Met plaat. - J. Gimberg, Het oudste zegel van Zutphen. Met 2 platen. - B.L. Snelting, Het klooster Schaer bij Breedevoort. - A.J.C. Kremer, Mark, maalschap, buurschap. - Jac. Anspach, Grafschriften en wapens in de kerk te Ede. - J. Gimberg, Eenige Zutphensche politieverordeningen uit de 17de en 18de eeuw. - Willem van Leer, Een en ander over het ‘Jiddisch’ protocolboek der Israëlietische gemeente te Nijmegen. Met facsimile. - J.S. van Veen, De Zutphensche landvrede van 2 Februari 1375. - P.N. van Doorninck, Rekening van den ambtman en richter van Over-Betuwe Rutger van Renwijc, van Vrijdag na Geertrudendag (20 Maart) 1388 tot Sondag na Victoersdag (16 October) 1390. - J. Gimberg, Uit het cartularium der proostdij te Zutphen. - P.C. Molhuysen, Twee reiffereynen van Dirck Goeijaerts. - J.J.S. Sloet, Inventaris van Ott van Hoekelom's inboedel. - J.S. van Veen, De afval van graaf Willem van den Berg in 1583. - P.W. van Doorninck, Handleiding voor een busmeester uit het einde der 16de eeuw. Met 8 afbeeldingen. - H.D.J. van Schevichaven, Ampliatie van den gildebrief van het Nijmeegsche kramersgild. - F.A. Hoefer, Brieven van Gerard van Lennep aan den magistraat van Hattem. - A.C. van der Feltz, Een declaratie van gerechtskosten uit het jaar 1796.
Deel V. 1902
Uitverkocht
Inhoud: H.D.J. van Schevichaven, Organisatie en bestuur van het Rijk van Nijmegen. - J. Craandijk, Waar lag Bidningahem? - W. Pleyte, Beschrijving van eenige onder Elden gevonden oudheden. Met 3 platen en kaartje. - J.A. Heuff Az., Het Hof van Arkel te Tiel. - J.S. van Veen, Nog eens Andries van Anderlecht. - J.S. van Veen, De boerenopstand in 1580. - F.A. Hoefer, Mededeelingen omtrent den ouden waterstaatstoestand van Hattem. - Jac. Anspach, Tielsche classicalia uit vroeger eeuw. - W. de Haas, Eene tiendquaestie in de Neder-Betuwe, met den aankleve van dien. - E. Epkema, Gilden en quartiersluiden contra den magistraat van Zalt-Bommel in 1703 en volgende jaren. Bijdrage tot de geschiedenis der Geldersche Plooierij. - J. Gimberg, Schade, in de middeleeuwen door Hollanders, Friezen en Engelschen aan Zutphensche kooplieden toegebracht. - A.A. Beekmane Het dijkrecht van de Duffel van 12 Juni 1364. - J.J.S. Sloet, Brieven, uitgevaardigd door Alart heer van Buren en Beusichem, als bewaarder van het land van Gelre tijdens de afwezigheid van den Hertog, van 28 November 1385 tot 27 Maart 1386, en Uitgaven, door denzelfde gedaan op verschillende reizen, van 2 December 1385 tot 31 Maart 1386. - F.A. Hoefer, Verbond tot onderlinge hulp en verdediging tusschen hertog Arnold en Adolf, hertog van Kleef. - J. Gimberg, Inventaris van Gheerloch Kempinc's boedel. - J.L. Pierson, Stichtingsbrief eener vicarie in de kerk te
[pagina 227]
Wehl. - J. Gimberg, Eene overeenkomst van 1493 tusschen den raad en de burgers van Zutphen. - J.J.S. Sloet, Voorstellen tot regeling van het onderhoud van 's Hertogs staat, Ao. 1500. - M. Schoengen, Het weduwenhuis te Doesburg. - Th.J.G. van Everdingen, Instructie voor de bijscholen te Culenborg. - J.S. van Veen, Elburg in de jaren 1672 en 1673. - J.S. van Veen, Brand te Varsseveld.
Deel VI. 1903
f 5.75
Inhoud: J.S. van Veen, De pest en hare bestrijding in Gelderland, in het bijzonder te Arnhem. Met facsimile. - H. Portheine Jr., De oude st. Martinikerk te Arnhem. Met plattegrond. - J. Gimberg, Het stadhuis te Zutphen in de middeleeuwen. Met plattegrond en 2 afbeeldingen. - H.P.J. Schinkel, Defensieve versperring van den Rijn in 1428. - B.L. Snelting, Nog eens cantaat. - F.A. Hoefer, Een Geldersch beeldhouwer uit de XVde eeuw (Nicolaas van der Werve). Met 6 afbeeldingen. - Victor de Stuers, De havezate Boetselaers-borch (Drost Daemenhuis) te 's Heerenberg. Met afbeelding naar een penteekening van A.L. Koster. - F.A. Hoefer, Aanteekeningen betreffende de kapellen te Laren en te Oolde. - G. Beernink, Nijkerk vóór twee eeuwen. - J. Maeckl, Einige Urkunden aus dem Archiv der Stadt Erkelenz. - P.N. van Doorninck, Voorwaarden, waarop de hertog van Gulik en Gelre soldeniers aanneemt om hem te dienen in zijne landen van Gulik en Gelre. - J.S. van Veen, Toelichting tot de geschillen over hertog Arnold's beleening met Gelre en Zutphen. - F.A. Hoefer, Een uittreksel uit de schatting aan Karel den Stoute, met betrekking tot Zutphen en de Graafschap. - J. Gimberg, Fragment van een geestelijk drama. - Th.J.G. van Everdingen, Barbier-chirurgijnsrekening uit het laatst der zestiende eeuw. - E. Epkema, Eenige instructies van Zalt-Bommel in de achttiende eeuw. - B.F.W. von Brucken Fock en W.H. Hoeufft, Autobiographische aanteekeningen van Mr. Arent Anthonis Roukens. - H.D.J. van Schevichaven, Het huis Doornik en de heerlijkheid Doornik en Ressen.
Deel VII. 1904
f 5.75
Inhoud: H.G. Harkema, De betrekkingen van het bisdom Munster tot de Nederlanden, inzonderheid tot Gelderland, tot aan den vrede van Kleef, 18 April 1666. - F.A. Hoefer, De vesting Hattem en haar kasteel. Met 4 afbeeldingen. - F.A. Hoefer, Het verdrag van 6 Juli 1432. - J. Gimberg, Zutphensche opschriften uit vorige eeuwen. - H.D.J. van Schevichaven, Nijmegen en zijn krijgstoerustingen onder Willem van Gulik (1538-1543). - J.S. van Veen, Het verraad van Jelis van Riemsdijck (1539). - C.P.L. Rutgers, De oudheid van het zoogenaamde Nijmeegsche raadsel. - G.A. Meijer, De librye te Tiel. - B.L. Snelting, Joost graaf van Limburg-Stirum. - E. Epkema, De bank van leening te Zalt-Bommel in de zeventiende en achttiende eeuw. - H.A. Weststrate, Twisten in het kwartier van Zutphen na den dood van gouvernante Anna. - C.L. van Balen, De oud-Geldersche bouwstijl. Met 9 afbeeldingen. - G.J. Brenkman, Een paar aanteekeningen aangaande de kerk te IJzendoorn. - P.N. van Doorninck, Stukken betreffende Goch en omstreken. - J. Gimberg, Zutphensche gildebrieven uit de middeleeuwen. - J.S. van Veen, Klacht over het sneuvelen van hertog Adolf van Gelre vóór Doornik. - J.J.S. Sloet, Een instructie voor een richter in het Nijbroek. - J.S. van Veen, De uitvaart van koningin Johanna van Castilië in Gelderland. - J.A. Heuff Az., Reeckeningh van verteeringh gedaen door amptman en ridderschap des ampts Neder-Betuwe, ten huysen van Nicolaas Crauwél binnen Thiel, 1726-1727. - F.A. Hoefer, De vestiging van Doopsgezinden te Wageningen. - H. van Hogendorp, Dagboek van eene reis naar Nijmegen en het kasteel Biljoen in 1787, gehouden door jonkvrouw A.C.W. van Hogendorp.
Deel VIII. 1905
f 6.80
Inhoud: H.D.J. van Schevichaven, De rijkstol te Nijmegen. - S. Muller Fz., De stapel van Rijnwijk. - J. Gimberg, Het krijgswezen eener Geldersche stad in de middeleeuwen (Zutphen). Met 4 afbeeldingen. - J.S. van Veen, Het graafschap Berg in de eerste jaren van den tachtigjarigen oorlog (1568-1572). Met 5 afbeeldingen. - J. Real, Die Fossa Eugeniana. - G. Beernink, Het landgericht
[pagina 228]
van Veluwe. Met 1 afbeelding. - E. Epkema, Een Joden-kerkhof te Zalt-Bommel. - F.A. Hoefer, Bijdrage tot de geschiedenis der scheiding van kerk en staat. - C.L. van Balen, De oud-Geldersche bouwstijl. Met 17 afbeeldingen. - Josef Maeckl, Das Erkelenzer Stadtrecht. Met 1 zegel. - J.J.S. Sloet, Een godsgericht te Wageningen in 1595. - G.J.F. Mes, Uit het dagboek van den Zalt-Bommelschen predikant J.G. Kist (1794-1795). - Paul Leendertz, Het kasteel Rosendael in de 17de eeuw. Met 1 afbeelding.
Deel IX. 1906
f 5.25
Inhoud: H.D.J. van Schevichaven, Vraagstukken in de geschiedenis van Nijmegen's voortijd. - H.D.J. van Schevichaven, Dubbelzinnigheid van Charles de Brimeu. - J.S. van Veen, Zalt-Bommel in den zomer van het jaar 1572. - S. Muller Fz., De oudste afbeelding van het slot Rosendael. Met 3 afbeeldingen. - J.A. Heuff Az., Zandweg Tiel - Kuilenburg - Utrecht (1773). - F.A. Hoefer, Kort overzicht der merkwaardigheden binnen Zalt-Bommel. - J.S. van Veen, De zaak le-Balleur. - V.G.A. Bosch, Iets over de keurmerken van Arnhemsche goud- en zilverwerken. - P.N. van Doorninck, Varia. I. Stichtingsacte van een kapel met kerkhof te Aeswijn. II. Legitimatie van twee natuurlijke kinderen van graaf Hendrik van den Berg. III. Staat der goederen van Joost, graaf van Limburg, Bronkhorst enz. - J. Gimberg, Een viertal stadsambtenaren. - J.J.S. Sloet, De testamenten van Anthoine de Lalaing en Elisabeth van Culenborch. - J.J.S. Sloet, Inventaris van het op het Huis te Harderwijk aanwezige geschut enz. - J.S. van Veen, Bijdrage tot de geschiedenis der Harderwijksche school. - F.A. Hoefer, Reglement voor de Latijnsche school te Wageningen. - E. Epkema, Nog eenige instructies van Zalt-Bommel uit de achttiende eeuw. - Th. Thooft, Het verhaal van den balling in den Patriottentijd Dominicus Namna le Balleur, te Zalt-Bommel. - H. Bouwheer, De kleederdracht in het laatst der achttiende eeuw in de gemeente Barneveld. Met 2 afbeeldingen. - H. Bouwheer, Barneveld in den winter 1813/14.
