Cornelius Gailliard etymoloog en toponymist
In zijn beroemde verzameling van Vlaamse grafschriften (ca. 1560) heeft Cornelius Gailliard, de bekende Brugse wapenheraut van keizer Karel V, met grote zorg en zin voor het detail de teksten en de beschrijving weergegeven van graftomben, grafplaten en andere epigrafische monumenten uit onze kerken. Deze aantekeningen werden in 1900 uitgegeven door J. Bethune (Epitaphes et monuments des églises de la Flandre au 16e siècle).
Minder bekend is het evenwel dat de ijverige compilator en genealoog Gailliard zich ook een paar keer op een voor hem minder vertrouwd pad, nl. dit van de toponymie heeft gewaagd.
Varsenare betitelt hij als Wassenaer. Het betreft hier wel Varsenare bij Brugge. De scriptie Wassenaer (met W) van Gailliard, is een vreemde eend onder de tientallen citaten van de gemeentenaam Varsenare (met een V) die K. De Flou bijeenzocht van 1003 tot 1915 (Top. Wdbk., dl. XVI, kol, 91-100). Gailliard staat daar eenzaam en alleen met zijn ‘Wassenaer’!
Een wassenaar is in de heraldiek een maansikkel of wassende maan. Het woord is zeldzaam (niet in WNT!), maar is een vertrouwd begrip in de taal van de wapenkunde (C. Pama, Heraldiek en genealogie, 1969, blz. 325; Elseviers encyclopedie van de heraldiek, 1961, blz. 240). Deze vakterm was zeker niet onbekend aan Gailliard.