De leken in het 17de eeuwse bisdom Brugge
Goede wijn behoeft geen krans. Als deze spreuk waar is, dan zeker voor het schitterend boek van Marc Therry. Het werk is een samenvatting of herwerking van zijn doctoraatsverhandeling te Leuven in 1986.
Vóór deze publicatie verscheen reeds van de hand van Marc Therry ‘De dekenij Roeselare 1609-1649’ (Leuven 1983, 271 blz.), een aanloop tot het onderwerp dat hij thans behandelde en in feite zijn licentiaatstesis uit 1979.
Het werk is ingedeeld in drie delen. Deel I is een brede terreinverkenning, deel II handelt over het Dagelijks brood of de gewone gang van zaken, waarin vooral het leven van elke dag aan bod komt, de werksfeer en het gezinsleven. Deel III, Zure appels of de beproevingen van het leven bevat de meeste folkloristische en eigenaardigste gegevens. Er wordt geproken over het dienen tegen ziekte, over miraculeuze genezingen en dergelijke.
Louter historisch bekeken is dit boek merkwaardig omdat het gewone volk aan bod komt. Voor eenmaal is hier kerkgeschiedenis geschreven zonder al teveel de schijnwerpers te richten op de vorsten van de kerk, op het teologische en dogmatische aspect van de 17de eeuwse kerk. Wel vindt men een bevredigend antwoord op de vragen: hoe reageerde de gewone man op het kerkelijke, het magische en het bovennatuurlijke in de 17de eeuw in ons bisdom, wat bestond er aan geloof en wangeloof bij Jan en alleman. Dit op een zeer suggestieve wijze te beschrijven en tot een aanvaardbaar totaalbeeld te kunnen afronden verraadt de hand van de meester. Van Marc Therry mogen wij zeker nog meer verwachten; zijn studie laat vermoeden dat hij nog meer pijlen op zijn boog heeft!
A.B.
M. THERRY, De religieuze beleving bij de leken in het 17de-eeuwse bisdom Brugge (1609-1706), Verh. Kon. Acad. voor Wetensch., Letteren en Sch. Kunsten van België, 1988, nr. 128, 269 blz.