Wedstrijden in schoonschrift
Benevens toneelopvoeringen, declamatie, dichtwedstrijden en dergelijke literaire kundigheden, hebben sommige Kamers van Retorica in de Franse en de Hollandse Tijd ook nog andere wedstrijden georganiseerd. Zo kwam het soms voor dat er competities in paleografie (vlot lezen van oud geschrift) en kalligrafie (schoonschrift) op het programma stonden.
In 1823 was er in Gent bij de Fonteinisten een wedstrijd waar ook de laureaten in schoonschrift gelauwerd werden. Nog in 1828 richtte de Kamer van Eeklo een grote wedstrijd in waar eveneens transcriptie van oud schrift en schoonschrift met prijzen werden bedacht. J. Huyghebaert heeft destijds in Biekorf (Oud geschrift lezen om prijs, jg. 1994, blz. 352-354) enkele voorbeelden van deze rederijkersbedrijvigheid in de kijker gezet.
Ook in Oudenaarde komen zulke wedstrijden voor. In 1814, onmiddellijk na de nederlaag van Napoleon, richtte de Oudenaardse Kamer van Retorica een luisterrijk beschrijf in, waar er eenen prijs te winnen was voor het schoonste geschrift. D'heer De Schrijver uit Gent, die ook een dichtstuk ingezonden had, won deze prijs. Op 8 september 1822 richtte dezelfde gilde opnieuw een beschrijf in. Nu moesten er twee prijsvragen beantwoord worden, één in verzen en één in proza. Voorders wierden gegeven eenige prijzen voor de declamatie en de schrijfkunde. De Gentenaar B. Quanonne kaapte de prijs voor de schrijfkonst weg (Handschrift B. De Rantere, ed. 1973, blz. 190 en 232-233).
Tot hiertoe zijn het enkel Oostvlamingen (Gentenaars) waarvan bekend is dat zij prijzen in schoonschrift behaalden. Werden er in West-Vlaanderen ooit bij onze rederijkers prijzen voor schoonschrift uitgereikt? En kwam dit vóór de Franse en na de Hollandse Tijd nog voor?
L.V.A.