Biekorf. Jaargang 106
(2006)– [tijdschrift] Biekorf– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 316]
| |
Brugse beeldsnijders tijdens de 17de en 18de eeuw.
| |
[pagina 317]
| |
wijzen naar het Laatste Oordeel, zoals ook de twee engelen onder de kuip.
Elke leuning van de dubbele trap zou worden versierd met bladwerk waartussen een medaillon en twee engeltjes (‘..., dewelcke beyde [trappen] sullen hebben eene feuliage met eene medalie ende twee kindekens aan ider gegarniert,...’). De voorziene medaillons zijn echter achtergebleven.
Op de voorkant van de kroonlijst van het klankbord was een medaillon met de figuur van Onze-Lieve-Vrouw voorzien, vastgehouden door twee engeltjes; ernaast, aan weerszijden, een arend en aan de achterzijde een medaillon met festoenen (‘.., ende daerop van vooren een Lieve-Vrauwenbeelt in eene medalie, die gehauden wordt van twee engelkens; gelijck op de hoecken tusschen de medalien sai moeten wesen eenen arent aen de zijden, ende van achter oock eene medalie met eenigh bijciraet tzij palmtacken festonnen’.). Ook dat is uiteindelijk achterwege gebleven en op het klankbord zijn er nu engeltjes die een kruis oprichten.
De aanbesteders houden zich het recht voor één, twee of drie ‘meesters, kennisse hebbende van predickstoelen te maecken’ te laten oordelen of de preekstoel gemaakt is volgens de gestelde voorwaarden en naar de regels van de kunst. Als dit onderzoek nodig wordt geacht, zal dit gebeuren in de Halle te Brugge ‘alwaer deselve sal staen in staet en forme capabel om over te nemen,..’.
In de overeengekomen kostprijs van 320 lb. gr. courant zijn het nodige hout en ijzer, door Pulinx te leveren, inbegrepen, evenals het opstellen van het meubel in de kerk, maar niet het vervoer van Brugge naar Watervliet dat ten laste van het kerkbestuur valt.
Volgens het contract, opgesteld op 12 december 1723, moet de preekstoel geleverd worden binnen de twee jaar. Aangezien de preekstoel 1726 gedateerd is (afb. blz. 110), kan men stellen dat de leveringstermijn gehaald werd. Toen Pulinx een jaar later, op 2 juli 1727 een contract afsloot voor het beeldhouwen van een nieuwe kansel in de Sint-Walburgakerk te Veurne, kreeg hij veel minder tijd om zijn werk af te maken, nl. nog geen jaar, want het meubel moest in de kerk opgesteld zijn tegen mei 1728Ga naar voetnoot(91). De korte leveringstermijn en het grote prijsverschil - 104 lb. gr. in Veurne tegen 320 lb. gr. in Watervliet - kunnen, althans gedeeltelijk, te wijten zijn aan het feit dat de predikstoel te Veurne maar een enkele trap heeft, wat uiteraard veel minder beeldhouwwerk met zich meebracht. Luc Devliegher |
|