Gaaibolders te Ruddervoorde in 1873
In de ‘Gazette van Thourout’ van 22 maart 1873 kondigt de gaaiboldersmaatschappij 't Viesgepan, gevestigd in de afspanning Den Zwarten Leeuw op het marktplein te Ruddervoorde aan dat er op zondag 27 april 1873 een luisterlijke gaaibolling wordt gehouden in Ruddervoorde.
‘Alle maatschappijen en liefhebbers’ werden uitgenodigd om er de volgende prijzen te winnen. In geld 60 frs., namelijk 30 frs. voor de oppervogel en 15 frs. voor de twee zijvogels.
Daar bovenop werden nog drie zilveren eremetalen ‘van groot model’ beloofd: één aan de maatschappij die ‘het luisterlijkst in kleedij en eereteekens, de stoet zal bijwonen met minstens 10 bolders’, één aan de maatschappij der ‘verafgelegenste stad of gemeente, vogelvlug genomen en bestaande ten minsten uit 10 bolders’, en tenslotte één medaille aan de maatschappij die met het grootste aantal bolders aan de wedstrijd zal deelnemen met ten minste 12 bolders.
Uit de aankondiging is af te leiden dat aanplakbrieven in vele lokaliteiten werden verspreid en dat de luisterlijke gaaibolling van 1873 zeker uit een groot gebied van Vlaanderen deelnemers zal aangetrokken hebben. Renaat Van der Linden die de bolsport in al haar facetten beschreef, vermeldt geen ‘bovengemeentelijke’ initiatieven uit vroegere tijden bij onze gaaibolders (Het bolspel in Vlaanderen, vroeger en nu, 1966, blz. 119-152).
Merkwaardig uit de ‘Gazette van Thourout’ tenslotte is ook dat de bolderssociëteiten naar mekaars feesten en concoursen trokken en een vertoon van intrede en stoet op touw zetten dat duidelijk afgekeken is van rederijkers, schutters en muziekmaatschappijen uit die tijd en zelfs van lange jaren voordien.
Uit de oude dag- en weekbladen zou waarschijnlijk een nieuw en verrassend hoofdstuk over de bol- en andere sporten te vergaren zijn, dat het volksvermaak in een onbekend en kleurrijk perspectief weet te plaatsen!
L.V.A.