leveren ‘toegelicht met tabellen, kaarten, berekeningen, modellen, tablo's en diagrammen’? (Geschiedenis tussen structuur en evenement, blz. 23) Over de juistheid van deze visie heerste toen al twijfel; hij is blijkbaar niet afgenomen.
Het zou dwaas zijn uit het misschien toevallige woordgebruik in ons programma en uit de misschien onrepresentatieve uitspraken op een ongetwijfeld onrepresentatief congres de vergaande conclusie te trekken dat we al weer in een nieuwe fase in ons vak zijn aangekomen. Mijn opmerking is alleen bedoeld als een inleiding tot een korte beschouwing over de aard van de beweging die onze wetenschap de laatste tientallen jaren meemaakt. Historici van mijn generatie zijn er sinds hun studietijd aan gewend dat zij om de paar jaar sommigen van hun collega's tot revolutionairen zien worden. Hoeveel revoluties zijn er sinds 1945 in de geschiedenis afgekondigd? Nu zal iedereen die om zo te zeggen van jongs af aan aan dit soort pronunciamento's is gewend, op den duur de neiging gaan voelen zich er niet al te zeer meer over op te winden. Hij zal zonder twijfel met de grootst mogelijke belangstelling kennis nemen van het nieuwe dat wordt aangeboden maar aarzelen of hij het moet beschouwen als een dramatische omkering van onderzoeksmethoden en onderzoeksresultaten. Hij zal in de loop der jaren waarschijnlijk de indruk hebben opgebouwd - of die indruk juist is, laat ik in het midden - dat het, gegeven de zeer tegenstrijdige inzichten over wat de crisis van de geschiedwetenschap heet en gegeven de tegenstrijdigheid van de vele revolutionaire programma's die naar aanleiding van deze zogenaamde crisis werden opgesteld, zowel met de crisis als met de revoluties nogal meevalt. Er is de laatste 35 jaar in ons vak natuurlijk geweldig veel gebeurd; het is echter bepaald niet onherkenbaar veranderd. Wat de mensen op het Internationaal Congres van 1980 elkaar vertelden verschilde voor een deel zonder twijfel van wat zij op dat van 1950 tegen elkaar zeiden maar veel ervan zou ook in 1950 binnen het bevattingsvermogen van de deelnemers hebben gelegen, behalve waarschijnlijk de gespecialiseerde vaktaal of tekentaal van vooral econometrici die toen, in dat
tijdvak van voor de hegemonie der computers, misschien ook nog niet in moderne formules was uitgewerkt en trouwens ook nu voor velen van ons onverstaanbaar is.
De vraag die ik wil stellen zonder enige hoop haar bevredigend te kunnen beantwoorden is deze: bestaat er eigenlijk op empirische of theoretische gronden enige reden te menen dat onze wetenschap ooit een werkelijk revolutionaire wending of vernieuwing heeft meegemaakt of zal meemaken, ooit, om het zo te zeggen, een paradigmawisseling heeft gekend of zal kennen? Het is zonder twijfel herhaaldelijk beweerd dat een dergelijk verschijnsel zich heeft voorgedaan. We hoeven maar te denken aan de visie van Meinecke op de opkomst van het historisme omstreeks 1800 - volgens hem immers een van de grootste geestelijke revoluties die het Europese denken heeft gekend en na de protestantse hervorming de grootste daad van de Duitse geest - wij hoeven daaraan maar te denken om in te zien dat ook de geschiedwetenschap soms wordt verondersteld een of andere copernicaanse wending te hebben beleefd. Aan de andere kant is er, ook in de BMGN (XCI, 1976, blz. 91), al eens op gewezen dat het onverstandig zou zijn de terminologie van Kuhn in ons vak in te voeren omdat deze op de natuurwetenschap betrekking heeft en omdat in ons verband begrippen als ‘paradigma’ en ‘paradigmawisseling’ en ‘normal science’ eenvoudig geen zin hebben. Ik hoed me er echter voor hier verder op in te gaan. Ik wil liever even peinzen over een element van meer personele aard.
Het valt me steeds weer op dat wij, als wij de geschiedenis van de geschiedwetenschap bestuderen en dat met respect en bewondering doen, desalniettemin geen figuren schijnen te vinden die er zo centraal in staan als in de natuurwetenschappen Newton of Einstein, in de sociologie Comte of Max Weber, in de theologie Thomas van Aquino of Karl Barth. Ik bedoel dit een klein beetje ernstiger dan het lijkt. Dit is namelijk niet het simpele spelletje