Jan Wallot, steenhouwer te Brugge (Vraagw. 1994, blz. 320)
Met Jan Wallot zitten we volop in de controverse van de kunstgeschiedenis. Jan Wallot is niemand minder dan de ontwerper, de architect, van het renaissancistische gebouw van de civiele griffie op de Burg te Brugge. Dit prachtig monument, een der toeristische bezienswaardigheden van de stad Brugge, werd opgericht in 1534-37. Christiaen Sixdeniers, meester metselaar van de stad Brugge, was er de aannemer van. Het stadsbestuur gelastte evenwel Jan Wallot, steenhouwer, met de plannen.
Over Jan Wallot kent men tot op heden zeer weinig concrete gegevens. In 1973 verscheen er een studie over ‘De bouwgeschiedenis van de burgerlijke griffie te Brugge’ door K. Wittevrongel (Hand. Soc. d'Emulation, blz. 186-197). Daar wordt geschreven: de architect was een vreemdeling: Jan Wallot, steenkapper (blz. 187).
De herkomst van Wallot intrigeerde sinds lang in niet geringe mate de kunsthistorici. Zo schrijft Ad. Duclos, in ‘Bruges. Histoire et souvenirs’ (1910): Jean Wallot, dont le nom n'indique pas une origine brugeoise (blz. 314) en: Jean Wallot, dont nous n'avons pas encore établi le domicile (blz. 352).
Dat men van Wallot zelfs geen domicile in Brugge kon aanwijzen is nu opgelost, sinds R.A. Parmentier kon aantonen dat Wallot, zeker in 1552, een woonhuis bezat op de zuidzijde van de Dyver te Brugge, in de nabijheid van de proosdij van Onze-Lieve-Vrouw (Documenten betreffende Brugsche steenhouwers uit de 16de eeuw, 1948, blz. XVII).
In een studie uit 1953 heeft prof. D. Roggen zelfs gemeend Jan Wallot te mogen identificeren met de beroemde Mechelse kunstenaar Jan Mone. Mone leverde wel werk af voor het Brugse stadsbestuur, maar de vermeldingen van Mone en van Wallot zijn uitdrukkelijk anders geformuleerd en laten waarschijnlijk niet toe te besluiten dat het hier om een en dezelfde kunstenaar gaat.
De tekst uit Burburg, waaruit blijkt dat Jean Wallot in 1537 een belangrijke opdracht uitvoerde in de kerk van deze stad, is om twee redenen merkwaardig. Hij bevestigt dat Wallot, die er aangeduid staat als sculpteur à Bruges, in 1537 niet in Mechelen waar wel in Brugge woonde. En ten tweede dat Wallot toen reeds zulke faam had dat hij 100 km. van zijn woonplaats grote en vererende opdrachten toegewezen kreeg.
L.V.A.