Het octrooitarief van Bredene
Een schamel boekje is het! Blauwe kaft in ruw papier en 27 blz. tekst, afmetingen 20.5 × 13 cm., gedrukt te Brugge bij J. Bogaert en zoon, Imprimeurs des Mairies des Communes-Rurales, aan de Kuipersstraat nr. 59. Een uitgave van de municipaliteit van Bredene, die hiermee het tarief van het gemeentelijk octrooirecht bekend wilde maken. En tweetalig! Links in het Frans en rechts de Vlaamse tekst.
Het begint met het besluit van prefect Chauvelin van het Leiedepartement die het Bredense tarief op 1 april 1807 goedkeurde (blz. 2-19), gevolgd door de Byzonder Reglementen voor den ontfangst van het Octroi Municipal en van Weldaedigheyd der Commune van Breedene (tot blz. 23). Het octrooitarief zelf staat op blz. 24-25 en om te eindigen wordt het besluit weergegeven van de Minister van Financiën uit Parijs (23 februari 1807) die het octrooi goedkeurde. In dit besluit staat dat de municipaliteit van Bredene reeds in 1806 een eerste aanvraag had ingediend om octrooirechten te mogen heffen.
Waren aan inning van octrooirecht onderworpen: ‘Bier en azyn gebrouwen in de commune; bier-azyn, ingebragt; bier gebrouwen buyten de commune ingebragt; graen-brandewyn, gefabriqueert; idem, ingebragt; wyn-brandewyn; ossen; koeyen; kalvers; zwynen; versch vleesch; ingebragt vleesch, gerookt, gezouten; hout; nieuwe meubel-werken ingebragt; kalk, tarres, brikken, tichels, pannen, schaeljen, orduyn en marmer, zoo by fabricatie als invoer’.
Het besluit van de prefect geeft uitvoerig weer in 43 artikelen hoe men deze rechten int. Het octrooirecht moest waarschijnlijk de gemeentekas goed spijzen, zo men aannam.
Het oude octrooirecht werd door de Fransen afgeschaft in 1791, maar opnieuw ingevoerd door een wet van 27 vendémiaire VII. De wet van 2 ventôse VIII stond ook aan steden en gemeenten de mogelijkheid toe octrooien in te stellen, mits goedkeuring van het tarief door het gouvernement, zoals hier in Bredene het geval was.
De meeste steden en grotere gemeenten kenden wel het octrooirecht, maar het is ons niet bekend of er steden, en vooral of er veel plattelandsgemeenten waren lijk Bredene, die hun reglement en hun octrooitarief in een speciale uitgave lieten drukken en verspreiden.
L.V.A.