De druivelaar bestaat 75 jaar
De tot op heden in Vlaanderen meest verspreide dagblokkalender De Druivelaar’ bestaat in 1990 75 jaar! Ter gelegenheid van dit jubileum zal er een brochure worden gepubliceerd, handelend over alle dagblokkalenders die in Vlaanderen en Wallonië verspreid worden. Ze krijgt als titel Pluk de Dag en zal onder meer peilen naar het ontstaan - ergens in het midden van de vorige eeuw - de vorm en de inhoud van de dagscheurkalender bestaande uit 365 (366) blaadjes.
Over het ontstaan en de ontwikkeling van De Druivelaar even een korte schets:
In 1915 gaf de Zwevegemse drukker en taalminnaar René Nuttin voor het eerst zijn dagblokkalender uit. Hij noemde hem De Druivelaar en hoopte dat zijn lezers elke dag met veel plezier een blaadje zouden ‘plukken’.
Het nieuwe kalenderblok was opgevat in de stijl van zijn grote voorganger, de Duikalmanak, door Guido Gezelle geredigeerd tussen 1886 en 1899, maar bevatte een nieuw element: de ommezijde was bedrukt met sappige humor en stukjes levenswijsheid.
In 1942 nam de toenmalige Drukkerij A. Strobbe en Zonen de uitgeversrechten over en zorgde, onder de geïnspireerde leiding van samensteller Anton Strobbe, voor een steeds groeiende verspreiding in Vlaams België en Zuid-Nederland.
Een vijftal jaar geleden nam Luc Strobbe de rol van hoofdredacteur van De Druivelaar van zijn vader over. Met hem deed eveneens de informatica haar intrede, waardoor deze kalender, die door de jaren heen de harten van zovele Vlamingen heeft gestolen, een verjongingskuur heeft ondergaan en nu als een modern, met behulp van Desktop Publishing vervaardigd produkt door de wereld gaat.
Speciaal voor de editie 1990 werd het cijferbeeld krachtiger hertekend, terwijl de maandillustraties bovenaan de blaadjes een frisser uitzicht kregen. De bekende Limburgse tekenaar Steven, nam de tekeningen op de twaalf tussenblaadjes vóór elke maand voor zijn rekening.
L.S.