Poperings lied in Eernegemse meisjesschool
In het artikel ‘Een lied uit de meisjesschool van Eernegem’ in Biekorf juni 2006, p. 185-191 citeerde L. Van Acker uit een oud handgeschreven liedboek een liedje dat door iemand werd genoteerd die tot 1893 in de Eernegemse meisjesschool zat. Een variante van dit lied vond hij terug in het ‘Iepersch Oud-Liedboek’ van A. Blyau en M. Tasseel, die het omstreeks 1890-1900 optekenden uit de mond van mevrouw Ingelaere in de kantwerkschool van Poperinge.
‘Het is niet uitgesloten dat er ergens een verband moet gelegd worden tussen het kantwerkersschooltje uit Poperinge en het feit dat er in 1890-92 in de lagere meisjesschool van Eernegem een kantwerkersdeuntje aangeleerd werd dat bijna hetzelfde was als in Poperinge’, besloot de auteur. En inderdaad, dat verband was er, maar liep niet via oud-Eernegemnaar Medard Verkest, zoals de auteur schijnt te suggereren.
Die band was vermoedelijk een zuster-onderwijzeres die van Poperinge afkomstig was. Odile Trausch werd immers in Poperinge geboren op 10 maart 1852. Zij behaalde haar diploma in de normaalschool van St.-Andreas in Brugge op 2 september 1873 en kon meteen onder de naam van zuster Marguerite als hulponderwijzeres in de Eernegemse meisjesschool aan de slag. Zij was er de eerste onderwijzeres die een diploma in een normaalschool behaalde.
Na het overlijden van de vorige directrice, Octavie Beels (zuster Augustine), werd zij in juli 1874 de nieuwe directrice. In die hoedanigheid zorgde ze op 15 september 1874 al meteen voor de aanneming van haar school. Zuster Marguerite bleef in de school, die aanvankelijk bestond uit drie graadsklassen met elk meer dan 100 leerlingen, les geven. Ook nog in de jaren 1890-1893 was ze de onderwijzeres van de derde graad, waar de liedboekschrijfster vermoedelijk het liedje leerde.
Zuster Marguerite, die op 1 januari 1906 directrice zonder klas werd, bleef tot aan haar overlijden op 15 februari 1921 de school leiden. Zij had er toen een carrière van bijna een halve eeuw in de Eernegemse meisjesschool op zitten.
Koenraad Vandenbussche