Plaatsnaam Moscou (Vraagw. 1992, blz. 112)
Ook in Noord-Nederland leeft de naam Moscou in enkele toponiemen. We slaan het werk van Rob. Rentenaar open op blz. 361-362 (Vernoemingsnamen. Een onderzoek naar de rol van de vernoeming in de nederlandse toponymie, tweede druk, Amsterdam 1985). Daar komen onder het trefwoord Moskou 17 zulke plaatsnamen uit het Noorden voor, waar bij enkele ook een verklaring wordt opgegeven:
Hardegarijp, een boerderij; een landbouwer zou in de Franse Tijd een deel van het geld dat hij ontving om de gronden der hoeve te verkopen, aangewend hebben om zijn zoon uit de krijgsdienst af te kopen. Uit vreugde voor het feit dat zijn zoon zo van krijgsdienst in Rusland gespaard bleef, kreeg de hoeve de naam Moscou.
Donkerbroek: een gehucht dat zijn naam kreeg nadat aan de overzijde een gehucht Petersburg ontstaan was.
Haarlemmermeer, een boerderij: bewoond door ene Peter Rus!
Groot Dochteren, een weiland: hier zou men volgens de overlevering hebben staan wachten op de mensen die met Napoleon naar Rusland getrokken waren.
Dreischer, een boerderijtje: een zoon van een vroegere eigenaar zou met Napoleon in Rusland gevochten hebben.
Kerkrade, een huis vroeger café: volgens de overlevering zou er kort na 1812 in dat café gevochten zijn. In zijn preek op de daaropvolgende zondag wijdde de pastoor enige stichtelijke woorden aan dit voorval. Daarbij vergeleek hij het verwerpelijk voorval met de slag om Moskou, die ieder nog vers in het geheugen lag. Het café heeft daarna de bijnaam Moscou gekregen.
Besluit: bijna al de interpretaties en uitleggingen, echte of gefingeerde, van het toponiem Moskou gaan terug tot de beruchte veldslag van Napoleon en de brand van Moskou in Rusland in het jaar 1812.
L.V.A.