Zaligen en heiligen in Terwaan en Ieper
In Biekorf 2002 kwam het onderwerp twee keer ter sprake: eerst in een tekst van L. Van Acker die eigenlijk aandacht vroeg voor Tableaux Sacrez de la Gaule Belgique van G. Gazet, 1610 en een tweede keer een tekst van G. Houwen die beide bisdommen en hun rijkdom aan vereerde heiligen uitstalde tot 1776.
In feite is het belangrijk op het archief van het Brugse Bisdom het Cartularium van Terwaan A (Y 3, fol. 131v-132) opnieuw na te lezen én op de folia achterin, het Calendarium om een nog immenser pakket aan heiligen en vieringen bij mekaar te hebben, en zo de cirkel geheel rond te krijgen.
Het Calendarium poneert niet minder dan 121 feestdagen, 14de eeuw al, doch daarin ontbreken dan wel de hoogdagen voor Amandus, Bertinus, Nichasius van wie men, in het overzicht uit 1283 wel relieken bezat, naast Margareta. In haar kapel was de gehele oogst neergezet: de gordel en hoofdhaar van de maagd Maria, het vingerkootje van Margareta, hout van het Kruis, een langszijde van Blasius, relicten van Eligius, Nichasius, Amandus: een arm van Bertinus, een arm en het hoofd van Maximus, een arm van de abdis Bertha en het gehele lichaam van Hunfridus, bisschop van Terwaan 856-870 (Zie reeds Biekorf 1989, 169).
Bij de 121 feestdagen, rood aangegeven in het Calendarium, zijn 16 aposteldagen, naast 2 voor de Doper en één voor Magdalena; 6 Mariafeesten, 2 keer feest voor Agnes, een feest voor Walburga, Katharina, voor de H. Lodewijk, Charlemagne, St.-Maarten in de winter en ook 3 mei, inventio crucis, en Donaas in oktober, St.-Omer op 9 september. Een weelde gelijk aan die van St.-Donaas in Brugge.
A. Dewitte