Deel X. 1907
f 5.50
Inhoud: A.C. van Daalen, Een dijkbrief van Arnold van Gelre, van 1460. Waar ligt Betelen, Bethelem, Betterum, Betrum, Petrom? Met een kaartje. - J.S. van Veen, Lathum. Met een kaartje. - J.S. van Veen, Het huis Hamerden bij Westervoort en zijne bezitters. Met 2 afbeeldingen. - J.S. van Veen, Bijdrage tot de geschiedenis der Joden in Gelderland. - H.D.J. van Schevichaven, De Nymeegsche burchtkapellen, meer in het bijzonder de hertogelijke kapel. Met plattegrond van het Valkhof. - H.D.J. van Schevichaven, Ouderwetsche inboedels. - G. Beernink, Het onderwijs te Nijkerk na de Hervorming (1593-1630). - J.A. Heuff Az., Engelrode. Met afbeelding. - E. Epkema, Historische bijzonderheden omtrent de St. Maartenskerk en toren te Zalt-Bommel. Met afbeelding. - J. Gimberg, Zutphensche poorten. - F.A. Hoefer, Aanvullingen op de ‘Aanteekeningen betreffende de kerk van Hattem’. - P.N. van Doorninck, Inneming en plundering van het huis Poederooyen op 14 April 1493, volgens bescheiden uit het staatsarchief te Wetzlar. - G.A. Starink, Na den dood van hertog Karel van Gelre. - F.A. Hoefer, Uittreksels uit het oudste notulenboek der Nederlandsch Hervormde gemeente te 's-Heerenberg. - H.D.J. van Schevichaven, Memoriën omtrent de heedendaegsche regeringsform van Gelderland, in 't generael en speciael van 't Quartier van Nymegen. 17½½24. - H. Bouwheer, Stukken betreffende Mr. Johan Schrassert.
Deel XI. 1908
f 6.80
Inhoud: J.J. Salverda de Grave, De graven van Gelre en de Oudfranse lyriese poëzie. - H.D.J. van Schevichaven, De stad Nymegen en de eerste ketterijplakkaten. - G. Beernink, Heimelijke trouw, huwelijk zonder kerkgang en heilige echt. - F.A. Hoefer, De groote Keurvorst als jongeling in Gelderland. - S.P. Haak, De Plooierijen, in het bijzonder in het kwartier van Veluwe. - J.S. van Veen, Het ambt Rheden onder het bestuur der Jonkers (1719-1797). - E. Epkema. Bijdrage tot de geschiedenis der Latijnsche school te Zalt-Bommel in de zeventiende en
[pagina 229]
de achttiende eeuw. - J.A. Heuff Az., Een duur proces. - E.A. van Beresteyn, Het Huis te Meteren en zijn bezitters (1267-1907). Met 3 afbeeldingen. - J. Gimberg, De toren der St. Walburgskerk te Zutphen. Met afbeelding. - J. Gimberg, Eene eigenaardige kamer te Zutphen. - W.A. Beelaerts van Blokland, Verbeteringen en aanvullingen, aan te brengen in: Stichtsche, Gaasbeeksche en Overijsselsche leenen, gelegen in Gelderland. - P.N. van Doorninck, Overeenkomst tusschen hertog Arnold en de verdedigers van het kasteel te Grave (1471). - J. Gimberg, Een bouwcontract van 1541. - J.J.S. Sloet, Toestand der domeinen, landsheerlijke inkomsten en gerechtigheden in het land van Gelre in 1543. - A.J.A. Flament, Stukken betreffende de godsdiensttroebelen in Gelderland. - F.A. Hoefer, Geldersche toestanden op het einde der zestiende eeuw. - J.S. van Veen, Het accoord der stad Doesburg met Parma (1585). - H.D.J. van Schevichaven, ‘Rare requeste van Nimwegen als riixstat noch onder den keyser.’ - E. Epkema, Beschuldiging van Oranjegezindheid.
Deel XII. 1909
f 6.80
Inhoud: G. Beernink, Het weeshuis te Nykerk in de zeventiende eeuw. Met 2 afbeeldingen. - J.S. van Veen, Het ambt Brummen onder het bestuur der Jonkers (1703-1792). - E. Epkema, Beoefenaars der genees- en heelkunde te Zalt-Bommel in de zeventiende en achttiende eeuw. - F.A. Hoefer, Mededeelingen omtrent den Wildenborch. Met kaart. - F.A. Hoefer, Een stukje oud-Doesburg. Met afbeelding. - J. Gimberg, Feesten en maaltijden te Zutphen in de middeleeuwen. - J. Prinsen J.Lzn., Een verzameling oude Nymeegsche woorden. - J.S. van Veen, Koopbrief van het huis en de heerlijkheid Ammerzoden (1424). - H.W. van Soest, Oprichting van het klooster Brymer bij Emmerik in 1462. - J.J.S. Sloet, Regeling van eenige punten betreffende den werkkring en de bevoegdheid van het Hof, 11 Maart en 4 Juli 1544. - J.J.S. Sloet, Kerkelijke en burgerlijke regelingen in Driel (Bommelerwaard) in drie verschillende eeuwen. - H.D.J. van Schevichaven, De wording der Historia Gelrica (Merula, Luntius, Pontanus) 1597-1638. Met 4 facsimiles. - H. Beckering Vinckers, Het beleg van Bommel in 1599. Met kaart en afbeelding. - D.W. van Dam, Een rekening der St. Maartenskerk te Zalt-Bommel. - W.G. van Oyen, Het huwelijk, door graaf Hendrik van den Berg met gravin Jeronima Catharina von Spauer gesloten, volgens de wetten hier te lande bekrachtigd. - Geldersche plaatsnamen I.
Deel XIII. 1910
f 6.80
Inhoud: H.D.J. van Schevichaven, Bijdrage tot de geschiedenis van den handel van Gelre vóór 1400 en zijn betrekking tot de Hanze. - S.P. Haak, De Geldersche rijksmunten tot het begin der 17de eeuw. - J.D. Wagner, Eenige opmerkingen omtrent de erfgenamen van Nyenbeek. - Jos. Kleijntjens, Johan Bare, heer van Baer, 1323. - Jos. Kleijntjens, Johan Bare, heer van Latem. - Jos. Kleijntjens, Beknopt overzicht van de lotgevallen van Evert Hendels fundatie of Zoers armenbuydel. - W.A. Beelaerts van Blokland, Sweder Rodebaert, de eerste bekende bezitter van den Wildenborch. - W.A. Beelaerts van Blokland, Het wapenboek ‘Gelre’. - F.A. Hoefer en J.S. van Veen, De commanderieën der orde van St. Jan in Gelderland. Met 8 afbeeldingen en 1 kaart. - F.A. Hoefer en J.S. van Veen, Het huis Wadestein of Wayestein. Met 2 afbeeldingen en 2 plattegronden. - F.A. Hoefer, Aanteekeningen over Voorst. Met 1 afbeelding en 3 uitslaande platen. - J.S. van Veen, Het ambt Voorst onder het bestuur der Jonkers. - G. Beernink, Nykerks uurwerk en klokkenspel. Met 2 afbeeldingen. - H.D.J. van Schevichaven, Ordinantie van der polleci, gemaict bynnen Arnhem na oerer stat gelegenheit ende guetduncken. Actum 's Vrydages na den Sonnendach Exaudi, anno Domini etc. XCIo (1491). - E. Epkema, Eene Fransche school te Zalt-Bommel in 1735. - E. Epkema, Reglement en vrachtlijst van de markt- of beurtschippers van Zalt-Bommel op Nymegen en Tiel en vice versa in 1757. - E. Epkema, Eene wolfabriek te Zalt-Bommel in 1774. - Geldersche plaatsnamen II.
[pagina 230]
Deel XIV. 1911
f 6.80
Inhoud: Ter herinnering aan Johan Adriaan Heuff Az., 3 Maart 1843 - 16 Juni 1910. Met portret en handteekening. - H.D.J. van Schevichaven, Afval en reductie van Nymegen, 1585-1591. - J.S. van Veen, Een voorval uit het leven van ‘den Koning van Tiel’. - W.A. Beelaerts van Blokland, Johan Bare, heer van Baer, 1323, en Johan Bare, heer van Latem. - W.A. Beelaerts van Blokland, Lathum. Met naschrift door J.S. van Veen. - S.P. Haak, De Plooierijen in het Kwartier van Veluwe. Nalezing. - G. Beernink, Een kunstwerk uit de achttiende eeuw. Met 4 afbeeldingen. - G. Beernink, Nog iets over het klokkenspel te Nykerk. - J.S. van Veen, Het ambt Epe onder het bestuur der Jonkers. - A. Zijp, Gelderland en de scheepvaart door de Sont in de 16de eeuw. - F.A. Hoefer, Mededeelingen over Harderwijk. - F.A. Hoefer, Mededeelingen over Elburg. - J. Gimberg, Het stadhuis te Zutphen na 1500. Met 3 plattegronden. - J. Gimberg, Theodericus à Lonen (Derk van Loonen). Met portret. - H.G.D. Cramer, Papiermakerij in vroegeren tijd. Met 4 afbeeldingen en 2 figuren. - A. Staring, De tol aan de Lebbenbrug. Met 3 afbeeldingen. - G.B.F. Janssen, Het wapen en zegel van Zevenaar. Met 5 zegelafbeeldingen. - James Willinck, Een verkeerd wapen op het poortje van het Bornhof te Zutphen. - J. Louise A. Terpstra en J.W. Wijndelts, Bijdragen tot de geschiedenis der heeren en der heerlijkheid van Scherpenzeel. - P.N. van Doorninck, Memoriael des hartochdoms renten van den lande van Gelre, overgegeven anno LXXV (1475). - Jos. Kleijntjens, Bijdragen tot de geschiedenis der St. Stephenskerk te Nymegen. - H.D.J. van Schevichaven, Het huishouden der St. Stephens kerk te Nymegen in het laatst der 16de eeuw. - J.J.S. Sloet, Beschrijving van Arnhem. Met afbeelding der St. Nicolaaskerk. - P. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Eerste vervolg.
