Het dialect van Deerlijk
In dezelfde reeks, uitgegeven door de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, waarin ook de werken van N. Bakker over het Bastaardwoordenboek van Gezelle en van R.F. Lissens over de Spectateur Belge verschenen zijn (zie Biekorf 2001, blz. 90), wordt ons thans een uitzonderlijk boek aangeboden.
Het betreft een uitgebreid empirisch onderzoek over het dialect in de gemeente Deerlijk, een doctoraatsscript op een socio-dialectische studie.
Het geval Deerlijk is vooral belangwekkend omdat deze gemeente geografisch ligt op de grens van twee wel afgescheiden dialectgebieden, nl. het Oost- en het West-Vlaams.
De auteur heeft niet alleen de wederzijdse beïnvloeding van deze twee dialectgebieden onderzocht, maar zij plaatste al deze verschijnselen eveneens in het perspectief van de lokale variant, de dominante dialectvariant en de cultuurtaal. Een indrukwekkend en met zorg samengesteld corpus van taalmateriaal werd aangewend. Tegen de achtergrond van de algemene socio-economische gegevens uit het zuidoosten van de provincie West-Vlaanderen biedt deze studie een buitengewone monografie aan van de vele componenten die sinds decennia meespelen in de taalvorming van West-Vlaanderen.
A.B.
R. VANDEKERKHOVE, Structurele en sociale aspecten van dialectverandering. De dynamiek van het Deerlijkse dialect, Gent, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letterkunde, 2000, 352 blz., ill., 847 fr. (21 Eur).