Goed en goedkoop leven in Ieper 1632
De jaren 1630 waren een goede en goedkope tijd voor onze streken. De oorlogen hadden een tijdje afgedaan; het twaalfjarig bestand had verademing en rust gebracht en in sommige steden werden daarom nieuwe en grootse gebouwen opgetrokken. De vrede bracht zijn vruchten voort.
Zo ook te Ieper, waar een naamloze kroniekschrijver deze goede tijd in de volgende tekst heeft neergeschreven, gezien vanuit de levenssfeer van de gewone man: want het alsdan gulde tyden waeren, soo goetcoop leven als overvloet van neeringhe, want aengaende den ambachtsman, dese konde voor een spaenschen schellynck die seven stuyvers dede, een broodt coopen van drie stuyvers, die ontrent de acht pont swaer woog, een stuck boter ende vyf en twintigh eyeren. Als een werckman voor syn huysgesin of twee huysgesinnen te saemen een koe beeste liet slaeghen, als het roedt ende den huyt verkocht was, het vleesch die koste aen hem 2 à drie stuyvers tpont ende het verckensvleesch eenen stuyver ende alle andere heetwaere naer syn advenante (Univ. Bibl. Gent, Handschr. nr. 616).
Deze tekst werd waarschijnlijk geschreven toen deze goede en rustige jaren, een decennium later, met de invallen van de Fransen en het opnieuw oplaaiende oorlogsgeweld, verdwenen en er weer een onrustige en dure tijd aangebroken was. Maar dat de jaren 1630 goede jaren waren is zeker. Ook elders bestaan zulke getuigenissen en de kroniekschrijvers lieten niet na ook deze goede tijden, tussen de vele rampen en miseries, te beschrijven.
L.V.A.