Deel XV. 1912
f 9.45
Inhoud: G. Beernink, De Reformatie te Nykerk (1578-1628). Met de portretten van Ds. Switterius en zijne vrouw. - H.D.J. van Schevichaven, Eer Gelre was (van de achtste tot de elfde eeuw). - J.S. van Veen, Arnhem in den tijd van overgang (1578-1590). Met afbeelding van het voormalige stadhouderlijke Hof. - S.P. Haak, De rijksmunten in Gelderland tot het begin van de 18de eeuw. Met afbeeldingen van 3 munten. - F.A. Hoefer, Speckle en de plattegrond van Buren. Met afbeelding en 18 figuren op 2 platen. - F.A. Hoefer, Mededeelingen uit de resolutieboeken der voormalige stad Hattem. - T. Pluim, Uit de geschiedenis van de buurt Ede-Veldhuizen. - J. Gimberg, Het stadsbestuur van Zutphen in de middeleeuwen. - J. de Graaf, Het huis Dorth en zijne bewoners. Met 3 afbeeldingen en 2 figuren in den tekst. - W.A. Beelaerts van Blokland, Een Geldersch edelman in Hollandschen dienst en het beleg van Loevenstein in 1397. - J.D. Wagner. Het leengoed de Duckenburg in het schependom van Nymegen. - G.A. Evers, De menagerieën op Het Loo. - B.L. Snelting. De tweevoudige stichting van Egbert van de Wedersche te Doesburg. - F. Schmidt, Herzog Karl von Geldern-Egmont und Jakob von Bronckhorst, Herr zu Batenburg und Anholt. Met portret van Karel van Egmond, afbeelding van het kasteel Anholt, 2 wapens en 1 figuur in den tekst. - G.J. Brenkman, De opgravingen te Kesteren in 1909 en 1910. Met 14 figuren. - James Willinck, Verkoopsvoorwaarden van goed te Ruurlo in 1628. - G.M. Slothouwer, Staring als foederalist. - P. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Tweede vervolg.
Deel XVI. 1913
f 6.30
Inhoud: H.D.J. van Schevichaven, Geschillen tusschen de heeren van Batenburg en de stad Nymegen. Met 2 afbeeldingen. - J.S. van Veen, Het nederdingen, opdingen of schrikken van gerichten. - J.S. van Veen, De boerenopstand in 1580. - H.L. Woltersom, De stichting van het Burgerweeshuis te Arnhem. - G. Beernink, Uit de gerichtssignaten van Veluwe (1526-1568). - J. de Graaf, De municipaliteit Dorth. - J. de Graaf, De Harfsensche kapel. Met afbeelding. - J. van Hogerlinden, Een oude gevel in de Rijnstraat te Arnhem. Met afbeel-
[pagina 231]
ding. - J. Baumann, Aanteekeningen bij Betuwsche plaatsnamen. - F. Schmidt, Wilhelm von Mallinkrodt, ein Kriegsmann des Herzogs Karl von Geldern. - J.S. van Veen, Twee oude Arnhemsche kerkzegels. Met afbeelding. - W. Wynaendts van Resandt, Brabantsche leenen in Gelderland. - J.S. van Veen, Eene verdediging van de aan hertog Karel door den magistraat van Zalt-Bommel onthoudene rechten. - A. Zijp, De rechterlike organisatie van Gelderland in de 16de eeuw. - J.P.W.A. Smit, Accoord tusschen den magistraat van Borculo en Mr. Jorien Spraeckel over de levering van een uurwerk (1663). - H. Beckering Vinckers, Verdeeling der heerlijkheid Monnikenland in 1667. Met afbeelding. - F.A. Hoefer, Oorlogsberichten uit Gelderland van 11 October 1794 tot 16 Januari 1795. - J.J.S. Sloet, Doesburg in November en December 1813. - E.H. van Doorninck, Album amicorum van Walraven van Stepraedt. - P. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Derde vervolg.
Deel XVII. 1914
f 6.30
Inhoud: H.D.J. van Schevichaven, Uit het huishouden van een Nymeegschen kanunnik in troebele tijden (1563-1592). - J. de Graaf, De Boedelhof en zijne bewoners. Met 4 afbeeldingen. - G.A. Kuyk, De geschiedenis van het landgoed Sonsbeek bij Arnhem. Met 10 uitslaande kaarten. - F.A. Hoefer, Een stukje krijgsgeschiedenis van Hattem. - G. Beernink, Een glasfabriek te Nykerk. Met 3 afbeeldingen. - J.S. van Veen, De vaderlandsche societeit voor vrijheid, gelijkheid en broederschap te Arnhem. Met afbeelding. - G.A. Evers, De menagerie van prins Willem V op het Loo. - J. Gimberg, Fragmenten van oude binnenhuizen te Zutphen. Met afbeelding. - J.W.G. van Haarst, Stukken betreffende den geldelijken toestand van het klooster Bethanië omstreeks 1500. - J.S. van Veen, Eenige stukken uit den tijd der regeering van hertog Willem II (1538, 1542). - P.N. van Doorninck, Een bezoek aan het huis Middachten in 1667 enz. - H.R.A. Laman Trip, Aanteekeningen betreffende Zalt-Bommel in de 17de en 18de eeuw. - H.D.J. van Schevichaven, Een beschuldiging van ritueelen moord te Nymegen. - P. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Vierde vervolg.
Deel XVIII. 1915
f 4.45
Inhoud: H.D.J. van Schevichaven, Een goedkoop reisje. Naar aanleiding van Sloet, Oorkondenboek No. 302. - H.D.J. van Schevichaven, Kerkgebouwen op het latere Geldersche grondgebied vóór 1300. - F.A. Hoefer, Aanteekeningen omtrent de geestelijke goederen in de heerlijkheid Borculo en het ambt Lichtenvoorde. - W.A. Beelaerts van Blokland, Bijdrage voor de geschiedenis van het adellijk huis de Leegpoel te Rumpt. - J.R. van Keppel, Het erfmarkerichterschap in de mark van Harfsen. - J. Gimberg, Iets over het Spittaal te Zutphen. - J.R. van Keppel, De torenklokken te Almen. - J. de Graaf, Een en ander uit de kerkelijke registers der gemeente Gorssel. - F.W. van der Haagen, Joris van der Haagen, kunstschilder. Met 9 afbeeldingen, waarvan 3 in den tekst. - G.A. Kuyk, Het ‘Gulden Spyker’ op Sonsbeek bij Arnhem. Met 1 afbeelding en 1 figuur in den tekst. - J.S. van Veen, Het Zutphensche leprozengild. - W.A. Beelaerts van Blokland, Uittreksels uit twee reisjournalen gehouden in 1787 en 1789 door J.F. graaf van Hogendorp. - J. Gimberg, Oude achtergevel te Zutphen. Met afbeelding. - J.G.A. van Hogerlinden, Dagboek van A.W.C. Keyser over de gebeurtenissen in de jaren 1794 en 1795 in Gelderland. Met portret en een kaartje in den tekst. - K. Lijndrajer, De Franschen te Zutphen in 1795. - G. Beernink, Uit Koning Willem's tijd. - P. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Vijfde vervolg.
Deel XIX. 1916
f 5.25
Inhoud: Ter herinnering aan Pieter Nikolaas van Doorninck, 24 September 1849 - 22 Juli 1915. Met portret en handteekening. - Ter herinnering aan Paulus Gouda Quint, 8. December 1835 - 15. September 1915. Met portret en handteekening. - S.P. Haak, Het oudste Geldersche wapen. Met zegelafbeeldingen. - W.A.
[pagina 232]
Beelaerts van Blokland, De afkomst van het geslacht Van Dorth. Met zegelafbeeldingen. - J.R. van Keppel, De bannerheeren van Keppel. Met 2 bijlagen en 31 afbeeldingen, waarvan 14 in den tekst. - G.B.Ch. van der Feen, Een Geldersch edelman op Hollandschen bodem. - J.S. van Veen, Het Zieuwent in de tweede helft der zestiende eeuw. Met 1 kaartje in den tekst. - M.C. Sigal Jr., Een Geldersch-Overijselsch studentencollege te Utrecht in de zeventiende eeuw. - J. de Graaf, De kerk te Gorssel. - J. de Graaf, Een stukje armenzorg. - J. de Graaf, De grafkelder in het Almensche kerkje. Met 1 figuur in den tekst. - J. Gimberg, De opschriften der klokken in den Wijnhuistoren te Zutphen. - J. Gimberg, Van duisternis tot licht (Straatverlichting te Zutphen). - J. Gimberg, Derk van Loonen. Met familieportret. - W.J.J.C. Bijleveld, Het huis de Musschenberg onder Valburg. - A.H. Martens van Sevenhoven, Waren er ambtsjonkers in de graafschap Zutphen? - K. Lijndrajer, Patriotsche wedervergelding. Met 1 afbeelding in den tekst. - G. Beernink, Naamlijst van schouten en burgemeesters alsmede van secretarissen van Nykerk. - J.W.G. van Haarst, Rekening van het Sinte Catharina-Gasthuis te Arnhem van 1396/97. - James Willinck, De richters in het kerspel Ruurlo van 1509 tot 1669. Met 3 afbeeldingen in den tekst. - H.D.J. van Schevichaven, Stukken betreffende Nymegen in de jaren 1672-1674. - J.S. van Veen, Tiel in de tweede helft des jaars 1787. - W.A. Beelaerts van Blokland, Uitstapjes van Sonsbeek uit in 1780. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Zesde vervolg.
Deel XX. 1917
f 6.30
Inhoud: R.J.K.M. de Nerée tot Babberich, De Lymers en hare havezaten. - A.F.O. van Sasse van Ysselt, Het eerste huis Aerdt. - W.A. Beelaerts van Blokland, De vereeniging van Beusichem met Buren. - J. Gimberg, Armenzorg te Zutphen in de middeleeuwen. Met 2 afbeeldingen. - J.S. van Veen, Joachim, bannerheer van Wisch (± 1497-1541). - J.S. van Veen, Eene kaart van Gelderland van 1563. - J.S. van Veen, Bijdragen tot de geschiedenis der stad Gelre in het jaar 1572. - W.E. van Dam van Isselt, Prins Maurits wenscht in 1599 een vaste brug over de Waal te Nymegen. - W.E. van Dam van Isselt, Had Prins Maurits in 1599 vóór Zalt-Bommel één of twee schipbruggen over de Waal? Met een kaartje. - G. Beernink, Vernieuwing, gebruik en verwoesting van het eerste kerkorgel te Nykerk. - A.H. Martens van Sevenhoven, 's-Landschaps vermogen tijdens de Republiek. - J. de Graaf, Een tweetal stadsziekentroosters en krankenbezoekers te Zutphen in hunne verhouding tot het Oude- en Nieuwe gasthuis aldaar. - J.H. Holwerda, Een woerd te Rijswijk (gem. Maurik). Opgraving van eene Bataafsche nederzetting. Met 9 afbeeldingen. - J. de Graaf, Stichtingsbrief van het Oude- en Nieuwe gasthuis te Zutphen. - H.P. de Wilde, Order voor de Neederduytse gereformeerde schooll alhier binnen Huissen. - J.P.W.A. Smit, Borculosche sprokkels. - F.A. Hoefer, Een inventaris van het paleis het Loo in 1810. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Zevende vervolg.
Deel XXI. 1918
f 5.25
Inhoud: J.S. van Veen, Bijdragen tot de geschiedenis van Borculo. - J.S. van Veen, Hoevelaken en Scherpenzeel. - J. de Graaf, Het huis ‘De Voorst’ en zijne bewoners. Met 4 afbeeldingen, waarvan 1 in den tekst. - N.J. Rupp, Ter Levene en Beekbergen. - H.D.J. van Schevichaven, Lent. Met 1 afbeelding. - A.H. Martens van Sevenhoven, Wissel van hoorige lieden. - L.J. van der Heyden, Eenige uittreksels uit het Liber Parochialis Ecclesiae Dotinchemiensis (1672). - M.C. Sigal Jr., De vaderlandsche societeit voor vrijheid, gelijkheid en broederschap te Arnhem. - M.C. Sigal Jr., Mr. Gerard van Hasselt en ‘Daalhuizen’. - J. Gimberg, De schilder H. Thepass. Met portret. - W.A. Beelaerts van Blokland, De Zutphensche landvrede van 2 Februari 1375. - J. Gimberg, De armenhuisjes van Ermgart Ruyters te Zutphen. - J. Gimberg, De stichtingsbrief van het burgerweeshuis te Zutphen. - J.D. Wagner, Nog twee schrifturen van Pontanus. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Achtste vervolg.
