Adornes en Jeruzalem
Accuraat en volledig, duidelijk en beknopt, zo moeten we de inventaris betitelen van het archief van de familie Adornes en van de Jeruzalemkerk te Brugge van de hand van N. Geirnaert.
Het archief van de Adornes en hun private kapel ligt verspreid in drie fondsen: het Rijksarchief te Brugge, het Stadsarchief van Brugge, eigendom van de stad Brugge, en het privaat archief de Limburg Stirum, nu gedeponeerd in het Stadsarchief te Brugge. Alles samen een 2.000 nummers die hier samen in één handige inventaris zijn verwerkt.
Tevens wordt aangekondigd (blz. 11) dat binnenkort een tweede deeltje verschijnt met de regesten van de oorkonden en de brieven tot 1500, een beschrijving van de cartularia en de lijst van de aanwezige zegels. Kortom, een opzet dat qua nauwkeurigheid en volledigheid de signatuur van Noël Geirnaert draagt!
Deel I dat voor ons ligt is een net en lief boekje met daarenboven genealogische tabellen, een nuttige en verzorgde bibliografie, een goede inleiding en achteraan een index op persoons- en plaatsnamen. Het strekt de auteur en de stad Brugge, die het opnam als nr. 19 in haar reeks Historische Publikaties, tot ere en stelt thans een belangrijk en zeer gevarieerd archieffonds open voor onderzoek en studie.
L.V.A.
N. GEIRNAERT, Het archief van de familie Adornes en de Jeruzalemstichting te Brugge. Deel I: Inventaris (Brugge, Stadsarchief, 1987) deel XIX van de Brugse geschiedbronnen uitgegeven door het Gemeentebestuur van Brugge, 203 blz.