Biekorf. Jaargang 109
(2009)– [tijdschrift] Biekorf– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 34]
| |
Leopold I in Ieper?
| |
[pagina 35]
| |
Het Veurnse stadsbestuur moest zich overigens geen zorgen maken. In de historische literatuur heeft de route langs Ieper niet lang stand gehouden. Zo wordt de juiste reisweg, van Calais over Duinkerke naar Veurne en dan langs Gistel naar Oostende, onder meer verhaald in de studies over de koning door leraar-advocaat Nestor Considérant, of door de historicus Théodore Juste, wat later die eeuwGa naar voetnoot(4). Wat evenwel niet belette dat de route over Ieper nu en dan nog eens aangehaald werd, soms verward, omdat de auteur het met die tegenstrijdige verhalen ook niet meer wist. Zo publiceerde ene Willems een overzicht van de openbare plechtigheden onder Leopold I, en daarbij luidt het dat de nieuwe vorst aankwam ‘langs West-Vlaanderen, over onze grenzen en zijn tocht van Veurne tot Brussel was eene aanhoudende, zegepralende feestviering’, hoewel hij hierin dan toch ook weer Ieper moest betrekkenGa naar voetnoot(5).
Dat Leopold I langs Veurne België betreden heeft, staat buiten kijf. De diverse kranten uit die periode, eigen briefwisseling van de koning met zijn zus Sophie, het verslag van de Franse generaal Belliard die de vorst tot de Frans-Belgische grens vergezelde, de reeds vermelde verslagen van Huyttens, er is zonder meer een eigentijdse eenstemmigheid over de juiste reisroute langs Veurne. Meer nog, in diezelfde teksten wordt ook telkens duidelijk gespecificeerd dat de koetsen van Duinkerke naar Adinkerke de weg langs het strand volgden, want bij ebbe was dat zonder meer de beste reisweg. Voor dat laatste zijn er trouwens diverse reisverslagen uit die periode, die dit bevestigenGa naar voetnoot(6), terwijl het Mathematisch Model Noordzee berekend heeft dat het op 17 juli 1831 even voor de middag inderdaad laag tij was... Vandaar dat het zo opmerkelijk is dat die concrete reisweg tot recent nog vooral lokaal het voorwerp van discussie wasGa naar voetnoot(7), of dat ook het bekende vissersverhaal van Pieter Blondé, die als 17-jarige met enkele andere vissers de prins en zijn gevolg op hun schouders vanuit bootjes door het water naar het strand gedragen zou hebben, nu en dan nog eens de kop | |
[pagina 36]
| |
opsteekt. Wellicht is dit één van de sterke verhalen die de vissers tussen pot en pint aan een gretig verhoor opdisten, maar correct is het allerminstGa naar voetnoot(8).
Heeft Ieper zelf ooit geclaimd dat het Leopold I in 1831 ontvangen had? Wellicht wist de stad wel beter. De lokale Le propagateur. Journal d'Ypres volgde er immers zoals alle kranten de actualiteit op de voet. Op 16 juli wist het blad te vertellen dat de vorst daags nadien in Frankrijk zou toekomen en in Oostende zou overnachten. En op 23 juli bracht de krant dan een rapportage, waarin we lezen: ‘Le voyage de Dunkerque à Furnes s'est fait le long de la mer, par la plage. A Furnes, un déjeûner a été offert par les autorités de cette ville’. Met dus toch een kleine onnauwkeurigheid inzake de maaltijd, die grotendeels op kosten van kolonel van de Burgerwacht Louis Ollevier aangeboden werd, maar zonder enige vermelding van Ieper.
En dat is terecht: Ieper hield zich aanvankelijk wat afzijdig, alsof de stad de komst van de nieuwe vorst niet erg betrouwde. Dat blijkt uit een lezersbrief vanuit die stad aan de Gentse krant Journal des Flandres, die een dag later, op 21 juli 1831, gepubliceerd werd. Daarin wordt beschreven hoe de stedelijke overheid ‘a envoyé un exprès à Furnes, pour nous assurer de l'arrivée en Belgique de notre nouveau souverain. A 4 heures de l'après-midi l'exprès est rentré en ville, annonçant qu'il avoit vu arriver Léopold Ier, notre souverain chéri. Au même instant la régence fit annoncer par le carillon et le son de toutes les cloches de la ville que notre roi étoit parmi nous...’. Pas na het verslag van die ooggetuige, 's nachts al, vertrok een stedelijke afvaardiging spoorslags naar Brugge om aldaar daags nadien de nieuwe vorst te begroeten. Als de Kattenstad dus bij de inkomst van Leopold in België één iets deed, dan was het wel... de kat uit de boom kijken.
Jan Van Acker |
|