[pagina 233]
Deel XXII. 1919
f 8.40
Inhoud: Ter herinnering aan Herman Diederik Joan van Schevichaven, 14 October 1827 - 12 October 1918. Met portret en handteekening. - H.D.J. van Schevichaven (†), De Nymeegsche landweer. Met 1 kaartje in den tekst. - H. Beckering Vinckers, Een en ander over de stad Bommel en de stad Grave, naar aanleiding van ‘De goede onderrichtinck’ door Jan Roelofs, schout binnen Bommel, omstreeks 1500. - J. Gimberg, De hof (curtis) der graven van Zutphen. - J. Gimberg, Bastaarden der hertogen van Gelre. - A.H. Martens van Sevenhoven, De hooge heerlijkheid Vaassen. - D. Brouwer, Diederik Vijgh, gouverneur van Bommel. - A.Th. Planten, Uit de geschiedenis van Neede. - F.W.C.L. Schulte, Kort overzicht van Hierden's kerkelijke geschiedenis. - L.J. van der Heyden, Lager onderwijs te Didam sinds 1667. - M.C. Sigal Jr., Uit de geschiedenis der Waalsche gemeente te Arnhem. Met 2 afbeeldingen. - J.H. Holwerda, Montferland. Met 10 afbeeldingen, waarvan 2 in den tekst. - J.S. van Veen, Wageningen en hertog Willem II. - J.S. van Veen, Brief over het beleg van Groenlo in November 1606. - J. de Graaf, De stichtingskosten van het weeshuis te Buren. - H.D.J. van Schevichaven, Het dagverhaal van den ingenieur H.J. Lotichius over het beleg van Nymegen in 1794. - H.F.M. Huybers, Tiel in de eerste jaren van de negentiende eeuw (1805-1816). - Geldersche plaatsnamen III. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Negende vervolg.
Deel XXIII. 1920
f 4.70
Inhoud: Ter herinnering aan Mr. Johan Julius Sigismund Baron Sloet, 7 October 1845 - 25 Februari 1919. Met portret en handteekening. - Ter herinnering aan Ferdinandus Maria Alexander Josephus Baron van Wijnbergen, 18 October 1835 - 11 Januari 1920. - T.C. Hootsen, Uit de geschiedenis van Veenendaal als veenkolonie in vroegere eeuwen. - J.D. Wagner, Sophie Berthout en hare dochter Margareta van Gelre. - J.S. van Veen, Eene kostersbenoeming te Rijswijk (Nederbetuwe) met hindernissen. - T. Pluim, Een predikants- en een schoolmeestersbenoeming uit den tijd der Edesche ambtsjonkers. - C. Veltenaar, Een conventikel te Veenendaal in 1718. - M.C. Sigal Jr., Hoe ‘Onderlangs’ te Arnhem ontstaan is. - A.H. Martens van Sevenhoven, Kerspel en richterambt Doetinchem. - A.J.A. Flament, De pogingen van Antoon hertog van Lotharingen voor de hertogskroon van Gelderland. - J.W.G. van Haarst, Limieten van Rozendaal. - B. Charlé, Eene ambtenaarsloopbaan uit de achttiende eeuw. - J.S. van Veen, De omwenteling te Culemborg in 1795. - M.F. van Lennep, Dagboek van een reis in Gelderland door Jacob van Lennep. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Tiende vervolg.
Deel XXIV. 1921
f 6.80
Inhoud: A.H. Martens van Sevenhoven, Schets van de geschiedenis der burgerlijke gemeenten in Gelderland vóór de invoering der gemeentewet van 1851. - G.A.J. van Engelen van der Veen, Voedergronsen (de Mheen van Elburg). - G.A.J. van Engelen van der Veen, De bedijking langs de Zuiderzee ten noorden van Elburg. - F.A. Hoefer, De artillerie in de rekeningen der stad Nymegen. - F. Schmidt, 's Gravenweert (Schenkenschanz) vor 1584. - F. Schmidt, Ein Begräbnis zu Arnheim 1591. - F. Schmidt, Die Ermordung des Wirich von Dhaun, Grafen zu Falkenstein und Broich, durch die Spanier am 6. Februar 1607. - J.S. van Veen, Onlusten te Wageningen in 1674. - H. Beckering Vinckers, Rekening der stad Saltboemel van 27 December 1543 tot 27 December 1544. Met kaart. - Th. Thooft, De stichtingsbrief van het Manhuis te Rossum. - J.S. van Veen, Uit den zomer van 1572. - S.P. Haak, Ban door de Staten-Generaal uitgevaardigd tegen de inwoners van Nymegen wegens het verminken van het lijk van Marten Schenck van Nydeggen, die op 11. Augustus 1589 in de Waal verdronken was bij eene poging om de stad te verrassen. - G.A. Evers, Hoe het Loo door den Prins-Stadhouder Willem V werd bewoond. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Elfde vervolg.
[pagina 234]
Deel XXV. 1922
f 6.80
Inhoud: Ter herinnering aan G.J. Brenkman, 1834-1922. Met portret. - J. Gimberg, Handel en nijverheid te Zutphen in de middeleeuwen. - G.A.J. van Engelen van der Veen, Het Goor te Elburg. - F.A. Hoefer, De vesting Elburg. Met plattegrond. - J.S. van Veen, Losse blaadjes uit de kerkgeschiedenis der Veluwe (1592-1650). - A.H. Martens van Sevenhoven. Leur. - A.H. Martens van Sevenhoven, Het Hof van Nassau te Arnhem. - A. Oltmans, De schapenhouderij op de Veluwe. - A.P. van Schilfgaarde, Verbouwing van den toren der kerk te Buren. - C.A. Hiebendaal, Het verbranden van het kasteel te Batenburg. - M.C. Sigal Jr., Het Dortmondts weduwenhuis te Arnhem. - F.J.G. ten Raa, Hieronymus Linder, kolonel bij het tweede bataillon van het regiment Oranje-Gelderland. Met portret. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Twaalfde vervolg.
Deel XXVI. 1923
f 6.80
Inhoud: J. de Graaf, Het huis en de heerlijkheid Verwolde. Met 4 afbeeldingen. - A. Oltmans, De kerken te Wolfhezen en te Heelsum in het kerspel Wolfhezen. - J.R. van Keppel, Oolde. - W.A. Beelaerts van Blokland, Doornspijk-Enspijk-Nunspeet-Elspeet. - J.Th.J. Cuypers, De Groote of St. Eusebiuskerk te Arnhem. Met 2 afbeeldingen. - A.H. Martens van Sevenhoven, Eenige aanvullingen en verbeteringen van de ‘Schets van de geschiedenis der burgerlijke gemeenten in Gelderland’. - A. Oltmans, De strijd tegen de wolven op de Veluwe. - F.A. Hoefer, De begrafenis van de graven Ernst van Solms en Philips van Nassau. - J. Gimberg, Zutphen op 16 November 1572. - J. Gimberg, De Zutphensche portretschilder J.A. Kaldenbach. Met afbeelding. - J. Gimberg, Geldersche schuttersketens. - H.F.M. Huybers, Het onderhoud der wegen in het ambt van Maas en Waal in 1779 en 1807. - F.K. van Lennep, Opdracht van Sibertsgoed te Mechelen (onder Gendringen) door Winrich van Wesenthorst aan Heer Adam van den Berg. - F.K. van Lennep, Lijst der bezittingen van Dirk van Loil en zijnen zoon Johan. - F. Schmidt, Zeitverse u.a. zur Geldrischen Geschichte. - D. de Kok, Een oorkonde betreffende het Fraterhuis te Harderwijk. - P. Berends, De parochie Nykerk of Wullenhoe. - J.S. van Veen, Zestiende-eeuwsche orgelmakers. - J.S. van Veen, De verrassing van Doesburg in den nieuwjaarsnacht des jaars 1468. - J.G.A. van Hogerlinden, Stukken betreffende de stichting van Nassau's weduwenhuis te Arnhem. Met portret en 2 afbeeldingen. - C.A. Hiebendaal, Eenige bijzonderheden betreffende het slot te Batenburg. Met afbeelding. - B. Charlé, De blauwe steen te Batenburg. - J.S. van Veen, Het bezoek van Prins Willem V aan de Geldersche Academie te Harderwijk S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Dertiende vervolg.
Deel XXVII. 1924
f 7.35
Inhoud: F. Goslings, Een en ander uit het verleden der Latijnsche school van Arnhem, tot de tweede helft der zeventiende eeuw. - F.A. Hoefer, Aanteekeningen omtrent de vesting Harderwijk. Met 2 kaarten. - A.H. Martens van Sevenhoven, De Geldersche bosschen. - H.M. Werner, Het kasteel Gellicum. Met 2 afbeeldingen. - J. Gimberg, Scheld- en vechtpartijen onder Zutphensche patriciërs, kort vóór 1456. - B. Vollmer, Die Belagerung Arnheims und seine Verpfändung an Kleve (1467-1483). - J.S. van Veen, Een onbekend Geldersch kunstenaar. - A.P. van Schilfgaarde, Het stadhuis te Buren. - K. Pringle, De afstrooming door de Teersche sluis. - H.R.A. Laman Trip, Een oud bouwwerk teruggevonden. - B. Charlé, Een praatje aangaande de kerk van Batenburg. - J.S. van Veen, Hertog Adolfs eerste regeeringsjaar. Met portret. - A.H. Martens van Sevenhoven, De ridderschap van Borculo. - F.K. van Lennep, Het slot Didam en zijne leenregisters. - F. Schmidt, Architektonische Reiseberichte über das Gelderland vor 200 Jahren. Met 3 afbeeldingen. - A. Oltmans, De regeering van Acquoy in 1795 en daarop volgende jaren. - G. Beernink, Eene goedkoope gemeentehuishouding in het jaar 1807. - J. de Graaf, Een paar blaadjes uit de geschiedenis van Zutphen in 1813/14.
Deel XXVIII. 1925
f 6.30
Inhoud: A. Scheidt, Der Anholter Rhein- und Isselzoll bei Arnheim. Ein Beitrag zur Zollgeschichte. - W.G. Feith (†), Het kapittel van St. Martinus te Zyfflich.
