Nog eens Zannekin
Naar aanleiding van het zesde lustrum van de Marnixring-Veurne, die zijn naam ontleende aan de Vlaamse strijder Zannekin, heeft deze vereniging een Zannekin-brochure uitgegeven. Zannekin en de slag van Kassel (1328) zijn reeds meer dan eens, te beginnen met het werk van H. Pirenne, het voorwerp geweest van geleerde historische studies. De concrete gegevens over de persoon van Niklaas Zannekin zijn echter uiterst schaars. Over de gebeurtenissen omtrent 1328 is er meer te achterhalen en werd er ook al meer dan één studie gepubliceerd. In die jaren kwamen er immers in heel West-Europa boerenopstanden voor en het optreden van onze Zannekin kadert ongetwijfeld in dit brede tijdsverschijnsel.
De brochure die voor ons ligt bundelt enkele afzonderlijke opstellen. Vooral de uitgebreide genealogie van de Veurnse patriciërsfamilie Zannequin wordt hier uiteengezet in het licht van een eventuele afstamming van Niklaas Zannekin uit 1328 (Jan Van Acker), maar een aansluiting van beiden kon niet gegeven worden. Etymologisch wordt de naam Zannekin uitgelegd (Wilfried Beele). Wordt ook behandeld de iconografie van Zannekin, die eigenlijk maar dateert uit de romantische 19de eeuw (Philip Vindevogel). De veldslagen van Kortrijk uit 1302 en Kassel 1328 worden hier kort samengevat en vergeleken met mekaar (Philip Despriet). Tenslotte wordt zelfs het landschap uit Lampernisse en omgeving morfologisch en historisch nader toegelicht (Godfried Vandenberghe en Marc Becuwe). Als toemaatje krijgen we nog een uiteenzetting over het Kerelslied uit het bekende handschrift van Gruuthuse (Patrick Vanleene).
Alles bij mekaar het lezen waard en verhelderend genoeg om de omgeving, het geografisch en het tijdsmilieu van de held van 1328 nader te situeren. Maar over Zannekin zelf kon deze verzorgde publicatie, spijtig genoeg, niets nieuws meedelen.
A.B.
Nicolaas Zannekin, herenboer en opstandenleider, Veurne 2004, 50 blz. ill.