Duizend jaar Adinkerke
In 1992 was het (naar men veronderstelde!) niet minder dan een millenium dat Adinkerke ‘bestond’ en voor het eerst vermeld werd in de historische bronnen (!). Zoals het aan wakkere lieden past kon zulk heuglijk feit niet zo maar onopgemerkt terzijde worden geschoven. Vooral als die eer aan één onzer badsteden te beurt valt!!
In 1992 werd dan ook duchtig gevierd, herdacht en gefeest in het zonnige Adinkerke bij de zee. De badgasten deden mee en het plaatselijk comité heeft dit alles achteraf willen vereeuwigen in een blijvend monument: een gedenkboek dat luxueus is uitgegeven, met talrijke illustraties, zelfs in kleur, en met een resem bijdragen om het ‘oude’ Adinkerke dik in de verf te zetten.
Het werd een geslaagd initiatief. Eén wanklank evenwel. En dan nog uit de meest onverdachte hoek die men zich indenken kan. Jan Van Acker heeft een bijdrage in dit album geschreven (blz. 11-29), gesteund op een overvloed aan archief en betrouwbare teksten, waaruit blijkt dat het jaartal 992 gaat over Adingahem ofte... Aaigem in Oost-Vlaanderen!! De vermelding van Aaigem in 992 in een Gents stuk uit de Sint-Pietersabdij staat vast. Even vast lijk de vroegste verschijningsdatum van Adinkerke onder de naam Adenkercka in de 12de eeuw, meer bepaald in het jaar... 1123 (!). Een eenvoudig nazicht van het woord Adinkerke bij De Flou (Top. Wdbk. I, 69) is overtuigend genoeg en de auteur moest dus eigenlijk geen diep onderzoek op touw zetten om aan te tonen dat onze feestvierende ijverige Adinkerkenaren uit 1992 in hun overdreven haast zich nogal zwaar vergist hebben... Tenzij men rekening houdt met de ongeschreven bronnen en dan klimt Adinkerke op tot de galloromeinse tijd (vondsten en opgravingen) en is er zelfs bewoning aanwijsbaar in de voorhistorische tijden. En dan is de herdenking van verleden jaar maar een memorie aan de laatste duizend jaar van een wel heel lang verleden!
Misslagen bij herdenkingen van grote verjaardagen komen wel meer voor. Zo herdacht men reeds in 1765 te Gent het (denkbeeldig!) zevenjarig beleg van de stad Gent in 965 (Biek. 1970, 336) en in 1958 hebben een heleboel steden hun duizendjarige markt gevierd steunend op een dubieuze tekst uit Despars. Nader bij ons werd anderzijds in 1988 duizend jaar Gistel herdacht. Maar deze herdenking was flink gefondeerd en kon betrouwbare documenten voorleggen.