[pagina 235]
- W.A. Beelaerts van Blokland, Een en ander betreffende de kerk en het klooster te Opheusden. - G. Das, Orgels en organisten te Arnhem. - A.P. van Schilfgaarde, Het klooster te Buren. - J.S. van Veen, De Graafschap in den tijd van overgang (I). - J. Gimberg, De IJselbrug te Zutphen. - J. Gimberg, De zeepfabriek te Zutphen. - D.P.M. Graswinckel, De aanstelling van graaf Willem van den Bergh tot stadhouder van Gelderland. - A. Oltmans, De oude kerk te Oosterbeek en hare bedienaren. - S.J. Fockema Andreae, De uitbreiding der stad Arnhem tusschen 1815 en 1878. Met 4 plattegronden. - P. Berends, Een verijdelde aanslag op Harderwijk in 1507. - R.J.K.M. de Nerée tot Babberich, Riddermatigen van de Lymers.
Deel XXIX. 1926
f 6.80
Inhoud: J.S. van Veen, De Graafschap in den tijd van overgang (Slot). - J. Gimberg, Zutphen en zijn landsheer. - J. Gimberg, Het orgel der St. Walburgskerk te Zutphen. - W.J. ten Dam Ham Jr., Iets over de oudste Jodenkerkhoven te Nymegen. - C.A. Neyboer, De postkantoren der stad Nymegen. - A.P. van Schilfgaarde, Asch en de Laak. Met afbeelding. - J.G.A. van Hogerlinden, Kemperberg. Met kaartje. - M.C. Sigal Jr., Het schippersgilde te Arnhem. - D.P.M. Graswinckel, Gieten van klokken voor de kerk te Zevenaar. - P. Leendertz, Vier Geldersche geschiedschrijvers met teekenstift en penseel. Met 4 afbeeldingen. - S.P. Haak, Een fragment van Merula's Geldersche geschiedenis. - W.A. Beelaerts van Blokland, De oudste lijst van Hollandsche leenmannen in Gelderland. - J.S. van Veen, Het vermogen van Nymegen en het Rijk, Over- en Nederbetuwe in 1474. - A. Haga, Twee brieven betreffende hertog Adolf's kinderen. - J.C. van Slee, De inventaris van het klooster Jeruzalem of van het H. Graf der kruisbroeders te Culemborg. - A. Oltmans, Zondenregister van de Arnhemsche Nieuwe-plooiers. Bijdrage tot de geschiedenis van de Geldersche Plooierijen. - A. Oltmans, Het beroepen van Henricus Meylingius tot predikant te Arnhem, 1610. - H.L. Driessen, De overgave van Tiel aan de Franschen op 7 Januari 1795.
Deel XXX. 1927
f 7.35
Inhoud: D.P.M. Graswinckel, Hulhuizen. Met 5 afbeeldingen. - F. Schmidt, Die Herzöge von Geldern und die Klevische Erbfolge im 14. Jahrhundert. - F. van Hoeck, Peter Kanis van Nymegen. - A.J. van de Ven, Een Arnhemsche studiebeurs. Met facsimile. - J. Gimberg, Bijdrage tot de geschiedenis van het geestelijk leven te Zutphen in de middeleeuwen. - H. Beckering Vinckers, De blokkade van Zalt-Bommel, Ao. 1574. Wie was Gasparus de l'Agarge, schrijver van ‘Het dagboek’? - H. Beckering Vinckers, De verheffing tot erfstadhouder enz. van Willem Carel Hendrik Friso in de drie steden van het kwartier van Nymegen: Nymegen, Tiel, Salt-Bommel. - J.D. Wagner, Zoelen en den Aldenhaag. Met afbeelding. - F.A. Hoefer, Mededeelingen over de geschiedenis van Hattem in verband met een inventaris van het kasteel te Hattem uit 1493. - A.P. van Schilfgaarde, De wallen en poorten van Buren. Met 5 afbeeldingen. - W.A. Beelaerts van Blokland, Enkele bladzijden uit de geschiedenis der domeinbosschen onder Oosterbeek en Doorwerth (I). Met plattegrond. - A. Haga, Een oorkonde uit het jaar 1307. - A.H. Martens van Sevenhoven, Een betalingsordonnantieboek van hertog Eduard. - S.P. Haak, Een verslag van den landdag te Arnhem in September 1578 gehouden. - J.S. van Veen, Krijgsbedrijven in de omstreken van Nymegen in het jaar 1584. - H.L. Driessen, Een Tielsche pensionaris. - F.A. Hoefer, Beperking van de testamentaire beschikkingen van weduwen zonder kinderen en ongetrouwde dochters in stad en graafschap Culemborg in 1652. - J.S. van Veen, Bijdrage tot de geschiedenis der Latijnsche school te Zaltbommel. - A. Oltmans, De uitoefening van de crimineele justitie in de heerlijkheid Doorwerth. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Eerste vervolg op het Vervolgdeel.
Deel XXXI. 1928
f 6.80
Inhoud: J.S. van Veen, Bijdragen tot de geschiedenis des jaars 1466. - J.R. van Keppel, De stichtster van het klooster Isendoorn te Zutphen. - A.J. van de Ven, Een geleerde Arnhemmer in de vijftiende eeuw. - G. Stadermann, De overgang van Ds. Matthias Zelhorst, predikant van de Gereformeerde kerk te Hengelo (G.),
[pagina 236]
naar de Roomsche religie in 1645 en de gevolgen daarvan. Met portret. - D.P.M. Graswinckel, Amor en Bacchus triumphator. Een stukje familiegeschiedenis uit de Lymers. Met 2 afbeeldingen. - W.A. Beelaerts van Blokland, Enkele bladzijden uit de geschiedenis der domeinbosschen onder Oosterbeek en Doorwerth (II). Met 2 afbeeldingen en plattegrond. - F.A. Hoefer, Mededeelingen omtrent bezittingen van Marten van Rossem. - A.J. van de Ven, De ambtswoning van den Commissaris der Koningin in Gelderland. Met 4 afbeeldingen. - A. Oltmans, Het Nassausche weduwenhuis te Arnhem. Met plattegrond. - J. Gimberg, Spinde, kist en kast. - A.P. van Schilfgaarde, De ondergang van het kasteel van Buren. Met 5 afbeeldingen. - A.P. van Schilfgaarde, De inboedel van den Boetselaersborg te 's-Heerenberg in 1556. Met 2 afbeeldingen. - H.L. Driessen, Een bladzijde uit de geschiedenis van het vrouwenklooster van St. Cecilia binnen Tiel. - S.P. Haak, Een bijdrage tot de geschiedenis der plooierijen te Wageningen. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Tweede vervolg op het Vervolgdeel. - Boekbespreking.
Deel XXXII. 1929
f 7.35
Inhoud: A.H. Martens van Sevenhoven, Het Hof van Gelre te Arnhem. Met afbeeld. - J.S. van Veen, Bijdragen tot de geschiedenis der jaren 1467 en 1468. - A.P. van Schilfgaarde, De onderwerping van de Geldersche bannerheeren aan den Roomsch-Koning (1499). - J. Gimberg, Het kapitaal en het beheer der geldmiddelen van Zutphen in de middeleeuwen. - H. Beckering Vinckers, Iets over de eerste Hervormde predikanten in Zalt-Bommel. - A. Oltmans, Het bezoek van Prins Willem V aan Arnhem, na de patriottische woelingen, 1788. - J.R. van Keppel, De eerste heeren van Verwolde. - A.P. van Schilfgaarde, De commanderij te Buren. - H. Beckering Vinckers, Huizen van Johan en Marten van Rossem binnen Saltboemell. Met 7 afbeeld. - L.E., De Geldersweert te Ingen, een vergeten ‘heerlijkheid’. - E. Heringa, Een deftige begrafenis in 1460. - J.S. van Veen, Verklaring aangaande het veer tusschen Rhenen en de Marsch. - B.W.A.M. Remmers, Een schadelijst van Nederasselt uit den oorlog van 1794. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Derde vervolg op het Vervolgdeel. - Boekaankondiging.
Deel XXXIII. 1930
f 6.80
Inhoud: B.H. van 't Hooft, Doctor Faust en Gelderland. Met 12 afbeeld. - A.H. Martens van Sevenhoven, Bijdrage tot de geschiedenis van de heeren en de heerlijkheid van Wisch. Met 4 zegelafbeeld. - J. Gimberg, De handel van Zutphen met Engeland in de middeleeuwen. - J. Gimberg, Keuringsdienst van vleesch en visch in de middeleeuwen te Zutphen. - D.P.M. Graswinckel, Katen en het Katerveer. Met afbeeld. - W.A. Beelaerts van Blokland, De bezitters van het slot te Beuningen in de 14de en 15de eeuw. - H. Beckering Vinckers, Stichting van twee vicarieën op een altaar in de St. Martenskerk te Zalt-Bommel, ao. 1436. - A.J. van de Ven, Nog een Arnhemsche studiebeurs. - H. Beckering Vinckers, Bommelsche studenten in Heidelberg. - C.P.J. Penning, Gedenksteen te Harderwijk en bouw eener kamer voor de bewaring van physische instrumenten. Met afbeeld. - A.P. van Schilfgaarde, De kerken te Buren. Met afbeeld. - J. de Graaf, Mededeelingen over de kerk te Warnsveld. Met afbeeld. - J.A.G.C. Trosée, Was Georg Oeglein Westfaler of Sakser? - J.S. van Veen, Eene bladzijde uit de geschiedenis van Arnhem. (1487). - J.S. van Veen, Twee brieven over de gebeurtenissen te Nymegen en Arnhem in het najaar van 1747. - A.P. van Schilfgaarde, Nog eens de Boetselaersborg. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Vierde vervolg op het Vervolgdeel. - Boekaankondiging.
Deel XXXIV. 1931
f 6.80
Inhoud: J.A. Jolles, De schuttersgilden en schutterijen van Gelderland. Overzicht van hetgeen nog bestaat. Met 30 afbeeld. - J. Gimberg, Overzicht van het recht te Zutphen in de Middeleeuwen. - J. Gimberg, Een Zutphensche primitief (broeder Franco). - W.A. Beelaerts van Blokland, Alexander Pasqualini, bouwmeester van het kasteel te Buren en andere sloten, krijgs- en vestingbouwkundige van naam.
[pagina 237]
Met 3 facsim. - F.A. Hoefer, Het huis Swanenburg te Gendringen en zijne bezitters. - J.S. van Veen, Het huis Tongerlo onder Lichtenvoorde en zijne bezitters. Met afbeeld. - J.S. van Veen, Poederoyen en Marten van Rossem. - A.J. van de Ven, De Observantenkloosters in den Briemer bij Emmerik en te Elten. - R.T. Muschart, Is Hendrick Heuck wel de uitvinder van de gierpont? - J.D.H. van Uden, Johan Richard van Lidth de Jeude. Een bijdrage tot de kennis van den patriottentijd te Tiel. - E.J. Bosch van Rosenthal, De eerste geslaagde poging tot centralisatie in het Geldersch dijkrecht. - A.P. van Schilfgaarde, De leenregisters van de Proosdij van Emmerik. - J.L.C. van Essen, Gebruyken, wanneer de verpagtinge der middelen over de Veluwe gedaen word. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Vijfde vervolg op het Vervolgdeel.
