Flandria Maritima
Flandria Maritima, een nieuw tijdschrift! Geen gewoon tijdschrift in de reeds lange rij historische publicaties. Deze maal een tijdschrift, van start gegaan in het kader van het Europees programma Interreg II, met financiële en morele steun van de Europese instellingen, met de bedoeling de integratie van achtergebleven gebieden te stimuleren en over de landsgrenzen heen belangstelling op te wekken voor mekaars verleden. Een verleden dat, zowel aan Franse als aan onze zijde van de grens, eeuwen lang hetzelfde was en parallel verliep.
Het eerste nummer van Flandria maritima verscheen in twee identieke, maar afzonderlijke exemplaren, het ene uitsluitend en eentalig in het Frans, het andere helemaal in het Nederlands. Met dezelfde teksten dus, maar vertaald in de andere taal dan die waarin ze opgesteld waren. Vier oorspronkelijk franstalige en twee originele Nederlandse teksten. Deze bijdragen zijn beknopt samengevat:
Jacques Thiebaut (professor emeritus universiteit Rijsel III) De hallenkerken in maritiem Frans-Vlaanderen en hun plaats in de middeleeuwse kerkbouw. Tot hiertoe werd algemeen aanvaard dat de zogeheten hallenkerk in Frans-Vlaanderen typisch was voor deze streek, namelijk zijbeuken en een schip van dezelfde hoogte. De auteur schrijft dat dit type kerk eigenlijk een veel grotere verspreiding kent. De eeuw van deze constructies situeert zich in de middeleeuwen. De kerken van Oudenaarde en Damme stonden model en werden vaak gekopieerd.
Christelle Lagatie (Technisch medewerkster bij G.R.A.A.L.) Sporen van middeleeuwse en postmiddeleeuwse ambachtelijke activiteiten te Hondschote. De ontdekking van een afvalput te Hondschote gaf aanleiding tot een archeologisch bodemonderzoek. Middeleeuwse en postmiddeleeuwse vondsten worden besproken. Vooral belangrijk inzake de pottenbakkerij in Hondschote.
Jean-Marc Joan (Departement Geografie, Université du Littoral Côte d'Opale) Duinkerke-Zeebrugge: verschil, complementariteit of concurrentie? De havens van Duinkerke en Zeebrugge verschillen grondig van mekaar, naar ouderdom en ontwikkeling. In beide gevallen echter heeft de overheid hun ontwikkeling sterk gestimuleerd. De laatste tijd springt Zeebrugge vooruit en benadert de omvang en de betekenis van Duinkerke. Deze studie is meer economisch dan historisch.
Stéphane Curveiller (Maître de conférences in de geschiedenis van de middeleeuwen aan de Universiteit van Artois) De dialectiek van binnen en buiten: het voorbeeld van de middeleeuwse ‘kleine staten’ in maritiem Vlaanderen. Het onderzoek spitst zich toe op Sint-Winoksbergen, Veurne, Duinkerke en Nieuwpoort. Onderzocht wordt, stad voor stad, naar haar eigen oorsprong en structuur. Elk op hun eigen manier zijn deze kleine steden verbonden met hun hinterland, dat het onmiddellijk achterliggend plat-