De devotie tot Sint-Jozef in Ieper
Sint-Jozef is een laatkomer in de volksdevotie tot Gods lieve heiligen. In oudere tijden was hij bij ons maar bekend en populair in enkele steden, zoals o.m. in Brugge.
In 1484 werd hij in Sint-Donaas gevierd. Maar dat was die ene zwaluw die de lente niet maakt. Zelfs de Brugse timmerlieden hadden aanvankelijk Onze-Lieve-Vrouw als patrones. Pas in 1655 werd er in Brugge een altaar onder zijn aanroeping ingewijd. En de instelling van een confrerie van Sint-Jozef gebeurde maar ca. 1660. Bij de paters discalsen in Brugge werd er in 1683 een Sint-Jozefsconfrerie opgericht (M. English, in Parochieblad van Brugge, 16 april 1961).
Ongeveer gelijktijdig werd er in Ieper door bisschop Van Halmale in 1675 een aanvang gemaakt met de devotie tot de voedstervader van Jezus. Kroniekschrijver Ramaut verhaalt dit in deze bewoordingen: anno 1675 op den 19 maerte, wiert door last van den bisschop van Ijper, ingestelt voor de eerste reijse den feestdag van den h. Joseph, die men moest vieren voor h(eijligh)dag, alsmede gedaen wiert een generaele processie (Hs. in Stadsbibliotheek Ieper).
Mgr. Felix de Wavrans, een verre opvolger van Van Halmale op de bisschopszetel in Ieper, heeft echter deze verplichte ‘mesdag’, samen met nog andere kerkelijke feesten, afgeschaft in 1771 (R. Herpelinck, Het bisdom Ieper 1762-1789, Ieper 1991, blz. 142).
Maar intussen was de verering tot Sint-Jozef in Ieper zo toegenomen dat juffrouw Margriet Bonaert (+ 1780) van keizerin Maria-Theresia in 1777 vergunning kreeg om in haar stad een school voor 30 à 40 arme kinderen te stichten onder de bescherming van de heilige Jozef (A. Bonaert, Histoire de la famille Bonaert, in: Tabl. des Flandres, Rec. 1, blz. 65-66).
Toevallig was in die tijden de eredienst tot Sint-Judocus (Joos) aan het vervallen en het kwam meer dan eens voor dat kinders die als Joos gedoopt waren, later in het overlijdensregister genoteerd staan als Joseph.
De eredienst tot Sint-Jozef ging in stijgende lijn en in de 19de eeuw en ook nog nadien komt de naamgeving Jozef zeer veel voor.
L.V.A.