Deel XXXV. 1932
f 5.75
Inhoud: Ter herinnering aan Johannes Gimberg, 24 Augustus 1864 - 21 Maart 1932. Met portret. - J. de Graaf, Een blik in de oudste samenstelling, inrichting en huishouding van het gemeentebestuur van Voorst. - W.A. Beelaerts van Blokland, Het in 1553 gebouwde huis te Rumpt. Met afbeeld. - H. Beckering Vinckers, Geuzenliederen van Caspar Barlaeus Sr. en een en ander over de Van Baerles. - J.S. van Veen, Betrouwbaarheid van kronieken. - A.H. Martens van Sevenhoven, De kerk te Geesteren. Een stukje bouwgeschiedenis, ontleend aan het archief der havezathe Mensinck. Met afbeeld. - J.A. Jolles, Twee schuttersgilden aan den rand der Veluwe. Met afbeeld. - H. Keussen, Die Stiftung Joh. von Heuven von Arnhem. - J.A.G.C. Trosée, Brief van graaf Willem van den Bergh aan Joest Putzeler, richter van Steenderen, e.a. - M.W. Snoeck, Verhaal van de verdediging der Bommelerwaard, aangevallen en vermeesterd door de Franschen in den jare 1794, door den toenmaligen kapitein-ingenieur, later generaal-majoor Jhr. M.A. Snoeck. - P.L.J.M.A. Müller, Verbod tegen overmatig feestvieren te Venlo. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Zesde vervolg op het Vervolgdeel. - Boekaankondiging.
Voorin: Handelingen der jaarlijksche algemeene vergadering. - Jaarverslag der Provinciale Geldersche Archeologische Commissie. - Stichting tot bescherming van praehistorische cultuurmonumenten in Gelderland. Eerste jaarverslag.
Deel XXXVI. 1933
f 5.25
Inhoud: A.H. Martens van Sevenhoven, Eenige opmerkingen over de vorming van het graafschap Gelre. - J.S. van Veen en A.P. van Schilfgaarde, De raden of hoven van Karel den Stoute in Gelderland. - A.P. van Schilfgaarde, Dirck Viigh, de Koning van Tiel, op den tweesprong. - J.A.G.C. Trosée, Vorstelijke flirtation. - D.P.M. Graswinckel, Een portret van Catharina van Kleef, echtgenoote van hertog Arnold. Met afbeeld. - J.A. Jolles, St. Joosten Doelen binnen Arnhem. Met afbeeld. - J.A. Jolles, De schutterij van de Klingelbeek, onder Arnhem. - J. de Graaf, Feestviering te Zutphen in 1812 en 1813 ter eere van keizer Napoleon. - J. de Graaf, Herinnering uit de gemeente Voorst aan het bezoek van keizer Napoleon in 1811. - J. de Graaf, Zestiende-eeuwsche zeden (Bladzijde uit de geschiedenis van Dorth). - H.L. Driessen, De oprichting van een College van Gedeputeerde Staten in Gelderland in 1585. - A.J. van de Ven, Oorlogsleed te Harderwijk, Elburg en Hattem in Januari 1795. - M.W. Snoeck, Een uitstapje in de environs van Arnhem in September 1813 door N. Esser Meerman. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Zevende vervolg op het Vervolgdeel. - Boekaankondiging.
Voorin: Naamlijst der leden. - Handelingen der jaarlijksche algemeene vergadering. - Jaarverslagen der Provinciale Geldersche Archeologische Commissie en der Stichting tot bescherming van praehistorische cultuurmonumenten in Gelderland.
Deel XXXVII. 1934
f 6.30
Inhoud: J. de Graaf, De mark van Hall en Eerbeek. - J.S. van Veen, Bijdrage tot de geschiedenis van het huis Grunsfoort. Met afbeeld. - J.A.G.C. Trosée, Dr. Gerard Voeth, voorbereider, verdediger en propagandist der Unie van Utrecht.
[pagina 238]
J.A.G.C. Trosée, Weer iets over Georg Oeglein. - J.A.G.C. Trosée, Een moeilijk begin. - J.A.G.C. Trosée, Hees en Henrick Hanssen. - J. Kleyntjens. S.J., Mislukt plan van inval in de Betuwe in 1606. - H.L. Driessen, Wageningen in 1672 en volgende jaren. - H. Hardenberg, De stichting van het slot Loevestein. Met afbeeld. - A.H. Martens van Sevenhoven, Lichtenvoorde. - A.P. van Schilfgaarde, De Bylandt. Met afbeeld. - A.P. van Schilfgaarde, Brobantia - Gendringen. - J.A. Jolles, De schutterij van de Klingelbeek onder Arnhem (een noodige aanvulling). - J.A. Jolles, Toevoegsel tot het overzicht der Geldersche schuttersgilden in Gelre's ‘Bijdragen’, Deel XXXIV. - J.A. Jolles, De ‘schutterye van St. Antony's Broederschap en Munninckhuyser Beeck’, onder Arnhem. - O.C.D. Idenburg-Siegenbeek van Heukelom, De laatste jaren der Hoogeschool van Harderwijk. - S.J. Fockema Andreae, Duitsche en Fransche cartographie van Gelderland. Met 2 kaarten. - J.S. van Veen, ‘Informatie’ betreffende gebeurtenissen uit de jaren 1477 en 1478. - A.J. van de Ven, De hofhouding van den stadhouder van Gelderland, Philips van Lalaing, graaf van Hoogstraten, 1545-1555. Met afbeeld. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Achtste vervolg op het Vervolgdeel. - Boekaankondiging.
Voorin: Handelingen der jaarlijksche algemeene vergadering. - Jaarverslagen der Provinciale Geldersche Archeologische Commissie en der Stichting tot bescherming van praehistorische cultuurmonumenten in Gelderland.
Deel XXXVIII. 1935
f 6.30
Inhoud: Ter herinnering aan Dr. Jacobus Simon van Veen, 12 Januari 1858 - 11 October 1934. Met portret en handteekening. - J.S. van Veen (†), De gevangenneming van Marten Schenck. - C.H. Edelman en W.A.J. Oosting, Geologisch-bodemkundige onderzoekingen naar aanleiding van een schedelvondst op het voormalige landgoed ‘De Sterrenberg’ nabij Arnhem. Met 4 afbeeldingeen. - A.J.P. van den Broek en R.W. Broekman, Enkele anatomische aanteekeningen. Met een verklaring der technische termen door R.W. Broekman en 3 afbeeldingen. - H. Hardenberg, De Rijnverdeeling in den Romeinschen tijd en in de vroege Middeleeuwen. - A.H. Martens van Sevenhoven, Velhorst. Met 2 afbeeldingen. - A.J. Maris, De geestelijke en kerkelijke stichtingen in Lochem. - H.L. Driessen, ‘Ten Heyligen Cruys’ bij Wageningen. Met 1 afbeelding. - A.P. van Schilfgaarde, De Bergvrede te Didam. - W.A. Beelaerts van Blokland, Het huis Hemert of Ophemert te Bronkhorst. Met 1 afbeelding. - J.G. Avis, Jacob van Deventer's kaart van Gelderland van 1556. Met 2 afbeeldingen. - J.A.G.C. Trosée, Een aanvulling. - D. de Kok, Het Katholicisme te Aerdt en omgeving onder den vicarius apostolicus Petrus Codde. - H. Beckering Vinckers (†), Zaltbommel voor, tijdens en na de bezetting door de Franschen in 1672. - B. van 't Hoff, Aanteekeningen uit een missaal van de kerk van Herwen. - A.P. van Schilfgaarde, De incorporatie van het graafschap Buren 1795-1814. - J.A. Jolles, De St. Jans-compagnie te 's-Heerenberg. Met 2 afbeeldingen. - J.A. Jolles, De schuttersgilden van Wageningen. - H.L. Driessen, Wageningen en de revolutie van 1795. - W.E. Smelt, Een origineele brief van Segewin Haityser. - L.H.N. Bosch ridder van Rosenthal, Aanmerking op het Committe van Waakzaamheid en Toezigt der stad Zutphen. - J.A. Jolles, Album amicorum van een Geldersch edelman uit het begin de 17de eeuw. Met 3 afbeeldingen. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Negende vervolg op het Vervolgdeel. - Boekaankondiging.
Voorin: Naamlijst der leden. - Handelingen der jaarlijksche algemeene vergadering. - Jaarverslagen der Provinciale Geldersche Archeologische Commissie en der Stichting tot bescherming van praehistorische cultuurmonumenten in Gelderland.
Deel XXXIX. 1936
f 6.30
Inhoud: Ter herinnering aan Jhr. Dr. Willem Adriaan Beelaerts van Blokland, 1 Januari 1883 - 22 Augustus 1935. Met portret en handteekening. - A.P. van Schilfgaarde, Het grafmonument voor hertog Arnold van Gelre te Grave. - S.J. Fockema Andreae, Uit de Overbetuwe. Met een aanteekening door A.H. Martens van Sevenhoven. - A.J. Maris, Rijnwijk-Randwijk en het ontstaan van (Nieuw-) Wage-
[pagina 239]
ningen. - J. Belonje, Het huis Harsseloo en zijn bezitters. Met bijlagen en 5 afbeeld. - A. Staring, De Kieftskamp. Met afbeeld. - J.D.H. van Uden en G.J. van Olst, Het kasteel en de kerk van Ressen. Met 6 afbeeld. - A.P. van Schilfgaarde, Eenige mededeelingen over het slot Ulft. Met bijlagen en 6 afbeeld. - H.L. Driessen, Een aanslag op Wageningen. Met bijlagen. - A.J. van de Ven, Ds. Johannes Ceporinus en zijn nageslacht. Met bijlagen en afbeeld. - J. Kleyntjens S.J., Poging om het fort Schenkenschans in te nemen. - L.F. van Gent, Gevolgen van de doorbraak van den Waaldijk bij Loenen in Januari 1644. - A.J. van de Ven, De incorporatie van Culemborg bij Gelderland. Met bijlagen. - J.A. Jolles, De schutterij van de St. Jansbeek te Arnhem. Met afbeeld. - J.A. Jolles, Het St. Antoniusgilde te Wageningen. Eene aanvulling. - R.T. Muschart, Grafzerken en grafmonumenten in de Groote-of St. Stevenskerk te Nymegen. Met 6 platen. - J.A. Jolles, Album Amicorum van Hendrik van Wittenhorst, student te Leuven (1568 e.v. jaren). - R.D. Storm Buysing, Een reis te paard door Gelderland in 1801. - J.J. Kleinhoonte Jr., Een Wageningsche wilsbeschikking van 1518. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Tiende vervolg op het Vervolgdeel. - Boekaankondiging. - Uitgaven van de Vereeniging ‘Gelre’.
Voorin: Naamlijst der leden op 1 Maart 1936. - Handelingen der jaarlijksche algemeene vergadering. - Jaarverslagen der Provinciale Geldersche Archaeologische Commissie en der Stichting tot bescherming van praehistorische cultuurmonumenten in Gelderland.
