Hongersnood te Ieper in 1587
De kroniekschrijver Th. de Raeve beschrijft achteraan zijn merkwaardige kroniek over Ieper in de Geuzentijd volgende aantekening over de kwade tijd in zijn stad in 1587:
Anno 1587 wasser binnen Jpre en door geheel het Nederlandt een schroomelijck dier leven want den rogge golt 22 guldens, eenen cabilliau 22 gul. en 8 stuvers, een rocche 4 gul. en 11 stuvers, aver boonen en boekwiet wiert tsaemen gebacken tot broodt, en nauwelijck voor geldt conde met jet crijghen; veele menschen leefden bij coolstocken ende menighvuldige stierven van honger; veele rijcke lieden die al hun goedt ende juweelen vercocht hadden, gongen door hongersnoot bij den avondt hunnen cost bedelen.
Dat de kabeljauw en de rog duur werden was niet dramatisch. Maar dat de kwaliteit van het brood gedaald was, wijst erop dat er waarlijk honger werd geleden. Haver, bonen en zeker boekweit duiken steeds op bij schaarste aan broodgraan. Ook koolzaadstokken zijn alles behalve mensenkost.
De hongerjaren der jaren 1580 kwamen niet alleen in Ieper voor, maar door heel het Nederlandt. Veel geschreven getuigenissen uit die periode zijn evenwel niet voorhanden.
L.V.A.