Uit de papieren van Romain Depuydt
Papieren en mondelinge overlevering uit de tijd van Napoleon worden zeldzaam en worden best eens en voor altijd gedrukt en uitgegeven.
Romain Depuydt, een krasse negentiger uit Roesbrugge, bezit nog enkele waardevolle en suggestieve getuigenissen van de hand van een verre voorvader van hem, Ignatius Verbrigghe uit Westvleteren, die als korporaal in het 44ste régiment de ligne, onder Napoleon gevochten heeft in de veldtochten in Spanje en één en ander in een notaboekje neerschreef.
Verbrigghe schrijft: Berselona (=Barcelona) dezen 14 Meije 1814 ik hebbe die geschreven als ik op het foor van Monswijk (?) was, en ik laete Ul. weten dan den vrede gekomen is en de stadt van Berselona in Spagnien den 26 april 1814. En die dit heeft geschreven, de naeme is in de penne gebleven. Op 20 april 1814 had Napoleon inderdaad troonsafstand gedaan. Het duurde echter nog een hele tijd vooraleer zijn soldaten in Spanje de terugreis naar huis mochten aanvatten.
Pas op 28 mei daarna werd de terugtocht begonnen. Wij zijn vertrokken uyt Berselona den 28 meye 1814. En ik laat ul. Weten als ik myn fusikke, mijn aubeiren (?), mijn saber (= sabel) af gegeven hebben den 6 junius 1814 in de stadt Perpijan. We hebben onse congé gehadt den 9 junius 1814.
Op de tocht naar huis noteerde Verbrigghe ook de Franse lokaliteiten waar hij passeerde, maar de fonetische schrijfwijze van al die vreemde plaatsnamen, die in Vlaamse oren wel anders klinken dan de correcte spelling, zijn met moeite te volgen. Uiteindelijk kwam de troep in Gent terecht, van waaruit iedereen naar huis reisde. Soldaat Verbrigghe kwam, na een afwezigheid van zeven jaar (!) terug. Hij was vertrokken in 1807. De terugreis duurde lang en werd afgedaan in dagmarsen. Zo waren ze pas vertrokken uyt Lion den 19 junius 1814.
Of korporaal Verbrigghe een overtuigd Napoleonist was, weten we niet, maar toch hield deze man enkele liederen bij, o.m. den Profundus van Napoleon Bonaparte, De weeklagt van Napoleon, enz. Ook andere volksliederen waren in zijn bezit, zoals De uyttersten wille van Jacobus Lerberghe, enz. Allemaal volksliederen die een onderzoek en een studie waard zijn.
Hij huwde met Anna Huyghe, kreeg vijf kinderen en onder zijn vele afstammelingen tellen we Romain Depuydt, wiens moeder Elisa Depuydt een achterkleinkind was van onze Napoleonist, die de schamele relicten van zijn verre voorvader uit de Napoleontisch-Spaanse veldtocht als een relikwie bijhoudt en zo vriendelijk was ze aan de lezers van Biekorf mee te delen.
L.V.A.