Deel XL. 1937
f 6.30
Inhoud: Ter herinnering aan Dr. Sikko Popta Haak, 17 Juli 1876 - 9 Februari 1937. Met portret en handteekening. - A.E. van Giffen, Tumuli-opgravingen in Gelderland, 1935-'36. Met 12 afbeeld. - A.J. Maris, Eenige bijzonderheden aangaande de St. Walburgskerk te Arnhem. Met bijlagen. - A.J. Maris, De stichting van het kasteel op den Tragel en het Tolhuis te (Nieuw-)Lobith. - H.L. Driessen, Uit de kerkelijke geschiedenis van Wageningen. Met bijlagen en afbeeld. - A.H. Martens van Sevenhoven, Een adellijk gezelschap te Beesd in 1640. Met bijlage en 2 afbeeld. - J.A. Jolles, De ‘schutterye van de Olde Craen’ te Arnhem. Met bijlage en afbeeld. - J.A. Jolles, Eenige mededeelingen over schutterijen te Bredevoort, Doorwerth, Gendt en Westervoort. - A. Staring, Het Enserinck. Met 2 afbeeld. - J.J. Vürtheim Gzn., Latenstein. Met afbeeld. - J.J. Kleinhoonte Jr., Een derde stel studiebeurzen gesticht door Dr. Burchardt van den Bergh. Met bijlage. - A.A. Beekman, Een oude kaart als medewerker aan de Nomina Geographica Neerlandica. - R.T. Muschart, Grafzerken, grafmonumenten en memoriesteenen in de Groote of St. Walburgskerk te Zutphen. Met 3 platen. - B. van Dunné, Paapsche stoutigheden te Groenlo. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Elfde vervolg op het Vervolgdeel. - Boekaankondiging. - Uitgaven van de Vereeniging ‘Gelre’.
Voorin: Naamlijst der leden op 1 Maart 1937. - Handelingen der jaarlijksche algemeene vergadering. - Jaarverslagen der Provinciale Geldersche Archeologische Commissie en der Stichting tot bescherming van praehistorische cultuurmonumenten in Gelderland.
Deel XLI. 1938
f 6.30
Inhoud: P.C. Boeren, Overzicht der dynastie van Wassenberg-Gelre en verwante geslachten gedurende de elfde eeuw. - J.A. Jolles, De Openbare Bibliotheek te Arnhem. Met 16 platen. - A.J. van de Ven, Het Genootschap ‘Prodesse conamur’ te Arnhem, opgericht 1792. Met bijlagen en 2 portretten. - A. Staring, De Bramel. - A.F.O. van Sasse van IJsselt, De voormalige Hervormde Kerk te Herwen. - J. Verzijl, Twee raadsheeren in het Hof te Arnhem, uit de adellijke Venlosche familie Van Stalbergen. Met wapen. - A.J. van de Ven, De rechtspraak in het graafschap Culemborg in de jaren 1795-1799. - A.P. van Schilfgaarde, Het gieten der klokken te 's-Heerenberg (1496). Met bijlagen en afbeeld. - H.L. Driessen, Spotliederen op de verovering van Schenkenschans in 1636. - H.L. Driessen, Een brief over het beleg van Wageningen in 1480. - R.T. Muschart, Grafzerken en memoriesteenen in de Groote of St. Maartenskerk te Doesburg en in de St. Janskerk te Wageningen. Met 8 platen. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland.
[pagina 240]
Twaalfde vervolg op het Vervolgdeel. - Boekaankondiging. - Uitgaven van de Vereeniging ‘Gelre’.
Voorin: Naamlijst der leden op 1 Maart 1938. - Handelingen der jaarlijksche algemeene vergadering. - Jaarverslagen der Monumentencommissie der Provincie Gelderland en der Stichting tot bescherming van praehistorische cultuurmonumenten in Gelderland.
Deel XLII. 1939
f 6.30
Inhoud: Ter herinnering aan Frederic Adolph Hoefer, 14 April 1850 - 7 October 1938. Met portret en handteekening. - C.W. Vollgraff, De waterwerken van Drusus in Nederland. Met 5 afbeeld. - A.H. Martens van Sevenhoven, De Steenbergen's en de Nyenbeek in de veertiende eeuw. - H.L. Driessen, De vesting en het kasteel van Wageningen. Met 2 afbeeld. - J. Belonje, Bulckesteyn. Met 2 afbeeld. - A. de Groot, De Arnhemsche ambachtsgilden in de 17de en 18de eeuw. - J. de Graaf, Uit het archief der marken van Almen en Harfsen. - J. de Jong Saakes, Begrafenisgebruiken te Hierden. - A.J. van de Ven, Ds. Johannes Ceporinus en zijn nageslacht (Een aanvulling). - J. van den Briel, Dagboek (1768-1771). Medegedeeld door Mevr. N. Boelen-Ranneft. Ingeleid en toegelicht door A.P. van Schilfgaarde. - R.T. Muschart, Grafzerken en grafmonumenten in de Groote of St. Eusebiuskerk te Arnhem. Met 3 platen. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Dertiende vervolg op het Vervolgdeel. - Boekaankondiging. - Uitgaven van de Vereeniging ‘Gelre’.
Voorin: Naamlijst der leden op 1 Maart 1939. - Handelingen der jaarlijksche algemeene vergadering. - Jaarverslagen der Monumentencommissie der Provincie Gelderland. en der Stichting tot bescherming van praehistorische cultuurmonumenten in Gelderland.
Deel XLIII. 1940
f 6.30
Inhoud: A. Staring, De portretten van den dichter Staring van den Wildenborch bij de herdenking van zijn overlijden op 18 Augustus 1840. Met 9 afbeeld. - A.P. van Schilfgaarde, De missie van Dr. Gerhardt Voet als gezant van den Graaf van den Bergh naar den Rijksdag te Regensburg (1576). - F. Leyden, Oude Wegen op de Veluwe. Met 1 kaart - B.H. Slicher van Bath, De naam Wageningen in verband met de oudste geschiedenis van deze stad. Met 3 afbeeld. - J. Loeff, Verval en liquidatie der Commanderij van St. Jan te Arnhem. - J.A. Jolles, De St. Antoniusgilden van Zutphen. Met 3 platen. - J.A. Jolles, Schutterijen te Doesburg. - H.L. Driessen, Het Huis Hoekelum. Met 2 afbeeld. - W. de Vries, De voormalige havezathe de Padevoort nabij Zeddam. Met 2 afbeeld. - L.F. van Gent, Walraven Baron van G(hen(d)t van Oyen (1572-1644). Met 1 plaat en 1 stamtafel. - R.T. Muschart, Grafzerken en memoriesteenen in de Broederenkerk te Zutphen. Met 2 platen. - R.T. Muschart, Grafzerken in de St. Walburgskerk te Arnhem. - R.T. Muschart, Grafzerken op Mariëndaal, in het Gemeentemuseum, en in de Waalsche kerk te Arnhem. Met 1 plaat. - S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Veertiende vervolg op het Vervolgdeel. - Boekaankondiging. - Uitgaven van de Vereeniging ‘Gelre’.
Voorin: Naamlijst der leden op 1 Maart 1940. Handelingen der jaarlijksche algemeene vergadering. Jaarverslagen der Monumentencommissie der Provincie Gelderland. en der Stichting tot bescherming van praehistorische cultuurmonumenten in Gelderland.
WERKEN.
No. 1. | F.A. HOEFER, Aanteekeningen betreffende de kerk van Hattem. Met 30 platen. 2 Deelen. 1900 | f 10.50 |
No. 2. | Historia Gelriae, auctore anonymo. In het licht gegeven door Mr. J.G.C. JOOSTING. 1902 | f 2.60 |
[pagina 241]
No. 3. | J.A. HEUFF Az., De Neder-Betuwe en haar ridderschap. Schetsen uit het ambts-archief. 1902 | f 1.85 |
J.A. HEUFF Az., Reeckeningh van verteeringh gedaen door amptman en ridderschap des ampts Neder-Betuwe, ten huysen van Nicolaas Crauwel binnen Thiel, 1726-1727. 1904. Uitverkocht. | ||
No. 4. | Dr. H.A. WESTSTRATE, Gelderland in den Patriottentijd. 1903 | f 4.70 |
No. 5. | Geldersche kronieken. In het licht gegeven door P.N. VAN DOORNINCK. Aflevering I en II. 1904 en 1908. | f 1.55 en f 2.10 |
No. 6. | Journaal van mr. Justinus de Beyer, heer van Hulzen, over de jaren 1743-1767. Uitgegeven door H.D.J. VAN SCHEVICHAVEN. Met afbeeldingen. 1906 | f 4.70 |
No. 7. | F.A. HOEFER. Mededeelingen omtrent het Oude Loo en den Cannenburch. Met 19 platen. 1908 | f 3.15 |
No. 8. | P. GOUDA QUINT, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. 1910 | f 13.10 |
No. 9. | Oorkonden aangaande de betrekkingen der Geldersche vorsten tot Frankrijk. In het licht gegeven door Dr. A. HULSHOF. 1912 | f 3.15 |
No. 10. | Dr. A. ZIJP, De strijd tusschen de Staten van Gelderland en het Hof, 1543-1566. 1913 | f 3.15 |
No. 11. | Briefwisseling tusschen Margaretha van Parma en Charles de Brimeu, graaf van Megen, stadhouder van Gelderland, 1560-1567. In het licht gegeven door Dr. J.S. VAN VEEN. Met 2 portretten. 1914 | f 9.45 |
No. 12. | G. BEERNINK, De geschiedschrijver en rechtsgeleerde Dr. Arend van Slichtenhorst en zijn vader Brant van Slichtenhorst, stichter van Albany, hoofdstad van den staat New-York. Met kaarten, platen en facsimile's. 1916 | f 5.25 |
No. 13. | Dr. D. BROUWER, De Reductie van Bommel (1572-1602). 1918 | f 2.90 |
No. 14. | Dr. J.S. VAN VEEN, De laatste regeeringsjaren van hertog Arnold (1456-1465). Naar oorspronkelijke bescheiden bewerkt. 1920 | f 5.75 |
No. 15. | H.D.J. VAN SCHEVICHAVEN (†), Slavernij en dienstbaarheid, hoofdzakelijk in de vroege middeleeuwen. 1924 | f 2.90 |
No. 16. | Gasparus de l'Agarge, De blokkade van Zalt-Bommel in 1574. Dagboek uitgegeven door Dr. H.F.M. HUYBERS en J. KLEYNTJES S.J. Met 3 afbeeldingen. 1925 | f 2.60 |
No. 17. | S. GOUDA QUINT, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Vervolgdeel 1910-1925. Met 1 kaart. 1927 | f 6.80 |
[pagina 242]
No. 18. | J.A.G.C. TROSÉE, Het eerste tijdvak van het verraad van graaf Willem van den Bergh. Met een portret. 1929 | f 6.30 |
No. 19. | Dr. J.N. BAKHUIZEN VAN DEN BRINK en B. STEGEMAN, Het ambt Breedevoort tijdens het Anholter pandschap 1562-1612. Met drie portretten. 1933 | f 4.70 |
No. 20. | Ds. D.A. BRINKERINK, Beredeneerde Index op de Bijdragen en Mededeelingen I-XL. 1938 | f 4.70 |
No. 21. | De rekeningen van de landsheerlijke riviertollen in Gelderland 1394/95. Uitgegeven door Dr. J.C. WESTERMANN. 1939 | f 4.70 |
Oranje-Nassau Tentoonstelling in het Gemeente Museum te Arnhem, Mei-Juni 1926. Catalogus. Met 4 portretten. Het Oranje-Huis in Gelderland. Rede uitgesproken door dr. N. Japikse | f 1.05 | |
P.N. VAN DOORNINCK en Dr. J.S. VAN VEEN, De graven en hertogen van Gelre. Geboorte-, regeerings- en sterfjaren. Huwelijken. Kinderen. Zegels. Met 5 zegelplaten. 1904 | f 1.05 |
REGISTER OP DE LEENAKTENBOEKEN VAN HET VORSTENDOM GELRE EN GRAAFSCHAP ZUTPHEN.
