Spaansgezinde Ieperlingen in 1680
Op 30 juli 1680 bezocht koning Lodewijk XIV, samen met de koningin en een groot gevolg, zijn veroverde stad Ieper. Na een zware belegering was de stad in 1678 in zijn macht gevallen. Het was de gewoonte dat een vorst bij bezoeken aan een veroverde stad sommige gunsten toestond, om zijn nieuwe onderhorigen te winnen voor zijn politiek. Maar in Ieper botste hij op een muur van vijandigheid en koele afstandelijkheid. Ieper was spaansgezind gebleven en de veroveraar wist dit zeer goed. Le roi soleil vertrok in alle stilte, na de gewone plichtplegingen en eerbetuigingen, maar liet niets na om zijn naam eer aan te doen...
Een Ieperse kroniek heeft dit aldus verwoord:... ende vertreckende en heeft geen privilegien gelyck syne voorsaeten gejont, noch geene gevangene verlost, noch aen dheeren van het magistraet noch van de casselrie nocht oock aende gheestelycken geen audientie willen geven. De redens hiervan waeren omdat de gemoederen der borgers al spaigns gesindt waeren (Kon. Bibl. Brussel, Fonds Merghelynck, hs. nr. 142, fo 121).
Lodewijk XIV had enkele bepalingen geschonden uit de akte waarbij Ieper zich in 1678 had overgegeven, o.m. door de minderbroeders uit te drijven en ze door Franse paters te vervangen, en nog andere zaken die de Ieperlingen moeilijk konden slikken.
Ieper bleef Spaansgezind. In 1678 somde Ramaut in zijn kroniek de vele voordelen op die een Spaans bewind voor Ieper betekende tegenover een Franse bezetting. De officiële berichten, voortkomend uit de stedelijke administratie, reppen geen woord over de mentaliteit der Ieperlingen bij het plechtig bezoek van de koning aan hun stad in 1680. Ze laten alleen de buitenkant der dingen zien. De stem van het volk klinkt door in de kronieken.
L.V.A.
Taalsprokkelingen in het Brugse
- Een Teveling: wordt gezegd van een zeer zwakke persoon.
- Ze is 't doodnijpen niet waard: over een onbeduidend iemand.
- Ze heeft veel talent: iemand met pretentie.
- 't Is een geste: iemand die zich aanmatigt.
L.