Brouwerij De Leeuw in Aartrijke
Het gemeentebestuur van Zedelgem kocht jaren geleden de vervallen brouwerij De Leeuw in Aartrijke aan. Dit beschermd gebouw (besluit van 3 oktober 1997) kreeg na grondige restauratie een nieuwe bestemming: gemeentearchief, lokaal erfgoedhuis, culturele ontmoetingsplaats en administratief centrum van de deelgemeente Aartrijke.
De oude brouwerij De Leeuw, opgericht in 1871, maar met roots die enkele generaties dieper in het verleden reiken, kende drie brouwersfamilies (Vandewalle, Nevejan en Depuydt), maar in 1916 eisten de Duitsers de koperen brouwketels op. Precies in die tijden was er een concentratie en een schaalvergroting aan de gang in de brouwerijindustrie. De Aartrijkse brouwers stopten ermee en werden bier- en drankhandelaars. Het gebouw begon te verkrotten.
De redding van dit merkwaardig stuk industriële archeologie kostte veel geld en duurde lang, te lang. Maar het resultaat mag gezien worden. Het werd een pareltje.
Naar aanleiding van de restauratie schreef Johan Braet, archivaris van de gemeente Zedelgem, een gedenkboek over de geschiedenis van deze instelling. Dit verhaal is een model geworden voor al wie de heropleving van een modern industriegebouw aanvat. Uiterst gedetailleerd en toch geplaatst in een meer algemeen kader, wordt de historie geschetst van het gebouw, van de drie brouwersfamilies, de productie van het bier, enz. Zo eventjes 256 voetnoten en 156 illustraties begeleiden de tekst en maken dat dit werk meer dan gewone interesse opwekt bij de lezer. De typografische lay-out is perfect. Het gemeentebestuur met schepen Arnou, de archivaris en iedereen die aan de realisatie van dit project meewerkte, verdienen alle lof. Wij wensen dat bij iedere restauratie een dergelijke studie moge verschijnen. Aanbevolen.
A.B.
J. Braet, Geschiedenis van de brouwerij De Leeuw in Aartrijke, Zedelgem 2006, 138 blz., ill. meestal in kleur, 8 euro (te bestellen gemeentebestuur van Zedelgem).