[Nummer 1]
Woord Vooraf
Toen in 1969 de Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap en de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden samengingen in de Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden werd besloten de in zekere zin eerste jaargang te nummeren als deel 83, daarmee de nummering van de oude BMHG volgend. Dientengevolge is de huidige aflevering van de BMGN de eerste van deel 100. Ter gelegenheid van dit, toegegeven enigszins aanvechtbare, jubileum zal een der volgende afleveringen van deze jaargang een bijzonder nummer zijn, gewijd aan de bijdragen van buitenlanders aan de geschiedschrijving der Nederlanden.
Bij toeval is dit deel 100 ook de jaargang waarin enige vernieuwingen in de BMGN worden ingevoerd. De eerste betreft de bibliografische informatie. Het zal ook de lezer niet ontgaan zijn, dat de tijdsduur die verstrijkt tussen de verschijning van een publikatie en de recensie of kroniekaankondiging daarvan in de BMGN aanzienlijk is en de neiging vertoont groter te worden. De oorzaak hiervan is vanzelfsprekend de grote en nog altijd groeiende voorraad kopij. Pogingen de achterstand in te lopen door meer bladzijden voor recensies en kroniek beschikbaar te stellen leverden onvoldoende resultaat op. Zonder ingrijpender maatregelen is het probleem niet op te lossen. De redactie heeft daarom het volgende besloten:
1. De selectie van boeken voor de recensierubriek wordt verscherpt en de controle op de omvang van de ingediende recensies wordt strenger. Als maxima voor de omvang gelden voortaan 700 en 1000 woorden. Daarnaast blijft de mogelijkheid bestaan van afzonderlijke recensie-artikelen, indien naar het oordeel van de redactie het wetenschappelijk belang van een publikatie of reeks publikaties daartoe voldoende aanleiding vormt.
2. In de kroniek wordt een splitsing aangebracht tussen enerzijds boeken (en bij uitzondering artikelen) die in maximaal 350 woorden worden aangekondigd en van een kort waarderend/recenserend oordeel worden voorzien en anderzijds een lijst van titels met daaronder in kleine nootletter een bondige weergave van de inhoud zonder zo'n oordeel (maximaal 100 woorden). In deze lijst worden in beginsel opgenomen (uitzonderingen op grond van het belang van sommige publikaties zijn mogelijk): artikelen uit tijdschriften en jaarboeken, regionale publikaties, tentoonstellingscatalogi, inventarissen/repertoria en ‘grijze’ literatuur. Volledigheidshalve zij opgemerkt dat ook in deze kronieklijst geen volledigheid wordt nagestreefd. Daarvoor ontbreekt om te beginnen de ruimte en daarvoor bestaan voorts andere bibliografische hulpmiddelen.
De tweede vernieuwing is de introductie van een debatrubriek. Het is de redactie opgevallen, dat van een historisch-wetenschappelijk debat op niveau in de Nederlanden maar zelden sprake is. Zonder nu onnodige of geforceerde discussies te willen uitlokken lijkt het de redactie juist met enige nadruk de mogelijkheid te