Het Kwartier van Nymegen, door Mr. J.J.S. Baron SLOET en Jhr. Mr. A.H. MARTENS VAN SEVENHOVEN | f 17.75 |
Het Overkwartier, door Mr. J.J.S. Baron SLOET | f 4.20 |
Het Kwartier van Zutphen, door Dr. J.S. VAN VEEN | f 11.55 |
Het Kwartier van Arnhem, door Dr. J.S. VAN VEEN | f 9.45 |
Leenen buiten Gelderland (Uitheemsche leenen), door Mr. J.J.S. Baron SLOET | f 4.20 |
Register op de Leenaktenboeken van het Vorstendom Gelre en Graafschap Zutphen. Index, bewerkt door L.F. VAN GENT. 1937 | f 9.45 |
Stichtsche, Gaasbeeksche en Overijsselsche leenen, gelegen in Gelderland. Bijeenverzameld door Jhr. W.A. BEELAERTS VAN BLOKLAND. 1907 | f 3.40 |
Register op de leenen der bannerheerlijkheid Baer, door W. WYNAENDTS VAN RESANDT en Dr. J.S. VAN VEEN, en der heerlijkheid Lathum, door Dr. J.S. VAN VEEN. 1926 | f 2.60 |
Register op de leenen van het Huis Bergh, bewerkt door Mr. A.P. VAN SCHILFGAARDE. 1929 | f 9.45 |
De leen-, keurmedige en tynsgoederen van de Sint Salvator-Abdij te Prüm in Gelderland (Leenkamer van Klarenbeek). Register samengesteld door A.J. MARIS. Met 1 kaart. 1934 | f 2.60 |
[pagina 243]
GEDENKBOEK. Vijf en veertig gezichten uit Gelderland. Naar onuitgegeven teekeningen en aquarellen bij gelegenheid van het vijf en twintig jarig bestaan der Vereeniging. Lichtdrukken van Emrik & Binger te Haarlem | f 10.50 | ||
Luxe uitgave op fraai opzetpapier | f 15.75 | ||
1. ACQUOY (gem. Beesd). Het dorp gezien van de Linge. del. Jan de Beyer. 2. ARNHEM. Gezicht op Arnhem van den Westervoortschen Dijk, 1787. del. Hendrik Hoogers. 3. ARNHEM. De Sabelspoort en Groote Kerk ± 1800. Hendrik Hoogers. 4. ARNHEM. De St. Janskerk van 't Oosten gezien. del. Jan de Beyer. 5. ARNHEM. De St. Janskerk van 't Noord-Westen gezien, 1742. del. Jan de Beyer. 6. ARNHEM. De St. Janspoort en heuvels van Sonsbeek. del. Lambert Doomer. 7. ARNHEM. De St. Janspoort van binnen, 1742. del. Jan de Beyer. 8. BEESD. Het Hooge Huis. del. Paulus van Liender. 9. HEMMEN. Het Kasteel, del. onbekend. 10. BORCULO. Het Hof te Borculo, 1726. del. Abraham de Haan. 11. BUREN. Het Stadhuis. del. onbekend. 12. CULEMBORG. Het Kasteel. del. Roeland Roghman. 13. CULEMBORG. De Goilberdingsche poort, 1837. del. Johannes van Liefland. 14. DREMPT (gem. Hummelo en Keppel). De Kerk. del. J.G.S.? 15. DOETINCHEM. Langs den Ouden IJssel. del. Gijsbert Boomkamp. 16. EEFDE (gem. Gorssel). Het Huis den Dam, 1743. del. Jan de Beyer. 17. ELST. Het Dorp, 22 Juli 1744. del. vermoedelijk Jan de Beyer. 18. WARNSVELD. Het Huis te Velde van agteren. del. Abraham de Haan. 19. ENSPYK. (gem. Deil). Het Kasteel, 1728. del. Cornelis Pronk. 20. HARDERWIJK. De lector in de letterkunde C.J. van Baar van Slangenburgh naar den catheder geleid om zijn inaugureele rede te houden, dél. Jurriaan Andriessen. 21. HEDEL. Het Kasteel van vooren. del. Cornelis Pronk. 22. LAREN. Het Huys de Kloese (bij Lochem), 9 Sept. 1742. del. onbekend. 23. NEEDE. Het Huis de Kamp (Tengnagel). del. Jacobus Stellingwerf. 24. LICHTENVOORDE. De kerk en het Huys te Lichtenvoorde, 13 Aug. 1743. del. vermoedelijk Jan de Beyer. 25. LIENDEN. Dorp en kerk. del. Cornelis Pronk. 26. NYKERK. Gezicht op Nykerk van de kolk. del. Jan (Gerritz.) van Ginkel. 27. NYMEGEN. Urbs Imperialis. Noviomagum Gelrie Primaria, 1683. del. Johan van Call. 28. NYMEGEN. De Boddelpoort, 1812. del. Daniel Kerkhoff. 29. NYMEGEN. De St. Stevenstoren te Nymegen, met hoekhuis Groote Markt en Stikke Hezelstraat, 1771. del. Hendrik Hoogers. 30. NYMEGEN. De herberg Batavia vóór de belegering in 1794 (Gezicht uit 't Westen op de Stad). del. Hendrik Hoogers. 31. NYMEGEN. 't Valckenhoff, 1666. del. Johannes Leupen(ius). 32. NYMEGEN. 't Valkhof westzijde. del. Lambert Doomer. 33. NYMEGEN. Poort van de Oude Vischmarkt Westzijde. del. Johannes Franciscus Christ. 34. NYMEGEN. Het Beziendershuis aan de Steenstraat. del. Herman Diederik Joan van Schevichaven. 35. OOSTERBEEK (gem. Renkum). De kerk, 1856. del. M... Vos. 36. SCHERPENZEEL. Het Huis. del. Paulus van Liender. 37. RAVENSWAY (gem. Maurik). Ravenswaie, 1728. del. Cornelis Pronk. 38. TIEL. Het Ambtmanshuis, 1782. del. Hendrik Tavenier. 39. VARIK. Het dorp Varik bij Thiel, 1761. del. Paulus van Liender. 40. WAARDENBURG. Ruïne van het Kasteel, 1728. del. Abraham de Haan. 41. WAGENINGEN. Gezicht uit de weilanden op Wageningen, 1785. del. Hendrik Hoogers. 42. YZENDOORN. Het Kasteel. del. Jacob van Strij. 43. ZOELEN. De Hamsche brug. del. J. Versteegh (vermoedelijk amateur). 44. ZUTPHEN. Gezicht op Zutphen van de overzijde van den IJssel. del. Jacobus Matheus Kronenburg. 45. ZUTPHEN. De Markt. del. Willem van der Worp. | |||
Van het Gedenkboek zijn van de meeste platen nog enkele apart verkrijgbaar gesteld voor de leden tegen f 0.95 per plaat. |
[pagina 244]
HET VALKHOF te NYMEGEN. Dertien afbeeldingen en een kaart met bijschrift door P. LEENDERTZ, 1930 | f 5.25 | |
Naar onuitgegeven teekeningen. | ||
Voor het Lidmaatschap van Gelre zich te wenden tot den Secretaris Mr. A.P. VAN SCHILFGAARDE, Marktstraat 1 te Arnhem. | ||
Alle boeken door tusschenkomst van den boekhandel. |
[pagina 245]
INHOUD.
Bladz. | |
---|---|
Bestuur en Ledenlijst | v |
Handelingen der 43ste algemeene vergadering | xvii |
Overzicht van den stand der kas van de vereeniging op 1 Januari 1940 | xx |
Jaarverslag van de Monumentencommissie der provincie Gelderland over 1940 | xxi |
Stichting tot bescherming van praehistorische cultuurmonumenten in Gelderland. Tiende jaarverslag, 1940 | xxvii |
De scheepvaart op den Ouden IJsel, door Dr. A.J. van de Ven. Met een naschrift door Ir. W. Mols c.i. | 1 |
Oude wegen op de Veluwe. Een aanvulling, door Dr. F. Leyden | 21 |
A.C.W. Staring en de Veengoot, door J.A. Jolles. Met 4 kaartjes | 29 |
De plooierijen te Wageningen, door H.L. Driessen | 65 |
Thomas Walraven van Arkel, heer van Ammerzoden, Well, Wordragen, ter Lucht en Ypelaar, de laatste van zijn geslacht, door B.H. Slicher van Bath | 77 |
De Graaf van Saint-Germain, heer van Ubbergen, door L.F. van Gent. Met 2 platen | 87 |
Het Onstein, door mr. A.P. van Schilfgaarde. Met 1 plaat | 117 |
Het Huis de Leegpoel, naar aanleiding van een overdracht in 1728, door Dr. J.C. Maris van Sandelingenambacht. Met 1 plaat | 131 |
De Vryborg te Venlo, door Jan Verzijl | 145 |
Geschiedkundige aanteekeningen van Gerardt Vremdt, notabel burger der stad Culemborg in de tweede helft van de zestiende eeuw, medegedeeld en toegelicht door P.J.W. Beltjes | 149 |
Om en bij het voormalige kasteel te Heumen aan de Maas, door J.G.N. Renaud. Met 13 afbeeldingen en 2 teekeningen. Met een naschrift door H.L. Driessen | 175 |
Vondsten op den Doornenburg, door J.G.N. Renaud. Met 5 afbeeldingen en 1 teekening | 185 |
Grafzerken etc. in de kerk te Bredevoort, beschreven door R.T. Muschart | 189 |
Grafzerken en memoriesteenen in de Nederl. Hervormde Kerk te 's-Heerenberg, beschreven door R.T. Muschart. Met 1 afbeelding | 192 |
Grafzerken en grafmonumenten in de Groote- of St. Stevenskerk te Nymegen, beschreven door R.T. Muschart. Aanvulling. Met 1 afbeelding | 204 |
[pagina 246]
Grafzerken in de Groote- of St. Janskerk te Wageningen, beschreven door R.T. Muschart. Aanvulling. Met 1 afbeelding | 209 |
Eén grafsteen voor twee pastoors inde kerk van Hattem, door Ds. J. van Raalte | 219 |
Boekaankondiging | 222 |
Prospectus | 225 |
Inhoud | 245 |
BLADVULLINGEN.
Doesburg in de jaren 1672-1674. Met 1 afbeelding | 61 |
De Raden of Hoven van Karel den Stouten in Gelderland. Een aanvulling | 116 |
Branden te Doesburg | 173 |
De grafzerken in de St. Gangulphuskerk te Huissen | 203 |