China in Brugge tijdens de 18de en 19de eeuw.
‘Veelvuldige Chineesche Gezichten’ is de titel van de tentoonstelling die - gecoördineerd door het Brugse stadsarchief met Jan D'hondt als curator - de Brugse bijdrage vormde voor de Open Monumentendagen die in 2006 Import - Export als onderwerp hadden. Voor de mooie creatieve opstelling had men de ingenieuze gedachte gehad het geheel een exotisch tintje te geven door een sfeervol gebruik te maken van bamboestokken.
Er werd gewerkt rond drie thema's. Vooreerst de handel met China door de Oostendse Compagnie (1722-1735) en de belangrijke rol daarin gespeeld door de Brugse handelaars, o.a. Mary Anne van Outryve, en door Ierse Bruggelingen. I.v.m. dit onderwerp kunnen we nog verwijzen naar de tentoonstelling te Oostende in 2002 en het bijhorende boek van Jan Parmentier. En voor hen die ijveren voor de bewaring van het tastbare verleden van Brugge, blijft het slopen in 1960-1961 van het grootste gedeelte van de 18de-eeuwse pakhuizen aan de Handelskom - een indrukwekkende getuigenis van de vroegere Brugse zeeactiviteiten - een jammerlijke gebeurtenis.
Door die handel met China ontstond er belangstelling voor dit land, zijn bewoners, hun levenswijze (thee) en hun kunstwerken (beeldjes, porselein). Dit alles vond o.m. zijn neerslag in het inrichten van Chinese interieurs, het gebruik van Chinees behangpapier en de imitaties ervan op doek en papier. Ook het verzamelen van Chinese kunstvoorwerpen was een gevolg van die belangstelling. De bekendste verzamelaar te Brugge was ongetwijfeld Jozef van Huerne (1752-1844) die een grote verzameling Chinese exotica, Chinaboeken en een Oosters Album bezat. Dit laatste bevat niet enkel 8 authentieke Chinese tekeningen, maar eveneens tekeningen van Chinese taferelen door Brugse kunstenaars, waarvan 15 door P. Ledoulx, 32 door K. Verbrugge en 1 door A. Steyaert. De door het ‘Genootschap voor Geschiedenis te Brugge’ aangekondigde studie van dit album door Annelies Dobbelaere belooft dan ook een belangrijke uitgave te worden (voorzien voor 2007).
Bij de tentoonstelling hoort een kleine, maar zeer mooi geïllustreerde publicatie (48 blz.) met bijdragen over de Chinahandel, van Huerne en zijn album, Chinaboeken in 18de-eeuwse Brugse bibliotheken, Chinoiserieën in Brugse huizen, e.a.
L.D.