Brugse blekers naar Parijs
Brugge was in de Franse Tijd een niet onbelangrijk centrum van textielproductie en er werden dan ook een groot aantal blekerijen geteld. Een opgave van 25 frimaire VI (25 december 1797) geeft 30 blekerijen op binnen Brugge van toiles bazin et serviettes (Rijksarch. Brugge, Fr. Arch., nr. 1.066) en op 16 brumaire XII (8 november 1803) waren er nog onveranderd 30 blekers de toile et defil (Ibid., nr. 2.866).
Op 8 floréal IX (28 april 1801) stuurde de minister van Binnenlandse Zaken te Parijs aan onze prefect een boek over het bleken van linnenlakens à la vapeur. Het voorbeeld werd in deze handleiding uiteengezet van de Parijzenaar citoyen Bourlier, fabricant de sel ammoniac au gros caillou, un des premiers qui ayent réduit en pratique la nouvelle méthode de blanchir par la vapeur.
Bourlier was de man waar naartoe door de prefect van Brugge enkele blekers werden gezonden om de nieuwe methode aan te leren. Brugse blekers zijn zo, door Brugse fabrikanten en door enkele geldschieters naar Parijs gestuurd om bij Bourlier in de leer te gaan. Een van deze Bruggelingen was le citoyen De Busschere, bleker te Brugge (Ibid., nr. 2.909).
Wij weten niet welk resultaat het experiment heeft opgeleverd. Het getuigt in alle geval dat de Brugse blekerij in die jaren belangrijk was en open stond voor nieuwe ideeën en nieuwe methodes.
L.V.A.